Η 94χρονη βασίλισσα Ελισάβετ, που τον περασμένο μήνα έλαβε την πρώτη δόση εμβολίου κατά της COVID-19, ενθάρρυνε τους πολίτες να ακολουθήσουν το παράδειγμά της, λέγοντας ότι δεν πόνεσε και ότι αυτοί που είναι επιφυλακτικοί θα πρέπει να σκεφθούν και τους άλλους.

Η Ελισάβετ και ο 99χρονος σύζυγός της Φίλιππος, που επί του παρόντος νοσηλεύεται για λόγους που δεν σχετίζονται με την COVID-19, έλαβαν τα πρώτα τους εμβόλια από γιατρό του παλατιού στην κατοικία της βασίλισσας στο κάστρο του Ουίνδσορ, ενώ λόγω ηλικίας τέθηκαν στην ομάδα των εμβολιαζόμενων κατά προτεραιότητα.

«Μόλις έχεις κάνεις το εμβόλιο, έχεις μια αίσθηση ότι, ξέρετε, είσαι προστατευμένος το οποίο νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό και εξ όσων αντελήφθην ήταν εντελώς ακίνδυνο», ανέφερε η βασίλισσα σε επικοινωνία της μέσω τηλεδιάσκεψης με υγειονομικούς αξιωματούχους που επιβλέπουν την ανοσοποίηση και στις τέσσερις περιοχές που απαρτίζουν το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Ήταν πολύ γρήγορο και έχω δεχθεί πολλά γράμματα από ανθρώπους που εξεπλάγησαν από το πόσο εύκολο ήταν να κάνουν το εμβόλιο. Και η ένεση –δεν πόνεσε καθόλου», πρόσθεσε, παρομοιάζοντας τον ιό με μάστιγα.

Πάνω από 18,6 εκατ. Βρετανοί έχουν ήδη λάβει την πρώτη τους δόση από το εμβόλιο κατά της COVID-19 και διάσημοι, όπως ο τραγουδιστής Έλτον Τζον και ο ηθοποιός Μάικλ Κέιν συμμετέχουν στις εκστρατείες που ενθαρρύνουν τον κόσμο να κάνει το εμβόλιο.

Ο αρμόδιος Βρετανός υπουργός για τον εμβολιασμό δήλωσε ότι αυτή την εβδομάδα μεταξύ 11% και 15% των πολιτών ήταν διστακτικοί απέναντι στο εμβόλιο, ιδιαίτερα άνθρωποι σε εθνικές μειονότητες, εν μέσω θεωριών συνωμοσίας για τους εμβολιασμούς.

«Είναι προφανώς δύσκολο για τον κόσμο εάν δεν έχουν κάνει ποτέ εμβόλιο, διότι πρέπει να σκεφθούν άλλους εκτός από τον εαυτό τους», δήλωσε η βασίλισσα, που χαρακτήρισε «σπουδαίο» το εμβολιαστικό πρόγραμμα της Βρετανίας, ένα από τα ταχύτερα στον κόσμο.

Άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας, συμπεριλαμβανομένου του διαδόχου του θρόνου πρίγκιπα Κάρολου και του γιου του πρίγκιπα Ουίλιαμ, επισκέπτονται εμβολιαστικά κέντρα το τελευταίο 15ήμερο για να ευχαριστήσουν το προσωπικό και τους εθελοντές για το έργο τους.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, υπάρχει ανησυχία για την υγεία του πρίγκιπα Φιλίππου, του δούκα του Εδιμβούργου, ο οποίος εισήχθη στο νοσοκομείο την περασμένη εβδομάδα και έκτοτε έχει μείνει εκεί για εννέα νύκτες, λαμβάνοντας ιατρική φροντίδα για μια λοίμωξη, για την οποία δεν έχουν δοθεί άλλες διευκρινίσεις.

Το παλάτι έχει πει ότι ο Φίλιππος, που τον Ιούνιο γίνεται 100 ετών, είναι σε καλή κατάσταση και ανταποκρίνεται στη θεραπεία, αλλά πιθανόν θα παραμείνει στο νοσοκομείο για αρκετές ημέρες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ