Για τους όρους στο άνοιγμα των δραστηριοτήτων και τις βαλβίδες εκτόνωσης που απαιτούνται λόγω της κούρασης των πολιτών από το παρατεταμένο lockdown λόγω της πανδημίας μίλησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Χαρακτήρισε λάθος το να μιλάμε για άνοιγμα των δραστηριοτήτων «είναι σαν να λέμε ότι ξεπεράσαμε το πρόβλημα», τόνισε και πρόσθεσε ότι πρέπει να περιορίσουμε τις επικίνδυνες επαφές ανάμεσα σε φίλους και κοντινούς συγγενείς.

Ο εγκλεισμός δεν αντέχεται επί μακρόν

«Ο εγκλεισμός δεν αντέχεται επι μακρόν, προφανώς πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα» είπε και υπογράμμισε ότι πρέπει να δοθούν δικλείδες εκτόνωσης.

Ο ίδιος προτείνει να λειτουργήσουν μόνο τα μικρά μαγαζιά με ραντεβού και με κόφτη 3 ωρών, ενώ θα πρέπει να είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας μέσα στα μαγαζιά, ίσως και διπλή μάσκα.

Να ανοίξει η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους

Επίσης, προτείνει να ανοίξει η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους και με αποστάσεις, παρά να γίνεται αυτό που γίνεται τώρα στις πλατείες, τόνισε μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Σημείωσε ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση ρεαλιστικά και για αυτό χρειάζονται βαλβίδες εκτόνωσης.

Δύο ανά εβδομάδα self test στα σχολεία

Για τα σχολεία τόνισε ότι δεν μπορούν να ανοίξουν όλα μαζί, όπως είπε προηγείται το Λύκειο, ενώ για τα self test στα σχολεία είπε ότι θα πρέπει να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Αγγλίας, «ο ιδανικός αριθμός self test για τα σχολεία είναι δύο ανά εβδομάδα», είπε.

Τέλος, σημείωσε ότι πρέπει να ενημερωθούν οι πολίτες για τα self test και τόνισε ότι δεν πρέπει να γίνονται στα φαρμακεία, ενώ σημείωσε ότι οι ηλικιωμένοι που είναι εμβολιασμένοι δεν χρειάζεται να κάνουν self test, καθώς όπως είπε είναι πολύ μικρή η πιθανότητα να βγει θετικό.