Τα self test για τον κοροναϊό προορίζονται για χρήση κατ’ οίκον, είναι νέας τεχνολογίας και πολύ εύκολα στη χρήση τους.

Γι’ αυτό το νέο «εργαλείο» κατά της πανδημίας αλλά και για την πορεία του εμβολιασμού στη χώρα μίλησε ο γενικός γραμματέας Συντονισμού της Κυβέρνησης, Θανάσης Κοντογεώργης.

Θα υπάρξει πλατφόρμα σε περίπτωση που κάποιος βγει θετικός

«Η χορήγηση των δωρεάν self test ξεκινά αρχές Απριλίου. Είναι ρινικά και σιέλου και πολύ εύκολα στη χρήση. Αν κάποιος βρεθεί θετικός θα πρέπει να το καταχωρεί σε πλατφόρμα», λέει ο Θανάσης Κοντογεώργης.

Ο γενικός γραμματέας Συντονισμού της Κυβέρνησης στη συνέντευξή του υπενθυμίζει ότι σε κάθε πολίτη αντιστοιχούν τέσσερα self test, τα οποία θα διατίθενται δωρεάν από τα φαρμακεία.

Σε τι διαφέρει από το κλασικό rapid test

Όπως αναφέρει ο κ. Κοντογεώργης, την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου και αφού ολοκληρωθούν οι διαδικασίες με το ρυθμιστικό πλαίσιο και τις προμήθειες, θα υπάρξουν αναλυτικές ανακοινώσεις και θα μπορεί ο κάθε πολίτης που διαθέτει ΑΜΚΑ να κάνει τέσσερα τεστ κάθε μήνα από τα φαρμακεία της χώρας.

Όπως εξηγεί στο Open δεν πρόκειται για τα κλασικά rapid test τα οποία γνωρίζουμε, αλλά είναι μια νέα τεχνολογία, είναι πολύ εύκολα στη χρήση τους, αφού προορίζονται για χρήση κατ’ οίκον.

«Δεν προϋποθέτουν τη βοήθεια από επαγγελματία υγείας για τη διενέργειά τους, θα υπάρξουν βίντεο και φυλλάδια τα οποία θα είναι προσβάσιμα σε όλους τους πολίτες», προσθέτει.

Τα 12 «SOS» σημεία για τα self rapid tests

Χρήσιμες ερωτήσεις-απαντήσεις σχετικά με τα self-test που προωθεί πρώτη μαζικά και δωρεάν η Ελλάδα:

  • Είναι δύσκολο να κάνω το τεστ μόνος μου;

Όχι. Μιλάμε για τεστ που πραγματοποιούνται κατ’ οίκον χωρίς την υποστήριξη επαγγελματία υγείας. Θα υπάρξουν βίντεο και φυλλάδια με οδηγίες για τη διενέργεια τεστ από τον κάθε πολίτη ατομικά.

  •   Είναι αξιόπιστο το τεστ;

Ναι, τα οικιακά ατομικά τεστ έχουν υψηλό βαθμό ευαισθησίας και εγκυρότητας που προσεγγίζει το 95-99%.

  • Τι κάνω αν βρεθώ θετικός;

Ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ που προβλέπει δήλωση του θετικού κρούσματος (σε ειδική πλατφόρμα που θα ανακοινωθεί) και επανέλεγχο σε δομή υγείας. Η θετική διάγνωση του οικιακού τεστ δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βεβαίωση για άδεια από την εργασία χωρίς επανέλεγχο.

  • Μπορώ να κάνω παραπάνω τεστ;

Κάθε πολίτης/κάτοχος ΑΜΚΑ δικαιούται τέσσερα τεστ το μήνα που μπορεί να προμηθεύεται από το φαρμακείο της γειτονιάς του.

  • Μπορώ να το κάνω στο φαρμακείο;

Τα συγκεκριμένα τεστ είναι εύκολα στη χρήση και προορίζονται για κατ’ οίκον χρήση. Εφόσον ωστόσο υπάρχουν πολίτες που επιθυμούν να έχουν βοήθεια ή καθοδήγηση αυτό μπορεί να γίνεται από τον/την φαρμακοποιό με μια μικρή οικονομική επιβάρυνση για την υπηρεσία που παρέχει.

  • Αν είμαι θετικός, πού το δηλώνω;

Απαντήθηκε παραπάνω.

  • Πληρώνω για το τεστ;

Όχι, τα τεστ είναι δωρεάν. Παράλληλα με τη δωρεάν διάθεση θα ανοίξει και η δυνατότητα προμήθειας ατομικών τεστ μέσω των φαρμακείων στις τιμές που θα προκύψουν στο πλαίσιο της ελεύθερης αγοράς.

  • Θα διατίθεται μόνο από φαρμακεία; Θα πληρώνω τον φαρμακοποιό;

Απαντήθηκε παραπάνω.

  • Πόσα τεστ δικαιούται μια οικογένεια;

Τέσσερα τεστ ανά άτομο. Οι γονείς ανηλίκων τέκνων θα μπορούν να προμηθεύονται οι ίδιοι τα τεστ των παιδιών τους. Τα οικιακά τεστ μπορούν να πραγματοποιηθούν χωρίς υποστήριξη επαγγελματία υγείας από τις ηλικίες 14 και άνω.

  • Είναι διαφορετικά τα self test από τα rapid test;

Ναι είναι πιο εύκολα στη χρήση. Συγκεκριμένα είναι τεστ ρινικά και σιέλου και όχι ρινοφαρυγγικά ή στοματοφαρυγγικά.

  • Τι ωφελεί να κάνω το τεστ αν δεν το δηλώσω κάπου;

Είναι πρακτικά αδύνατον να ελεγχθεί κεντρικά η τακτική διενέργεια τεστ σε τόσο μεγάλη κλίμακα. Ωστόσο τα θετικά τεστ θα δηλώνονται με βάση τις οδηγίες του ΕΟΔΥ για να υπάρχει καλύτερη επιδημιολογική επιτήρηση και ιχνηλάτηση.

  • Μπορώ να παραλάβω τεστ και για άλλα μέλη της οικογένειάς μου;

Ναι, για τα συνδεδεμένα ανήλικα μέλη από τους κηδεμόνες τους.