Για τις εξελίξεις στο μέτωπο του κοροναϊού, την κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας, πότε αναμένεται η άρση του lockdown, αλλά και τι θα γίνει με το Πάσχα μίλησε στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, Παναγιώτης Γαργαλιάνος.

«Για το πέταγμα του χαρταετού, αν οι άνθρωποι πάνε στο δήμο τους, και διατηρούν λελογισμένες αποστάσεις, με μάσκα, νομίζω δεν υπάρχει πρόβλημα. Δεν μπορούν και δεν πρέπει να σταματήσουν τα πάντα. Απλώς πρέπει να έχουμε την κοινή λογική. Δεν χρειάζεται να είμαστε φωστήρες για να καταλάβουμε ότι δεν πρέπει να κάνουμε πάρτι», είπε ο κ. Γαργαλιάνος.

Μιλώντας για το γιατί δεν έχουμε δει μείωση των κρουσμάτων, ο ίδιος σημείωσε ότι «Ξέρουμε καλά πως οι μεταλλάξεις έχουν συμβάλει στη μεγαλύτερη μεταδοτικότητα. Το θέμα δεν είναι να παίρνεις μέτρα, το θέμα είναι να τα τηρείς. Δεν τηρούνται όπως πρέπει τα μέτρα. Βλέπουμε ότι προχωρούν τα εμβόλια και αν έχουμε διαθεσιμότητα μπορεί η εμβολιαστική κάλυψη μέχρι το καλοκαίρι να είναι καλή. Αν τα μέτρα είχαν τηρηθεί σωστά, δε θα βλέπαμε τόσο υψηλά κρούσματα».

«Αυτοί που μένουν με την οικογένειά τους, τηρούν τα μέτρα. Όταν ένα άτομο με μάσκα έρθει σε επαφή με κάποιο που δεν φοράει, ξέρουμε ότι μπορεί να κολλήσουν. Όταν έρθεις σε επαφή με τρεις οικογένειες, μπορεί να κολλήσουν. Ο ιός είναι παντού και μεταλλαγμένος. Η μετάλλαξη αύξησε τη μεταδοτικότητα. Είδαμε κραταιές χώρες να είναι στο έλεος της πανδημίας», συνέχισε στο ίδιο θέμα.

Ανησυχία για τα κορονο-πάρτι και τις πορείες

Σχολιάζοντας το κατά πόσο επηρεάζουν την κατάσταση με τα κρούσματα τα πάρτι αλλά και οι πορείες που γίνονται πολύ συχνά τον τελευταίο καιρό, ο κ. Γαργαλιάνος τόνισε: «Φυσικά αυτά θα πυροδοτήσουν νέα κρούσματα. Είναι δεδομένο αυτό. Αυτοί που έκαναν τα πάρτι να πάρουν να μάθουν τι γίνεται στα νοσοκομεία. Η πληρότητα στις ΜΕΘ είναι στο ανώτερο δυνατό σημείο. Οι εισαγωγές έχουν αυξηθεί πάρα πολύ. Προσπαθεί το σύστημα υγείας να αντέξει, να περιθάλψει τους ανθρώπους. Να περάσουμε στην επιπέδωση του κύματος, χωρίς να χάσουμε πολλούς ανθρώπους. Ό,τι και να κάνουν οι γιατροί και οι νοσηλευτές, πρέπει να σταθούμε όρθιοι».

Πότε θα χαλαρώσουν τα μέτρα

«Κάποια στιγμή θα χαλαρώσουν τα μέτρα. Ακριβή ημερομηνία δεν έχουμε. Με τα κρούσματα και τους διασωληνωμένους που έχουμε, πιστεύω ότι τον Απρίλιο θα είμαστε πολύ καλύτερα. Τέλος του Μάρτη θα έχουμε επιπέδωση των κρουσμάτων, και ελπίζουμε τα νοσοκομεία να αντέξουν», ανέφερε σχετικά με το πότε μπορούμε να αναμένουμε χαλάρωση των μέτρων.

Απαντώντας στο γιατί πάρθηκε η απόφαση για καθολικό κλείσιμο των σχολείων ο κ. Γαργαλιάνος είπε «Επειδή είδαμε ότι και στα παιδιά και στις μικρότερες ηλικίες, η μεταδοτικότητα του ιού έχει αυξηθεί. Το διαφορετικό του τωρινού κύματος είναι ότι τα παιδιά έχουν μεγαλύτερη μεταδοτικότητα. Προσπαθούμε να περιχαρακώσουμε τον ιό. Να αντέξει το σύστημα υγείας μέχρι το τέλος του μήνα για να μπορέσουμε να δούμε τι θα κάνουμε. Η προσπάθεια είναι κοινή».

Τέλος, σχετικά με το αν υπάρχουν σκέψεις για καθολικό lockdown μέσα στον Απρίλιο, ώστε να πάμε με μεγαλύτερη σιγουριά στο Πάσχα, ο κ. Γαργαλιάνος είπε ότι «Δεν έχει συζητηθεί κάτι τέτοιο. Πιστεύω ότι η συνεχής πληροφόρηση για τον κοροναϊό, δεν είναι σωστή κατά τη γνώμη μου. Έτσι κουράζεται ο κόσμος, όχι μόνο από τα μέτρα αλλά και από την υπερενημέρωση. Εμφανίζονται στα κανάλια γνωστοί άγνωστοι, ειδικοί, μη ειδικοί, και λέει ο καθένας το μακρύ του και το κοντό του. Αυτό που λέω εγώ είναι ότι έπρεπε να είναι λιγότερες οι εμφανίσεις και απαντήσεις στα σημεία που θέτει ο πολίτης, όσο μπορούμε να απαντήσουμε με ακρίβεια. Έχουμε τρελάνει τον κόσμο».