Από την Πενσυλβάνια των ΗΠΑ, o αυτοεξόριστος ιμάμης Φετουλάχ Γκιουλέν, μέσω του MEGA έστειλε το δικό του μήνυμα, τονίζοντας πως η Ελλάδα είναι πολύ σημαντική και πως Τουρκία και Ελλάδα θεωρούνταν για μία περίοδο αδέλφια.

«Η Ελλάδα για μας είναι πολύ σημαντική. Τα δύο έθνη για μία περίοδο θεωρούνταν αδέλφια. Κάποιοι λοιπόν ακολουθώντας λάθος τακτικές και στρατηγικές μάς χώρισαν από φίλους, από συνοδοιπόρους. Ίσως μία μέρα αυτοί οι άνθρωποι να συγκεντρωθούν πάλι όλοι μαζί. Αν όμως αυτή η σύμπραξη μπορέσει να γίνει έστω και με τέτοιο τρόπο, πρέπει να αντιμετωπιστεί με εκτίμηση».

Ο Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι βρίσκεται πίσω από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, είναι πρώην ιμάμης και σημαντική πολιτική φυσιογνωμία στη γείτονα, ιδρυτής του κινήματος Χιζμέτ και… ορκισμένος εχθρός του Ερντογάν.

Σήμερα, μάλιστα, βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των πιο καταζητούμενων τρομοκρατών -όπως τον αποκαλεί η Άγκυρα- με την κατηγορία ότι ηγείται τρομοκρατικής οργάνωσης, και η κυβέρνηση Ερντογάν είχε ζητήσει την έκδοσή του από τις ΗΠΑ.

Ενότητα και ομόνοια για το μέλλον μας

Μέσω βιβλίου του που παρουσιάστηκε από τις εκδόσεις Παπαζήση, ο Γκιουλέν έστειλε ηχηρό μήνυμα για τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, δηλώνοντας ότι οι δύο χώρες δεν έχουν λόγους να βρίσκονται η μία απέναντι στην άλλη.

«Δεν θέλω να υποστηρίξω καμία πλευρά για οποιονδήποτε λόγο. Είτε κάποιος είναι αθώος είτε αδικημένος, αυτοί τότε είναι δυνατόν να συνυπάρξουν στον ίδιο χώρο. Αυτό διδάσκει άλλωστε ο ουμανισμός. Όσο δύσκολο και αν φαίνεται, είναι αναπόφευκτο να γίνει. Μπορεί μια χώρα να δείχνει ότι δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος μιας ευθύνης. Ωστόσο, νομίζω ότι μόλις γίνει ξεκάθαρο, δεν θα υπάρξουν διαφωνίες. Στην Τουρκία και στη Συρία και σε πολλές άλλες χώρες υπάρχουν άνθρωποι που όταν σκέφτονται μια άλλη χώρα, η πρώτη που έρχεται στο νου τους είναι η Ελλάδα. Η Ελλάδα έδειξε γενναιότητα. Έδειξε ότι είναι μια χώρα – αδερφός» λέει και προσθέτει:

«Και εμείς λόγω της αδελφοσύνης αυτής, τους θυμόμαστε με ευγνωμοσύνη και εκτίμηση. Έτσι θα γραφτεί στις ένδοξες σελίδες της ιστορίας με φανταχτερό χρυσό και ασήμι. Είναι μια συμπεριφορά η οποία υπόσχεται ενότητα και ομόνοια για το μέλλον μας».