Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) αναμένεται να ανακοινώσει την Πέμπτη την έγκριση ή μη του εμβολίου της Johnson & Johnson για την πρόληψη της Covid-19.

Η πρακτική διαφορά

Το εμβόλιο παρουσιάζει σημαντικά πλεονεκτήματα ως προς την λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας: είναι μονοδοσικό, αντίθετα με τα εμβόλια των Pfizer/BionTech, Moderna και AstraZeneca που χορηγούνται σε δύο δόσεις.

Επίσης, διατηρείται για διάστημα 3 μηνών σε θερμοκρασίες ψυγείου, ιδιότητα που διευκολύνει την διάθεσή του.

Αποτελεσματικότητα

Η αποτελεσματικότητά του δοκιμάσθηκε σε κλινικές δοκιμές με την συμμετοχή 40.000 ατόμων ηλικίας 18 ετών και άνω σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Βραζιλία, το Μεξικό και η Νότια Αφρική. Το ήμισυ των συμμετεχόντων έλαβε το εμβόλιο, οι υπόλοιποι έλαβαν placebo για λόγους σύγκρισης.

Το εμβόλιο αποδείχθηκε κατά 85% αποτελεσματικό στην πρόληψη σοβαρής νόσου -κανένα από τα εμβολιασμένα άτομα δεν πέθανε από Covid-19 κατά την διάρκεια των δοκιμών, έναντι 7 θανάτων που σημειώθηκαν στην ομάδα του placebo.

Το εμβόλιο έδειξε αποτελεσματικότητα 66% στην πρόληψη ήπιας έως σοβαρής νόσου. Το ποσοστό είναι ο μέσος όρος της αποτελεσματικότητας σε διαφορετικές χώρες: 72% στις ΗΠΑ και 64% στην Νότια Αφρική, όπου η παραλλαγή B.1.351 κυριαρχούσε κατά την περίοδο των κλινικών δοκιμών.

Και σε σχέση με τα άλλα εμβόλια;

Το αποτέλεσμα του 66% σε αποτελεσματικότητα δεν μπορεί να συγκριθεί με το 95% των Pfizer και της Moderna, προειδοποιούν οι ειδικοί. Όμως οι κλινικές δοκιμές των Pfizer και Moderna πραγματοποιήθηκαν όταν οι νέες παραλλαγές του ιού, και κυρίως η νοτιοαφρικανική παραλλαγή, δεν ήταν ακόμα διαδεδομένες.

Ποιες είναι οι παρενέργειες;

Οι συχνότερες παρενέργειες που παρατηρήθηκαν κατά τις κλινικές δοκιμές ήταν πόνος στο σημείο της ένεσης, πονοκέφαλος, εξάντληση και μυικοί πόνοι.

Στην Νότια Αφρική καταγράφηκε τουλάχιστον ένα περιστατικό αναφυλαξίας, σύμφωνα με την Johnson & Johnson.

Τέτοιες αντιδράσεις, αν και πολύ σπάνιες, έχουν αναφερθεί και μετά την χορήγηση των εμβολίων των Moderna και Pfizer.

Σε ποια τεχνολογία βασίζεται;

Το εμβόλιο της Johnson & Johnson είναι εμβόλιο ιικού φορέα. Χρησιμοποιεί έναν εξασθενημένο αδενοϊό, στον οποίο έχει εισαχθεί το γονίδιο της πρωτεΐνης-ακίδας που επιτρέπει στον SARS-CoV-2 να εισέρχεται στα ανθρώπινα κύτταρα. Η πρωτεΐνη αναγνωρίζεται από το ανοσοποιητικό σύστημα για την παραγωγή αντισωμάτων.

Πού έχει λάβει έγκριση εκτός της ΕΕ;

Το εμβόλιο της Johnson & Johnson έχει λάβει άδεια επείγουσας χρήσης στις Ηνωμένες Πολιτείας από το τέλος του Φεβρουαρίου και στον Καναδά από τις αρχές του Μαρτίου.

Συμπληρωματικές μελέτες

Η φαρμακευτική εταιρεία ανακοίνωσε ότι μελετά την αποτελεσματικότητα της χορήγησης δύο δόσεων, αντί μίας, στην παροχή ανοσολογικής προστασίας.

Η Johnson & Johnson ανακοίνωσε επίσης την προσεχή έναρξη δοκιμών στους εφήβους, στην συνέχεια στα παιδιά, καθώς και στις εγκύους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από