Πινγκ πονγκ ευθυνών μεταξύ Περιφέρειας Αττικής, ΔΕΔΔΗΕ και δήμων για τα προβλήματα ηλεκτροδότησης με χιλιάδες νοικοκυριά να παραμένουν χωρίς ρεύμα παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες των συνεργείων του στρατού και των άλλων δυνάμεων όλο το βράδυ χθες και σήμερα, με την κατάσταση να έχει εξαντλήσει την υπομονή των κατοίκων, ενώ έχει προκαλέσει πολιτική θύελλα με την αντιπολίτευση να ασκεί κριτική για την οργάνωση του επιτελικού κράτους.

ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ και ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ δείχνουν ως κύριους υπεύθυνους για τις ζημίες στο δίκτυο   την Τοπική Αυτοδιοίκηση διότι δεν είχαν προβεί εγκαίρως σε ενέργειες να κόψουν τα κλαδιά των δέντρων. Αποκλειστικός υπεύθυνος για την φροντίδα των καλωδίων από όπου προέκυψαν τα μεγάλα προβλήματα είναι ο ΔΕΔΔΗΕ απατά η Περιφέρεια, ενώ  ο υπουργός Εσωτερικών  Μάκης Βορίδης  δήλωσε “το κράτος είναι παρών και δίνει μάχη».

“Το κράτος είναι παρών και δίνει μάχη», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης (ANT1) και  σχετικά με το ζήτημα της κοπής των δέντρων σε συνάρτηση με τις εκτεταμένες ζημιές που προκλήθηκαν στο δίκτυο ηλεκτροδότησης είπε πως πρόκειται για «μεγάλη συζήτηση, η οποία φορά και την την υπογειοποίηση του δικτύου». «Τα κλαδιά πρέπει να κόβονται. Δήμοι πυκνοκατοικημένοι που έχουν πολλά δέντρα, προφανώς πρέπει να φροντίσουν. Εν  προκειμένω δεν υπήρχε κανένα θέμα σύγκρουσης αρμοδιοτήτων, αλλά μπορώ να σας πω ότι υπήρξε συνεργασία», ξεκαθάρισε και εξήγησε πως την κρίση συντονίζει η Πολιτική Προστασία. Το υπουργείο Εσωτερικών, από την άλλη, είναι αυτό που θα στηρίξει στην αποκατάσταση των ζημιών.

Το θέμα σήκωσε πολιτικά ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας που ανέβασε τους τόνους μιλώντας σήμερα στη Βουλή και άσκησε σφοδρή κριτική στο επιτελικό κράτος αλλά και στην Περιφέρεια Αττικής. Την ίδια ώρα που χιλιάδες νοικοκυριά ήταν χωρίς ρεύμα, ο κ. Πατούλης εμφανίζεται στο Σύνταγμα να βγάζει φωτογραφίες και ο πρωθυπουργός έπινε καφέ στο Ντα Κάπο τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι 1,5 χρόνο που κυβερνα το μόνο που κάνει  είναι επικοινωνία και το επιτελικό κράτος είναι ένα κράτος σαράβαλο που έχει golden boys, υποστηρίζοντας ότι στον ΔΕΔΔΗΕ  δεν έχουν γίνει προσλήψεις σε συνεργεία, τεχνικούς, αλλά ότι φροντίσατε να φέρετε το Golden Boys και να ξεκινήσετε τη διαδικασία της ιδιωτικοποίησης. Έχετε φέρει  διευθυντές καλοπληρωμενους και δεν έχει από κάτω συνεργεία, δήλωσε και πρόσθεσε  αυτοί είναι το επιτελικό κράτος του Μητσοτάκη.

«Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες. Η χιονόπτωση που σημειώθηκε και η οποία μάλιστα είχε προβλεφθεί εδώ και μέρες δεν μπορεί να βαφτίζεται «ακραίο» καιρικό φαινόμενο, για να κρυφτούν οι τεράστιες ελλείψεις σε επίπεδο πολιτικής προστασίας, η παράδοση κρίσιμων υποδομών σε ιδιώτες κλπ, για τα οποία ευθύνονται η σημερινή κυβέρνηση, οι προηγούμενες, αλλά και οι διοικήσεις περιφέρειας και δήμων” δήλωσε ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής του ΚΚΕ  Γιάννης Γκιόκας και τόνισε πως χρειάζεται εδώ και τώρα πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα για την προστασία των κατοίκων και των περιουσιών τους.

Χαμός με το κόψιμο των δέντρων μεταξύ ΔΕΗ, Δήμων και Περιφέρειας

Αποκλειστικός υπεύθυνος για την φροντίδα των καλωδίων από όπου προέκυψαν τα μεγάλα προβλήματα είναι ο ΔΕΔΔΗΕ δήλωσε από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης (MEGA) και τόνισε οτι θα πρέπει να κάνει το ύψιστο των δυνατοτήτων του ο ΔΕΔΔΗΕ για να επανασυνδεθούν οι περιοχές που έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. «Είναι 100% ευθύνη του ΔΕΔΔΗΕ, πρέπει να δώσουν ρεύμα» σημείωσε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι αληθή όσα υποστήριξαν για την αδυναμία πρόσβασης σε αρκετές περιοχές. «Υπεύθυνος για την πρόληψη των καλωδίων, για να μην δημιουργούνται προβλήματα, είναι ο ΔΕΔΔΗΕ» επανέλαβε ο κ. Πατούλης. Όσον αφορά στα προβλήματα στους δρόμους, ο περιφερειάρχης Αττικής υποστήριξε ότι η Περιφέρεια Αττικής διατήρησε ανοιχτό το κεντρικό οδικό δίκτυο, παρά τη σφοδρή χιονόπτωση, σημειώνοντας πως τα όποια προβλήματα περιορίστηκαν σε μικρούς δημοτικούς δρόμους.

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης, μιλώντας στο Mega είπε πως πρόκειται για μια πρωτόγνωρη κατάσταση, ο όγκος του χιονιού ήταν τεράστιος. Πάνω από 85 γραμμές μέσης τάσης έχουν κοπεί και ο αγώνας για επανατροφοδότηση είναι πολύ μεγάλος. Παράλληλα ο κ. Αδαμίδης απάντησε σε όσους υποστηρίζουν πως ο ΔΕΔΔΗΕ έχει την απόλυτη ευθύνη για τις διακοπές του ρεύματος, τονίζοντας πως για να επιχειρήσει κάποιος εργαζόμενος πρέπει πρώτα να ανοίξει ο δρόμος, διαδικασία που άπτεται των αρμοδιοτήτων του κράτους. Στη συνέχεια όμως αναφέρθηκε και στις ευθύνες των δήμων και του δασαρχείου. Ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Τάσος Μάνου πως η κατάσταση αξιολογείται συνεχώς ανάλογα με τις νέες βλάβες που προκύπτουν και πως χθες είχαν καταγραφεί περίπου 20 βλάβες μέσης τάσης στα βόρεια προάστια και μέχρι το τέλος της ημέρας σημειώθηκε χαμηλό μονοψήφιο αριθμό ανοιχτό, καθώς πάνω από 200 δέντρα είχαν πέσει στο δίκτυο. Μετά τη χθεσινοβραδινή χιονόπτωση, η μέρα ξεκίνησε ιδιαίτερα επιβαρυμένη, οι βλάβες συνολικά στο δίκτυο, χθες και σήμερα, έχουν ξεπεράσει τις 85 γραμμές μέσης τάσης, σε μια σειρά δήμων, όπως του Αγίου Στεφάνου, του Διονύσου, της Άνοιξης, της Σταμάτας, των Κιούρκων κ.ά. Ο αριθμός των δέντρων που έχουν σπάσει είναι τριψήφιος, περίπου 600-700 δέντρα, και αναμένεται να αγγίξει και τετραψήφιο.

«Οι κρατικές δομές έχουν απαξιωθεί και δεν υπάρχει και η συνεργασία όλων αυτών των δομών. Το μεγάλο πρόβλημα είναι τα δέντρα που πέφτουν πάνω στα καλώδια. Ο ΔΕΔΔΗΕ δεν έχει προσλήψεις, δεν έχει προσωπικό. Αν υπάρχει κόσμος μπορούν να γίνουν μελέτες, να υπάρχουν τεχνίτες, και να μην φτάνουμε στο σημείο που έχουμε φτάσει τώρα», δήλωσε ο πρόεδρος Ένωσης Τεχνικών της ΔΕΗ, Κωνσταντίνος Μανιάτης στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA  και «Όταν συμβαίνει κάτι, τότε το κουβεντιάζουμε. Όταν ξεπερνάμε το πρόβλημα όλα αυτά τα ξεχνάμε. Γνωρίζαμε ότι η κακοκαιρία έρχεται. Δεν είχε γίνει ένας συντονισμός για να δούμε πώς θα ανταπεξέλθουμε στην κακοκαιρία», τόνισε ο κ. Μανιάτης.