Μέχρι την Καλαμάτα και τα Ανώγεια ταξίδεψε η Μαρία Γκράτσια Κιούρι, καλλιτεχνική διευθύντρια του οίκου μόδας Dior, και οι συνεργάτες της προκειμένου να εμπνευστεί για τη δημιουργία μιας ειδικής συλλογής αφιερωμένης στην επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Είναι δηλαδή από τις λίγες φορές που σχεδιαστής μόδας τέτοιου βεληνεκούς αποφασίζει να αφήσει για λίγο το δωδεκάθεο και το «Grecian Chic» και να επικεντρωθεί στις παραδοσιακές μας φορεσιές της εποχής του 1821. Αυτή τη φορά οι αέρινοι, λιτοί χιτώνες δίνουν τη θέση τους στις μεταξένιες φορεσιές των γυναικών από το Σουφλί, στις βυζαντινών και αναγεννησιακών επιρροών «φουστάνες» της Σκοπέλου, στο «σεγκούνι» των αγροτικών και κτηνοτροφικών πληθυσμών της Στερεάς Ελλάδας και στα περίτεχνα κεντήματα των γυναικών της Κρήτης – πολλές εξ αυτών ακόμη χρησιμοποιούν τον αργαλειό.

Στο ΒΗΜΑgazino που κυκλοφορεί μαζί με το «Βήμα της Κυριακής», η Ντιάνα Καρτσαγκούλη ασχολείται με την εθνική φορεσιά, τους κανόνες, τους συμβολισμούς και την προέλευσή τους. Επίσης, κάνει μια αναφορά σε μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες συλλογές παραδοσιακών ενδυμάτων που βρίσκονται σε μουσεία σε όλη την Ελλάδα.

Διαβάστε περισσότερα στο BHMAgazino που κυκλοφορεί με το «Βήμα της Κυριακής»