Ψυχρές αέριες μάζες  επικρατούν στο μεγαλύτερο τμήμα της Ευρώπης, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα τις σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες.

Οι ψυχρές αέριες μάζες φαίνεται να διατηρούνται και τις επόμενες ημέρες, όπως διακρίνεται στο παρακάτω βίντεο.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, στη χώρα μας οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν σε σχετικά χαμηλά για την εποχή επίπεδα έως την Παρασκευή 19/03, ενώ το Σαββατοκύριακο 20/03 – 21/03, η άνοδος των θερμών αέριων μαζών από την Αφρική, όπως διακρίνεται στο βίντεο, θα προκαλέσει πρόσκαιρη άνοδο της θερμοκρασίας κυρίως στα νότια τμήματα.

Ο καιρός από την ΕΜΥ:

Το προγνωστικό δελτίο καιρού της ΕΜΥ αναφέρει τα εξής για τις επόμενες ημέρες:

Πέμπτη

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές τις πρωινές και εκ νέου από τις βραδινές ώρες. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται λίγες νεφωσεις, που βαθμιαία στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και από το απόγευμα στο Ιόνιο και την Πελοπόννησο σποραδικές καταιγίδες. Τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά από το μεσημέρι.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ και από το απόγευμα νοτιοδυτικοί στα νότια τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους τις πρωινές και τις βραδινές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά.

Παρασκευή

Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα ανατολικά με τοπικές βροχές και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου μέχρι το μεσημέρι σποραδικές καταιγίδες. Τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα κεντρικά και τα βόρεια από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4, στα υπόλοιπα δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 και το πρωί στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ. Το απόγευμα βαθμιαία από τα δυτικά θα στραφούν σε νότιους νοτιοανατολικούς 3 με 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα νότια. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους τις πρωινές ώρες στα στα βόρεια ηπειρωτικά.

Σάββατο

Στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια πλην της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα βορειοδυτικά σποραδικές καταιγίδες. Χιόνια θα πέσουν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες παροδικές νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα βόρεια ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.

Στην υπόλοιπη χώρα νοτιοανατολικοί 3 με 5, στα δυτικά 5 με 6 και στο Ιόνιο από το απόγευμα τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

 Κυριακή

Στα κεντρικά και τα βόρεια προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες.

Στην υπόλοιπη χώρα, γενικά αίθριος καιρός με παροδικές νεφώσεις από το απόγευμα.

Ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης στα δυτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν στα βόρεια ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.

Στην υπόλοιπη χώρα νοτιοανατολικοί 5 με 6 και στα πελάγη 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο σε όλη τη χώρα.