Με τον αριθμό των κρουσμάτων να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και τους νοσηλευόμενους στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) να αυξάνονται, η Αττική θα περάσει τουλάχιστον μια ακόμη εβδομάδα σε lockdown, ενώ αρκετές ακόμη περιοχές της χώρας μπαίνουν στο «κόκκινο», μεταθέτοντας για αργότερα το άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων, που παραμένει «γρίφος» για ειδικούς και κυβέρνηση.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε κατά την ενημέρωση της Παρασκευής η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, εκτιμάται ότι πλέον στην χώρα υπάρχουν 12.000 ενεργά κρούσματα κοροναϊού.

Οι μονάδες ΜΕΘ επιβαρύνθηκαν εντός της τελευταίας εβδομάδας σε ποσοστό περίπου 12%, ελαφρώς υψηλότερο από ότι την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ ο αριθμός των νέων εισαγωγών ασθενών με κοροναϊό αυξήθηκε σημαντικά στο επίπεδο περίπου των 300 ανά ημέρα.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα αυξηθεί εκ νέου τόσο η πίεση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, όσο και οι ημερήσιοι θάνατοι λόγω κοροναϊού, εξ’ ου και ανέβαλαν την επαναλειτουργία από την ερχόμενη εβδομάδα είτε των σχολείων είτε του λιανεμπορίου.

Η νέα εφαρμογή του lockdown στην Αττική τις τελευταίες 2,5 εβδομάδες δεν αποδίδει τα αναμενόμενα, παραδέχτηκε το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, αποδίδοντας το γεγονός στο ότι «η διασπορά του ιού στην κοινότητα ήταν μεγαλύτερη ή γιατί δεν μας βοήθησε ο καιρός, ο χειμωνιάτικος καιρός».

Μετά την Καθαρά Δευτέρα το άνοιγμα του λιανεμπορίου

Η επαναλειτουργία την 1η Μαρτίου του λιανεμπορίου υπήρχε σαν σενάριο τις προηγούμενες ημέρες, και μάλιστα είχε ακουστεί από κυβερνητικά στελέχη, ωστόσο απορρίφθηκε με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να δίνει το στίγμα των προθέσεών του κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου της περασμένης εβδομάδας.

Όπως τόνισε, η αύξηση των κρουσμάτων -ειδικά στην Αττική- απομακρύνει ένα σταδιακό άνοιγμα την 1η Μαρτίου.

Έτσι, με τα τωρινά δεδομένα το άνοιγμα μέρους των εμπορικών δραστηριοτήτων μετατίθεται είτε για τις 8 Μαρτίου είτε για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του μήνα, με το τελευταίο σενάριο να είναι αυτή τη στιγμή επικρατέστερο.

Όπως εκτιμάται από τους ειδικούς, έως και τα μέσα της επόμενης εβδομάδας η επιδημιολογική εικόνα δεν θα είναι καλή στην πρωτεύουσα, για το λόγο αυτό θεωρείται πιθανότερη η επανέναρξη στις 16 Μαρτίου (15 Μαρτίου είναι η Καθαρά Δευτέρα).

Εξάλλου, αυτή την ημερομηνία «φωτογράφισαν» σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα «είμαστε κοντά στο τέλος ενός πρωτοφανούς δράματος. Νομίζω ότι, αν προχωρήσουμε όπως είναι το πρόγραμμά μας για τους εμβολιασμούς -οι οποίοι επιταχύνονται πολύ από τις 15 Μαρτίου και μετά και ο Απρίλιος θα είναι ένας μήνας μαζικών εμβολιασμών- το Πάσχα θα είναι πολύ καλύτερο. Το πόσο κανονικό θα είναι θα το δούμε στην πορεία, αλλά σίγουρα δεν θα έχει καμία σχέση με την κλειστή κατάσταση που βιώσαμε πέρυσι».

Ερωτηθείς σχετικά με τη φημολογία των τελευταίων ωρών ότι ο πρωθυπουργός θέλει η αγορά να ανοίξει πάση θυσία στις 16 Μαρτίου, επισήμανε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ναι μεν είναι πολύ κοντά στην αγορά, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι  θα ανοίξει χωρίς μέτρα ασφαλείας.

«Ακόμα και τώρα βλέπουμε μια πολύ υψηλή κίνηση, ενώ η αγορά είναι κλειστή. Οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι πολύ κρίσιμες για να μπορέσουμε να ρίξουμε το επιδημιολογικό φορτίο για να ανοίξει η αγορά. Πιστεύω ότι οι επόμενες 10 μέρες δεδομένου ότι αρκετές περιοχές πλέον έχουν αρκετά κρούσματα θα δημιουργήσουν ένα κλίμα που θα είναι αντίθετο στον εφησυχασμό που είδαμε το προηγούμενο διάστημα και θα μαζευτούν τα κρούσματα. Άρα, τα μέσα Μαρτίου είναι ένα χρονικό ορόσημο πολύ σημαντικό και δεν πρέπει να το χάσουμε. Εκτιμάμε πως μέσα Μαρτίου θα μπορέσει να ανοίξει η αγορά» τόνισε ο κ. Πέτσας, μιλώντας στο ΣΚΑΙ.

Η αγορά ενδέχεται να ανοίξει στις 16 Μαρτίου, δήλωσε στο ίδιο πνεύμα ο Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Μιλώντας στο MEGA για την οικονομική στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων, υποστήριξε πως «το διαθέσιμο ποσό είναι πεπερασμένο και με αυτό θα πορευτούμε». Εξέφρασε δε την ελπίδα πως δε θα χρειαστεί να τεντωθεί άλλο το σκοινί της οικονομίας με πρόσθετες παρατάσεις.

Αναφορικά με το λιανεμπόριο, σημείωσε πως το κομμάτι της αγοράς που είναι ανοικτό δείχνει καλά νούμερα και η εικόνα των εσόδων είναι καλύτερη από εκείνη του Ιανουαρίου. «Συνεπώς, υπάρχει μια πιθανότητα ανάκαμψης της οικονομίας αρκετά δυναμική συμπέρανε ο αναπληρωτής υπουργός.

Τι θα γίνει με σχολεία

Σε δεύτερη μοίρα φαίνεται ότι περνά το άνοιγμα των σχολείων, τα οποία αναμένεται να ανοίξουν μετά το λιανεμπόριο, καθώς η αυξημένη μεταδοτικότητα των μεταλλάξεων στις μικρότερες ηλικίες προβληματίζει του ειδικούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία από τα μέσα Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί σταδιακά, με τη Γ’ Λυκείου να μπαίνει σε προτεραιότητα. Δεν αποκλείεται ωστόσο, να ακολουθήσουν τα παιδιά των δημοτικών σχολείων.

Από την επόμενη εβδομάδα θα εξεταστεί το άνοιγμα των σχολείων βάσει όσων εισηγηθούν οι ειδικοί, τόνισε πάντως ο υφυπουργός Παιδείας, Αγγελος Συρίγος.