Άγχος, στρες, κατάθλιψη, διατροφικές διαταραχές, τάσεις απομόνωσης ή  ακόμη και αυτοκτονίας.

Μελέτες για τον έναν χρόνο που συμπληρώνεται αυτό το μήνα, από τότε που τα δημόσια σχολεία έκλεισαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, λόγω πανδημίας -με τα περισσότερα να μην έχουν ξαναλειτουργήσει έκτοτε κανονικά και τα μαθήματα να γίνονται μέσω τηλεκπαίδευσης- σκιαγραφούν μία πραγματικά σκληρή, εφιαλτική εικόνα για τις επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των μαθητών.

Σε μεγάλη, παναμερικανική έρευνα του Reuters, το 74% των σχολικών περιφερειών ανέφεραν αύξηση των περιπτώσεων καταγεγραμμένων ψυχικών διαταραχών σε παιδιά και εφήβους.

Σχεδόν 9 στις 10 ανέφεραν υψηλά ποσοστά απουσιών στα εκ περιτροπής ή εξ αποστάσεως μαθήματα.

Με το κλείσιμο των σχολείων, ακόμη και «μαθητές που δεν παρουσίαζαν προβληματική συμπεριφορά, ξαφνικά άρχισαν να έχουν προβλήματα, λόγω της κοινωνικής απομόνωσης, του άγχους και του φόβου για το μέλλον», παρατηρεί η Μάντι Γκάρισον, κλινική κοινωνική λειτουργός στην πολιτεία της Ουάσιγκτον.

Σε μία στις έξι σχολικές περιφέρειες, μάλιστα, καταγράφηκαν περιπτώσεις μαθητών με συμπτώματα ψυχολογικής, σωματικής ή ακόμη και σεξουαλικής κακοποίησης.

Στη Φιλαδέλφεια, τα θανατηφόρα ένοπλα επεισόδια μεταξύ εφήβων αυξήθηκαν κατά 32% μέσα στο τελευταίο έτος.

Η κατάσταση δεν επηρέασε μόνο τους μαθητές: το 57% των σχολικών περιφερειών ανέφεραν στην έρευνα του Reuters αύξηση του αριθμού των εκπαιδευτικών, που ζήτησαν ψυχολογική στήριξη και βοήθεια.

Έκκληση για επιστροφή στα θρανία

Στο Σαν Αντόνιο του Τέξας, αν και τα σχολεία ξανάνοιξαν τον Σεπτέμβριο, πολλά παιδιά δεν επέστρεψαν στις τάξεις τους, καθώς οι οικογένειές τους επέλεξαν να συνεχίζουν τα μαθήματα με τηλεκπαίδευση. Σύμφωνα, ωστόσο, με τη σχολική διεύθυνση της περιοχής, το 75% αυτών των παιδιών σημειώνουν πλέον πολύ κακές επιδόσεις.

Σε πολλές άλλες περιφέρειες, σχολικές επιτροπές, συνδικάτα εκπαιδευτικών και σύλλογοι γονέων τάσσονται κατά της κανονικής επαναλειτουργίας των σχολείων, υπό τον φόβο δημιουργίας εστιών έξαρσης της πανδημίας.

Διαφορετική είναι πάντως η εκτίκμηση του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Καθώς οι μαζικοί εμβολιασμοί εντείνονται στις ΗΠΑ, άνοιξε ουσιαστικά τον δρόμο για τη σταδιακή επιστροφή των μαθητών στα θρανία, ανακοινώνοντας την Παρασκευή νέες κατευθυντήριες για το πώς θα πρέπει να ξανανοίξουν με ασφάλεια τα σχολεία.

Στις περιοχές όπου δεν καταγράφονται αυξημένα κρούσματα κοροναϊού, διευκρίνισε, και με προαπαιτούμενη τη χρήση μάσκας, η απόσταση μεταξύ των μαθητών μειώνεται στο ένα μέτρο στις σχολικές τάξεις.

Σε ισχύ παραμένει, αντίθετα, η οδηγία για τήρηση απόστασης ασφαλείας δύο μέτρων μεταξύ των μαθητών σε περιοχές, όπου τα ποσοστά μολύνσεων από τον SARS-COV-2 παραμένουν υψηλά.