Στην κάλυψη περιστατικών μη covid μετέχουν οι ιδιωτικές κλινικές με 215 κλίνες τους στην Αττική, στην προσπάθεια αποσυμφόρησης του συστήματος υγείας για την κάλυψη των περιστατικών κοροναϊού.

Η συμφωνία συνεργασίας επεκτείνεται με το σύνολο των διαθέσιμων κλινών των ιδιωτικών κλινικών για τα μη covid περιστατικά, με χρονική διάρκεια κατ΄ αρχήν δύο εβδομάδες και με δυνατότητα παράτασης για μια ακόμη εβδομάδα, εφόσον υπάρξει ανάγκη.

Σχετικό μνημόνιο συνεργασίας  υπεγράφη κατ΄ αρχήν στις  5 Μαρτίου  από τη  Διοικήτρια και Πρόεδρο του Δ.Σ του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη, τον Γενικό Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννη Κωτσιόπουλο, τους  Διοικητές  1ης και 2ης  Υγειονομικής Περιφέρειας  κ. κ. Παναγιώτη Στάθη και Χρήστο Ροϊλό και τον  Πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ) Σέργιο Σταμπουλούς.

Η επέκταση της συνεργασίας ήρθε σήμερα, εξαιτίας των νέων συνθηκών που διαμορφώνονται στη δημόσια υγεία.

Έτσι, κάθε κλινική δηλώνει τις διαθέσιμες  κλίνες νοσηλείας για ασθενείς  που δεν πάσχουν από COVID-19, ώστε να αποσυμφορηθεί αντίστοιχα το ΕΣΥ για χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων. Υπάρχει δυνατότητα παράτασης για άλλη μία εβδομάδα, κατόπιν επιστολής του Γενικού Γραμματέα Υγείας και του ΕΟΠΥΥ για την αναγκαιότητα παράτασης.

Υπεύθυνος για την εποπτεία και το συντονισμό της διακομιδής ασθενών ορίζεται το ΕΚΑΒ, σε συνεργασία με τους Διοικητές της 1ης και 2ης ΥΠΕ, στην αρμοδιότητα των οποίων είναι η διοικητική εποπτεία των νοσοκομείων του ΕΣΥ από τα οποία θα διακομίζονται τα περιστατικά. Κάθε κλινική, θα συγκεντρώνει τα φύλλα νοσηλείας των ασθενών που νοσηλεύτηκαν στις διατιθέμενες κλίνες, καταθέτοντας στον ΕΟΠΥΥ διακριτή συγκεντρωτική μηνιαία κατάσταση για την αποζημίωση τους, η οποία επιβεβαιώνεται από το ΕΚΑΒ, βάσει των διακομισθέντων περιστατικών.

Όπως επισημαίνεται από τον ΕΟΠΥΥ, «Στις ιδιωτικές κλινικές θα διακομισθούν περιστατικά που νοσηλεύονται σε κλίνες του Εθνικού Συστήματος Υγείας για περαιτέρω νοσηλεία, προκειμένου να εκκενωθούν ισάριθμες κλίνες σε Δημόσια Νοσοκομεία σύμφωνα με το πλάνο του Υπουργείου Υγείας. Επιπλέον, στις ιδιωτικές κλινικές θα διακομίζονται  περιστατικά παθολογικών ή πνευμονολογικών ειδικοτήτων. Τα περιστατικά αυτά θα προέρχονται από την εφημερία Δημοσίων Νοσοκομείων και θα διακομίζονται στις ιδιωτικές κλινικές, βάση τη διαθεσιμότητά τους, με ασθενοφόρα των ιδιωτικών κλινικών. Η διαχείριση των περιστατικών αυτών θα γίνεται από το ΕΚΑΒ, με την προϋπόθεση αρνητικού τεστ ασθενούς, από το νοσοκομείο που διακομίζεται το περιστατικό».