Το σημερινό μήνυμα του πρωθυπουργού, μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν απόψε στη Νέα Σμύρνη, κατά τη διάρκεια των οποίων τραυματίστηκε ένας αστυνομικός, είχε δύο αποδέκτες: Κατ’ αρχήν, τη νεολαία, τους νέους ανθρώπους που συνήθως πρωτοστατούν στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας και, κάποιοι εξ αυτών, σε επεισόδια. Και μετά, τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε παρέμβασή του, με βιντεοσκοπημένο μήνυμα για τα σημερινά επεισόδια στη Νέα Σμύρνη, απηύθυνε έκκληση για αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία «από όλους», σημειώνοντας ότι «οι θλιβερές εικόνες βίας που είδαμε όλοι, απόψε, στην Αθήνα, πρέπει να είναι οι τελευταίες». Τόνισε, μάλιστα, ότι η ζωή ενός συμπολίτη μας, «του νεαρού αστυνομικού που κινδύνευσε, πρέπει να μας αφυπνίσει».

Το μήνυμα στη νεολαία

Απευθυνόμενος στη νεολαία, ο πρωθυπουργός μίλησε για τους νέους, «που είναι προορισμένοι να δημιουργούν, όχι να καταστρέφουν», υπογραμμίζοντας ότι «η τυφλή οργή δεν οδηγεί πουθενά».

Να σημειωθεί ότι το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους νέους, δεν ήρθε μόνο μετά τα σημερινά επεισόδια, αλλά και μερικές ώρες αφού είχε συναντήσει τον καθηγητή και συνταγματολόγο Νίκο Αλιβιζάτο στο Μαξίμου, με τον οποίο συζήτησε θέματα αστυνομικής βίας και εκπαίδευσης των αστυνομικών.

Είναι προφανές ότι οι κινήσεις του πρωθυπουργού αποσκοπούν στη διατήρηση μιας ευαίσθητης όσο και λεπτής ισορροπίας μεταξύ της κοινωνίας και ειδικότερα της νεολαίας, που δυσανασχετεί μπροστά σε φαινόμενα αστυνομικής βίας – σαν αυτό που σημειώθηκε δύο μέρες νωρίτερα στην ίδια περιοχή, της Νέας Σμύρνης – και της ανάγκης να υπάρχει ομαλότητα και να μη διασαλεύεται η κοινωνική ηρεμία.

Σαφές μήνυμα-προειδοποίηση στον ΣΥΡΙΖΑ

Παράλληλα, άφησε σαφείς αιχμές για τη στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφέροντας ότι «δυστυχώς, κάποιοι αγνόησαν τις προειδοποιήσεις μας».

Χωρίς να κατονομάσει τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εμμέσως πλην σαφώς, υπενθύμισε τις πλατείες των αγανακτισμένων: «Και σε όσους επιχειρούν να σπείρουν το μίσος και το διχασμό στην κοινωνία για να καλύψουν το δικό τους αδιέξοδο, όπως έκαναν και στο παρελθόν, απαντώ το εξής: Το βράδυ των εκλογών της 7ης Ιουλίου 2019, τόνισα ότι είμαι εδώ για να εγγυηθώ την ενότητα, την ασφάλεια και την ευημερία όλων των Ελλήνων. Αυτό επαναλαμβάνω και τώρα. Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να μας διχάσει. Δεν θα αφήσουμε κανέναν να μας γυρίσει πίσω».

Ο πρωθυπουργός, που δεν θα ήθελε σε καμία περίπτωση – και μάλιστα, εν μέσω πανδημίας – να επιστρέψουμε σε φαινόμενα καθημερινών επεισοδίων και «ανταλλαγή» βίας μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών, έστειλε ένα σαφές μήνυμα στην Κουμουνδούρου, αφού η κυβέρνηση κατηγορεί ανοιχτά τον ΣΥΡΙΖΑ για «υποκίνηση» διαδηλώσεων. Και ο ΣΥΡΙΖΑ, από την πλευρά του, κατηγορεί προσωπικά τον πρωθυπουργό για «υποκίνηση της οργής των πολιτών».

Η σημασία της συνάντησης με τον Αλιβιζάτο

Ωστόσο, είναι σημαντικό το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δέχτηκε σήμερα στο Μαξίμου τον Νίκο Αλιβιζάτο, μία ημέρα μετά τις δηλώσεις του γνωστού συνταγματολόγου και ακαδημαϊκού, με τις οποίες είχε αφήσει αιχμές κατά του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Αλιβιζάτος ήταν επικεφαλής Επιτροπής για την αστυνομική βία και δέχθηκε κριτική επειδή δεν παρενέβη μετά τα επεισόδια της Κυριακής στη Νέα Σμύρνη. Σε δήλωσή του, λοιπόν, είχε τονίσει:

«Με αφορμή τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων και, ιδίως, την καθ’ όλα αυθαίρετη συμπεριφορά της ΕΛΑΣ στο χθεσινό (σ.σ. Κυριακή) περιστατικό στη Νέα Σμύρνη, έγινε πολύς λόγος για την σιωπή τής υπό την προεδρία μου άτυπης Επιτροπής για τη διερεύνηση περιστατικών αστυνομικής βίας».

Ο κ. Αλιβιζάτος διευκρίνισε ότι η συγκεκριμένη επιτροπή, που είχε συσταθεί τον Δεκέμβριο του 2019 από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, «έχει παύσει από έτους και πλέον να υπάρχει. Και τούτο», υπογράμμισε, «γιατί μετά το γνωστό περιστατικό στο Κουκάκι (υπόθεση Ινδαρέ), δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον από πλευράς των αρμόδιων κρατικών αρχών να συνεχίσει το έργο της».

Προσέθεσε, μάλιστα, ότι «αυτό έδειξε και η τύχη που επιφυλάχθηκε στο από 4.5.2020 πόρισμα της Επιτροπής προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Στο πόρισμα αυτό, μετά από εις βάθος έρευνα είκοσι περιστατικών αστυνομικής βίας, η Επιτροπή είχε προβεί σε σειρά συστάσεων, με πρώτη την ανάγκη απόδοσης ευθυνών σε παρεκτρεπόμενα αστυνομικά όργανα».

Αντιλαμβάνεται κανείς, επομένως, τη στιγμή που ο κ. Αλιβιζάτος άφησε σαφείς αιχμές ότι κάποιοι δεν ήθελαν αυτή την Επιτροπή, ενώ αδιαφόρησαν και για το πόρισμά της, τη σημασία που είχε η πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη να συζητήσει μαζί του, μία ημέρα μετά τις δηλώσεις αυτές, για τα φαινόμενα αστυνομικής βίας και την εκπαίδευση των αστυνομικών.

Χωρίς να έχουμε συγκεκριμένες ανακοινώσεις από την πλευρά της κυβέρνησης, δεν θα ήταν απίθανο το ενδεχόμενο να δούμε ξανά την ενεργοποίηση της συγκεκριμένης Επιτροπής, με στόχο να υπάρξει αυτή «η αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία από όλους», όπως ζήτησε στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός.

Γιατί δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα επεισόδια της Κυριακής στη Νέα Σμύρνη, όπου έχουν καταγραφεί εικόνες ξυλοδαρμού πολίτη από αστυνομικούς, έφεραν τη σημερινή σκληρότατη επίθεση κατά του αστυνομικού που τραυματίστηκε.

Η στάση της αντιπολίτευσης

Να σημειωθεί ότι σύσσωμη η αντιπολίτευση καταδίκασε τον τραυματισμό του αστυνομικού στα σημερινά επεισόδια της Νέας Σμύρνης, με τον ΣΥΡΙΖΑ να επισημαίνει ότι «η βία δεν απαντιέται με βία, η βία μόνο δικαιώνει τη βία», το ΚΙΝΑΛ να καλεί ολόκληρο το πολιτικό σύστημα «να απομονώσουμε τους οπαδούς της βίας, από όπου και αν προέρχονται», ζητώντας να διεξαχθεί συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών και το ΚΚΕ να χαρακτηρίζει «απαράδεκτο» τον τραυματισμό του αστυνομικού, κατηγορώντας παράλληλα την κυβέρνηση για «κλίμα αστυνομοκρατίας».