Η κατάσταση της υγείας του Αλεξέι Ναβάλνι είναι σταθερή και ικανοποιητική, ανακοίνωσε σήμερα η σωφρονιστική υπηρεσία της Ρωσίας, μία ημέρα μετά τις ανησυχίες που εξέφρασαν για την κατάστασή του σύμμαχοι του φυλακισμένου επικριτή του Κρεμλίνου.

Σύμμαχοί του δήλωσαν χθες ότι ανησυχούν για επιδείνωση της υγείας του και οι δικηγόροι του διευκρίνισαν ότι δεν τους έχει επιτραπεί να τον επισκεφθούν στη φυλακή.

Η σωφρονιστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι οι φυλακές στην περιοχή στην οποία κρατείται ο Ναβάλνι έκαναν ιατρικές εξετάσεις στους εγκλείστους χθες.

Οι ιατρικοί έλεγχοι έγιναν κατόπιν αιτήματος των κρατουμένων, πρόσθεσε, και ο 44χρονος αντιπολιτευόμενος πολιτικός εξετάστηκε επίσης.

«Η υγεία του είναι σταθερή και ικανοποιητική, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της εξέτασης», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο την ανακοίνωση της σωφρονιστικής υπηρεσίας.

Ωστόσο η ανακοίνωση αυτή δεν ικανοποίησε τους συμμάχους του Ναβάλνι.

«Τώρα ανησυχούμε πραγματικά», γράφει σε μήνυμά του στο Twitter το Ίδρυμα του Ναβάλνι Κατά της Διαφθοράς. «Ακόμη και η Ομοσπονδιακή Σωφρονιστική Υπηρεσία δεν μπορεί να χαρακτηρίζει την κατάσταση του Ναβάλνι καλή».

Ο Ναβάλνι φυλακίστηκε τον περασμένο μήνα για δυόμιση χρόνια βάσει κατηγοριών, για τις οποίες ο ίδιος δήλωσε ότι έχουν πολιτικά κίνητρα. Ο Ναβάλνι συνελήφθη μόλις επέστρεψε στη Ρωσία από τη Γερμανία τον Ιανουάριο, όπου ανέρρωνε από, σύμφωνα με γιατρούς, δηλητηρίαση από νευροτοξικό παράγοντα.

Ο Λεονίντ Βολκόφ, στενός σύμμαχος του Ναβάλνι, δήλωσε χθες ότι ο επικριτής του Κρεμλίνου άρχισε να υποφέρει από σοβαρούς πόνους στην πλάτη την περασμένη εβδομάδα, ότι αισθανόταν μούδιασμα στο πόδι και ότι δεν μπορούσε να σταθεί πατώντας το. Του δώσανε χάπια ιμπουπροφαίνης για τον πόνο, διευκρίνισε ο Βολκόφ.

Οι σύμμαχοι του Ναβάλνι ανακοίνωσαν την Τρίτη σχέδια για τη διεξαγωγή της όπως ευελπιστούν μεγαλύτερης διαδήλωσης κατά του Κρεμλίνου στην σύγχρονη ιστορία της Ρωσίας αυτήν την άνοιξη σε μια προσπάθεια να αφεθεί ελεύθερος. Οι αρχές έχουν ανακοινώσει ότι οι διαδηλώσεις αυτού του είδους είναι παράνομες.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ