Στις φυλακές του Ρέντινγκ «χτύπησε» ο ακτιβιστής-γκραφιτάς Μπάνκσι με μια τοιχογραφία που εμμέσως τιμά τη μνήμη του Οσκαρ Γουάιλντ, ο οποίος το 1895 υπήρξε τρόφιμος στο σωφρονιστικό κατάστημα για προσβολή δημοσίας αιδούς.

Μετά την αποφυλάκισή του συνέγραψε το ποίημα «Μπαλάντα της Φυλακής του Ρέντινγκ» μέσω του οποίου αναφέρεται στην ανάγκη αλλαγής του σωφρονιστικού συστήματος της εποχής.

Ο Μπάνκσι, πάλι, παίρνει σήμερα θέση στη διαμάχη σχετικά με την τύχη του ίδιου του κτιρίου, καθώς ορισμένοι τάσσονται υπέρ της μετατροπής του σε χώρο πολιτισμού, ενώ άλλοι υπέρ της παραχώρησής του σε κατασκευαστική εταιρεία.

Το νέο γκραφίτι δημιουργήθηκε στον εξωτερικό τοίχο της φυλακής, η οποία δεν λειτουργεί από το 2013.

Απεικονίζει έναν κρατούμενο με ριγέ στολή να αποδρά με ένα «σκοινί» φτιαγμένο από χαρτιά τα οποία συγκρατεί στο άκρο τους μια γραφομηχανή.

Οι περίοικοι φαίνεται πως εντόπισαν κάποιες ύποπτες κινήσεις προ ημερών στην περιοχή, αλλά δεν υπέθεσαν ότι επρόκειτο για τον Μπάνκσι, οπότε ο καλλιτέχνης με τη μυστηριώδη ταυτότητα κατάφερε για ακόμα μία φορά να διαφύγει χωρίς να αποκαλυφθεί.

Το έργο για μερικές ημέρες έμεινε «ορφανό», μια ανάρτηση ενός βίντεο στο Instagram όμως αποκάλυψε ότι πρόκειται για έργο του Μπάνκσι.