Στην εκκένωση της κατάληψης στην πρυτανεία προχώρησε η αστυνομία τα ξημερώματα της Πέμπτης, αν και από το βράδυ της Τετάρτης ήταν γνωστό ότι η συνέλευση των φοιτητών είχε αποφασίσει την λήξη της κατάληψης.

Πριν ακόμα ξημερώσει, αστυνομικές δυνάμεις απέκλεισαν το πανεπιστήμιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του thestival, αστυνομικοί της Κρατικής Ασφάλειας, παρουσία εισαγγελικού λειτουργού, μπήκαν στο ισόγειο της Πρυτανείας του ιδρύματος και ανακοίνωσαν στους καταληψίες ότι ο χώρος θα εκκενωθεί. Εκείνοι δεν προέβαλαν αντίσταση.

Παράλληλα αναπτύχθηκαν δυο δακτύλιοι ασφαλείας περιμετρικά του χώρου που εξελισσόταν η επιχείρηση από αστυνομικούς των ΜΑΤ και της Διεύθυνσης Αστυνομίας.

Στη συνέχεια αστυνομικοί της Κρατικής Ασφάλειας σάρωσαν όλους τους ορόφους της Πρυτανείας για να εντοπίσουν κρυμμένα άτομα. Δεν βρέθηκε κανείς.

Λίγο μετά τις 6:30 ξεκίνησε η μεταγωγή των προσαχθέντων στο Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες πραγματοποιήθηκαν 33 προσαγωγές.

Μάλιστα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι αρχές απαγόρευσαν την είσοδο δημοσιογράφων στο εσωτερικό του ΑΠΘ και περιόρισαν συγκεκριμένο χώρο για αυτούς μπροστά από την πύλη εμπορίου της ΔΕΘ.

Χαρακτηριστικού είναι ένα βίντεο από έναν δημοσιογράφο, προς μέρος του οποίου ορμάει μια διμοιρία των ΜΑΤ, με τον δημοσιογράφο να φωνάζει δυνατά την ιδιότητα του.

Μετά από λίγο του ζήτησαν την ταυτότητα του ενώ ρωτήθηκε και το όνομά του.

  Από βίντεο που κυκλοφόρησαν στα social media, φαίνεται οι άντρες των ΜΑΤ να προχωρούν σε ρίψη χημικών κατά των φοιτητών εντός τού πανεπιστημιακού χώρου, με τους φοιτητές να μην μπορούν να προβάλουν κάποια αντίσταση, παρά μόνο φώναζαν συνθήματα.

Σε ακόμα ένα βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας, φαίνονται άντρες των ΜΑΤ να μην επιτρέπουν την είσοδο στο ΑΠΘ σε φοιτητές και συνδικαλιστές.

Λίγο μετά ακούγεται η εντολή «να ελεγχθούν όλοι αυτοί για έλεγχο covid».

«Κατ’ αρχάς το πανεπιστήμιο είναι δικός μας χώρος» αναφέρει ένας συνδικαλιστής εργαζόμενος του πανεπιστημίου, με έναν άντρα των ΜΑΤ να απαντάει πως «είναι του κράτους».

«Ήρθαμε να δούμε τι γίνεται» απαντάει ο συνδικαλιστής, «αν η απάντηση σε εργαζομένους του πανεπιστημίου είναι »κάντε τους έλεγχο» δεν το πάτε καλά».