Ο ασκός του Αιόλου για τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις και τους βιασμούς στο θέατρο έχει ανοίξει για τα καλά μετά και την προφυλάκιση του σκηνοθέτη- ηθοποιού, Δημήτρη Λιγνάδη στις φυλακές Τριπόλεως.

Οι καταγγελίες στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών διαδέχονται η μια την άλλη και στόματα ανοίγουν το ένα μετά το άλλο. Θυμίζουμε ότι μέσα στις 18 νέες καταγγελίες που παρέδωσε ο πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ), Πασχάλης Τσαρούχας στον Εισαγγελέα, περιλαμβάνονται τουλάχιστον τρία ονόματα γνωστών πρωταγωνιστών και σκηνοθετών, που έχουν απασχολήσει το τελευταίο διάστημα την επικαιρότητα.

Με τα έως τώρα στοιχεία οι περισσότερες καταγγελίες φέρονται να περιγράφουν αδικήματα που έχουν υποπέσει σε παραγραφή, ενώ μόνο δύο με τρεις υποθέσεις δυνητικά αφορούν σε κακουργηματικές πράξεις.

Καταγγελίες για δύο γνωστούς σκηνοθέτες

Η εισαγγελική έρευνα φαίνεται να επικεντρώνεται σε δύο πρόσωπα.

Ο πρώτος είναι ένας ηθοποιός, σκηνοθέτης και θεατρικός συγγραφέας ο οποίος είχε απασχολήσει στο παρελθόν εξαιτίας της σχέσης του με γνωστή ηθοποιό.

Ο δεύτερος είναι σκηνοθέτης με πλούσιο βιογραφικό, με σπουδές σε Ελλάδα και εξωτερικό, μεγάλη διδακτική εμπειρία και πολλές σκηνοθεσίες, τόσο στη χώρα μας, όσο και στον διεθνή χώρο. Μάλιστα η δεύτερη περίπτωση έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των εισαγγελικών Αρχών, καθώς εις βάρος του εν λόγω σκηνοθέτη ενδέχεται να έχουν προκύψει ακόμη και καταγγελίες για παρενόχληση εις βάρος ανήλικων.

Οι εισαγγελικές αρχές αναμένεται να καλέσουν άμεσα ως μάρτυρες τα πρόσωπα που έχουν προβεί στις καταγγελίες σε βάρος ηθοποιών και σκηνοθετών με ποινικό αντικείμενο, προκειμένου να λάβουν καταθέσεις.

Σήμερα η απόφαση του εισαγγελέα για τη μήνυση του Δ. Άνθη σε βάρος ηθοποιού για βιασμό

Μέχρι το μεσημέρι, εκτός απροόπτου, αναμένεται να έχει αποφανθεί ο εισαγγελέας για τη μήνυση που υπέβαλε ο Δημήτρης Άνθης σε βάρος γνωστού ηθοποιού, κατηγορώντας τον για βιασμό το 2006, όταν και οι δύο ήταν 22 ετών.

Η έρευνα διενεργήθηκε μέσω της αστυνομίας με ταχείς ρυθμούς, καθώς η υπόθεση παραγράφεται τον Μάιο, με τον μηνυόμενο στις εξηγήσεις του να υποστηρίζει ότι είναι αθώος. Ο εισαγγελέας συνεκτιμώντας τα στοιχεία της δικογραφίας είτε θα ασκήσει δίωξη είτε θα αρχειοθετήσει την έρευνα είτε θα διατάξει περαιτέρω έρευνα.