Η έκθεση των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών για τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, που αναμένεται να δοθεί σύντομα στη δημοσιότητα από την Ουάσινγκτον, θα είναι «ένα σημαντικό βήμα» για «να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη διαφάνεια και η διαφάνεια είναι, συχνά, ένα στοιχείο για να αποδοθούν ευθύνες», ανέφερε ο Νεντ Πράις σε συνέντευξη Τύπου.

Προειδοποίησε ότι οι προσπάθειες των ΗΠΑ για λογοδοσία των υπευθύνων του φόνου δεν θα σταματήσουν εκεί, αλλά δεν απάντησε αν η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να επιβάλει κυρώσεις εις βάρος του Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, αν αυτός κριθεί από την αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών υπεύθυνος για τη δολοφονία του δημοσιογράφου.

Με κρατικό αεροπλάνο ταξίδεψαν οι δολοφόνοι του στην Κωνσταντινούπολη

Σύμφωνα λοιπόν με δικαστικά έγγραφα που κατάφεραν να δουν οι δημοσιογράφοι του CNN αποδεικνύεται ότι τα δύο ιδιωτικά τζετ με τα οποία ταξίδεψαν οι δολοφόνοι του Κασόγκι στην Τουρκία είναι ιδιοκτησίας του μπιν Σάλμαν και του σαουδαραβικού κράτους.

Τα εν λόγω έγγραφα αναφέρουν ότι η ιδιοκτήτρια εταιρία των αεροσκαφών εξαγοράστηκε από το κρατικό ταμείο στα τέλη του 2017. Στο ταμείο φυσικά έχει δυνατότητα να παρέμβει άνα πάσα στιγμή ο Σάλμαν ως de facto ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας ο οποίος χειρίζεται ως προσωπικό του απόκτημα κάθε τι κρατικό.

Μ’ αυτά τα αεροπλάνα οι δολοφόνοι ταξίδεψαν στην Κωνσταντινούπολη όπου, αφού δολοφόνησαν τον Κασόγκι, τον τεμάχισαν και εξαφάνισαν το πτώμα του σ’ ένα από τα πιο αποτρόπαια εγκλήματα των τελευταίων ετών.

Ο Κασόγκι, δημοσιογράφος της Ουάσιγκτον Ποστ, ήταν άκρως επικριτικός στα γραφόμενά του εναντίον του καθεστώτος της Σαουδικής Αραβίας το οποίο στηλίτευε συνεχώς. Στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας ο δημοσιογράφος είχε μεταβεί τον Οκτώβριο του 2018 για να παραλάβει τις άδειες για το γάμο του. Τον πρόλαβαν όμως οι δολοφόνοι οι οποίοι, όπως φαίνεται, λειτουργούσαν με κρατική κάλυψη, αν όχι με κρατική εντολή.