Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα κατέθεσαν προσφυγή στον εισαγγελέα του Παρισιού κατηγορώντας το Facebook στη Γαλλία για ρητορική μίσους και fake news, ανακοίνωσε η διεθνής οργάνωση.

Η ΔΧΣ κατηγορεί το Facebook ότι επέτρεψε την εκτεταμένη διασπορά ψευδών ειδήσεων και αναρτήσεων μίσους, κυρίως εις βάρος δημοσιογράφων, παρά τις δεσμεύσεις του ότι παρέχει ένα ασφαλές διαδικτυακό περιβάλλον.

«Χρησιμοποιώντας αναλύσεις ειδικών, μαρτυρίες και καταθέσεις πρώην υπαλλήλων του Facebook στην προσφυγή της, η οργάνωση αποδεικνύει ότι […] το Facebook επιτρέπει την παραπληροφόρηση και την ρητορική μίσους να ανθούν στο δίκτυό του […] αντίθετα με τους ισχυρισμούς του μέσω των όρων παροχήςυπηρεσιών του και μέσω των διαφημίσεών του» καταγγέλλει η οργάνωση.

Εκπρόσωπος της Facebook Γαλλίας απάντησε ότι δεν είναι σε θέση να σχολιάσει άμεσα την εξέλιξη.

Η ΔΧΣ σχολίασε ότι μια δικαστική απόφαση εις βάρος του Facebook στη Γαλλία έχει την δυνατότητα να επηρεάσει την πλατφόρμα σε παγκόσμιο επίπεδο, και ότι σχεδιάζει να προχωρήσει σε αντίστοιχες κινήσεις και σε άλλες χώρες.

Διευκρίνισε ακόμα ότι η προσφυγή αφορά το Facebook Γαλλίας και το Facebook Ιρλανδίας και βασίζεται στον γαλλικό κώδικα καταναλωτικής δεοντολογίας, με βάση τον οποίο οι εταιρείες που χρησιμοποιούν παραπλανητικές εμπορικές πρακτικές κινδυνεύουν με επιβολή προστίμου που φθάνει έως και το 10% του ετήσιου τζίρου τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters / AFP