Συνεδριάζει και σήμερα η επιτροπή εμπειρογνωμόνων προκειμένου να εκτιμήσει την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα, να «βάλει» ξανά στο μικροσκόπιο τις περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο και να αποφασίσει την παράταση του lockdown.

Τα στοιχεία ιδιαίτερα για την Αττική δεν είναι καθόλου καλά, με τους ειδικούς να επισημαίνουν πως αυτή την εβδομάδα θα έπρεπε να βλέπουμε μείωση ή έστω σταθεροποίηση κρουσμάτων (όπως συνέβαινε τις δύο προηγούμενες εβδομάδες ) και όχι απότομη αύξηση.

Επίσης η απότομη αύξηση του δείκτη μεταδοτικότητας (Rt), ο οποίος έχει ξεπεράσει το 3, αλλά και η πίεση στο ΕΣΥ προκαλούν προβληματισμό στους ειδικούς καθώς όλα δείχνουν πως το σκληρό lockdown δεν αποδίδει ακόμη.

Δεν αποδίδει το lockdown στην Αττική – Απαραίτητη η τήρηση μέτρων

Υπάρχει μάλιστα μερίδα ειδικών που τονίζει πως αν δεν προσέξουμε το επόμενο διάστημα, όπου και θα παραταθεί το lockdown, τότε ενδεχομένως να έχουμε κάνει μία τρύπα στο νερό, καθώς αυτή τη στιγμή απέχουμε αρκετά από τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης, η οποία με ανοιχτή αγορά φαίνεται τα πηγαίνει σχετικά καλύτερα σε σχέση με την Αττική, η οποία σημείωσε απότομη αύξηση κρουσμάτων αυτή την εβδομάδα.

Την ίδια ώρα φαίνεται πως η πηγή του κακού είναι οι συγκεντρώσεις σε σπίτια, καθώς εκεί ο ιός μπορεί να μεταδοθεί με μεγάλη ευκολία από νοικοκυριό σε νοικοκυριό.

Στόχος της επιτροπής των «33» πάντως είναι σήμερα να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα πιστής τήρησης των μέτρων του lockdown, καθώς σε αντίθετη περίπτωση δεν αποκλείεται να έρθουν αυστηρότερα μέτρα.

Η κυβέρνηση ψάχνει την μαγική φόρμουλα για άνοιγμα αγοράς και σχολείων

Από την πλευρά της η κυβέρνηση φαίνεται πάντως να είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε άρση μερικών μέτρων μετά το πέρας της παράτασης του lockdown.

Συγκεκριμένα οι αρμόδιοι του Μαξίμου ψάχνουν να βρουν τρόπους ώστε να ανοίξουν σχολεία και αγορά το επόμενο διάστημα.

Το επικρατέστερο σενάριο για το άνοιγμα των σχολείων

Στο στόχαστρο της κυβέρνησης είναι το λιανεμπόριο αλλά και η Γ’ Λυκείου λόγω Πανελλαδικών, η οποία δεν αποκλείεται να γυρίσει πρώτη στα θρανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr, στην ατζέντα των ειδικών φαίνεται να είναι η εκ περιτροπής λειτουργία σχολείων σε δήμους. Στόχος με το άνοιγμα διαφορετικών σχολείων κάθε εβδομάδα είναι να αποφευχθεί ο συνωστισμός και η μεγάλη κινητικότητα των πολιτών. Ωστόσο παραμένει ένα περίπλοκο σχέδιο που δεν είναι σίγουρο ότι θα αποδώσει.

Σε κάθε περίπτωση η επιστροφή των μαθητών στις τάξεις τους θα γίνει με συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία πιθανώς να είναι πιο αυστηρά από τις προηγούμενες φορές.

Στην ατζέντα δηλαδή των ειδικών βρίσκεται τόσο η διενέργεια τεστ στα σχολεία, όσο και το άνοιγμα τους με λιγότερους μαθητές ανά τάξη.

Επίσης πιθανό είναι λόγω των μεταλλαγμένων στελεχών που σαρώνουν τη χώρα μας να αλλάξει η σύσταση για χρήση μάσκας στα σχολεία.

Έτσι οι μαθητές όταν γυρίσουν στις τάξεις τους δεν θα φορούν πια υφασμάτινες, αλλά χειρουργικές μάσκες, ή και τα δύο.

Το επικρατέστερο σενάριο για άνοιγμα του λιανεμπορίου

Τι κι αν έχουν ακουστεί αρκετά για το λιανεμπόριο, όπως η λειτουργία του με SMS σε νέο αριθμό, φαίνεται πως ακόμη το τοπίο δεν έχει ξεκαθαρίσει πλήρως.

Σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι στιγμής οι συζητήσεις της κυβέρνησης με τους εμπορικούς συλλόγους έχουν μείνει στο επίπεδο της λειτουργίας του λιανεμπορίου αρχικά με click away.

Έπομένως το σχέδιο για ψώνια διάρκειας τριών ωρών και αποστολή SMS σε νέο αριθμό δεν έχει φύγει εντελώς από την λίστα των ειδικών, αλλά δεν αποτελεί προτεραιότητα ειδικά στην Αττική.

Τέλος ακόμη ένας στόχος της κυβέρνησης είναι να ανοίξει η αγορά σε όλη την χώρα από τον Απρίλιο, καθώς τότε θα έχουμε σύμμαχό μας τον καιρό, ενώ οι εμβολιασμοί θα έχουν προχωρήσει.

Σε κάθε περίπτωση ακόμη όλα βρίσκονται στη φάση της… επεξεργασίας. Οι ειδικοί τονίζουν από την πλευρά τους πως θα πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον μέχρι την επόμενη Τετάρτη προκειμένου να μιλήσουν για άρση ή μη των μέτρων και από την άλλη η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει την μαγική φόρμουλα για ασφαλές άνοιγμα δραστηριοτήτων από τον επόμενο μήνα.