Έντονο προβληματισμό και ανησυχία προκαλούν τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποιήθηκε στο τέλος του 2020 στον κεντρικό τομέα του Βερολίνου, σε περίπου 2.287 ανθρώπους οι οποίοι είχαν διαπιστωθεί θετικοί στον κοροναϊό. Κι αυτό διότι σύμφωνα με το έγκυρο ινστιτούτο Robert Koch (RKI), σχεδόν ο ένας στους δύο (για την ακρίβεια το 48%) διαπιστώθηκε πως δεν διέθετε τα αποκαλούμενα «εξουδετερωτικά αντισώματα» στο αίμα.

Οι ειδικοί σπεύδουν, βεβαίως, να προλάβουν τις υπερβολικές αντιδράσεις, διευκρινίζοντας δύο πράγματα: Αφενός, ότι η «εξαφάνιση» αυτού του τύπου των αντισωμάτων σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά τη νόσηση δεν αποτελεί ένα ασύνηθες φαινόμενο στις περιπτώσεις των κοροναϊών. Και αφετέρου, ότι η μη ύπαρξή τους δεν συνεπάγεται αυτομάτως έλλειψη προστασίας του οργανισμού, καθώς αυτός διαθέτει και άλλους μηχανισμούς που φροντίζουν να τον θωρακίζουν και να του διασφαλίζουν την αναγκαία ανοσία – όπως είναι, για παράδειγμα, τα «κύτταρα μνήμης».

Παρ’ όλα αυτά, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του γερμανικού ινστιτούτου, Λόταρ Βίλερ, το παραπάνω εύρημα αποτελεί ένα ακόμη επιχείρημα υπέρ του εμβολιασμού και όσων έχουν νοσήσει από Covid-19 – φυσικά, μετά την πάροδο του διαστήματος που καθορίζουν οι επιστήμονες.

Υπενθυμίζεται ότι τα «εξουδετερωτικά αντισώματα» μπορούν, σε ορισμένες λοιμώξεις (η Covid-19 δεν έχει διαπιστωθεί εάν ανήκει σε αυτή την κατηγορία), να προσφέρουν ανοσία εφ’ όρου ζωής σε όσους τα αναπτύσσουν. Παράγονται δε από τα λεμφοκύτταρα Β στον μυελό των οστών.