Από την πανδημία στην παν-Μήδεια βρίσκεται η κυβέρνηση και μετά το χτύπημα της κακοκαιρίας βρίσκεται αντιμέτωπη με τα πλοκάμια πολλαπλών κρίσεων που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με το υγειονομικό μέτωπο (οικονομία, εμβολιασμός, lockdown), όπως και με τις εξελίξεις στην τουρκική προκλητικότητα, ενώ στο εσωτερικό το πολιτικό κλίμα σπέρνει θύελλες με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και γκρίνιες στο στρατόπεδο του κυβερνώντος κόμματος.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το φρένο της πολυφωνίας που μπήκε στους υπουργούς ώστε να αποφεύγονται αστοχίες, αυτοαναιρέσεις, αφού το πρωθυπουργικό γραφείο δεν θέλει  αχρείαστες ταλαντεύσεις όσο αγωνιά να κρατήσει λεπτές ισορροπίες στη διαχείριση των επιπτώσεων από την υγειονομική κρίση.

Το “άσπρο” ευχάριστο διάλειμμα έφερε και πολλά προβλήματα, καθώς πολλές περιοχές είναι αποκλεισμένες, χωρίς ηλεκτροδότηση, ενώ στην Αττική διεκόπη η εμβολιαστική διαδικασία, με την κατάσταση να προκαλεί την δριμεία κριτική την αντιπολίτευση  καταλογίζοντάς στην κυβέρνηση ότι κατάφερε να αφήσει στην τύχη του χιονιά ακόμα και την Αθήνα εστιάζοντας πως είναι πρωτοφανές για ευρωπαϊκή χώρα να υπολειτουργούν τα Μέσα Σταθερής τροχιάς, ενώ την ίδια ώρα στο κοινοβουλευτικό ρινγκ διεξάγεται αντιπαράθεση για ΕΡΤ, μέσα ενημέρωσης και τη λογοκρισία στην τέχνη, με αφορμή το νομοσχέδιο για τα οπτικοακουστικά μέσα.

Οικονομία 

Στα ανοιχτά μέτωπα παραμένει η οικονομία με την κυβέρνηση  προς το παρόν να χρηματοδοτεί και να στηρίξει επιχειρήσεις και εργαζομένους  για όσο είναι κλειστή η δραστηριότητα, με τα μέτρα για το πρώτο τρίμηνο να ανέρχονται στα 6 δισ. ευρώ, από τα 7,5 που είχαν υπολογιστεί για όλο το έτος. Πηγές δεν αποκλείουν, αναλόγως την υγειονομική πορεία, τα μέτρα να τραβήξουν έως τις πρώτες ημέρες του Μαΐου ίσως για κάποιους κλάδους, ενώ το δύσκολο στοίχημα είναι η επόμενη ημέρα της πανδημίας προκειμένου να πάρουν ανάσα οι κλάδοι και απασχολούμενοι έπειτα από σχεδόν ένα χρόνο περιοριστικών μέτρων, αλλά και να μην χαθούν θέσεις εργασίας.

Η κριτική από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι συνεχης που τονίζει πως η οικονομία χρειάζεται άμεση στήριξη, ώστε τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η πανδημία, να μην αποκτήσουν μόνιμο χαρακτήρα, όπου σε πρόσφατη κοινή δήλωση που έκανε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, η Έφη Αχτσιόγλου και ο Αλέξης Χαρίτσης σημειώνεται ότι «η Κομισιόν επιβεβαιώνει ότι η ανάκαμψη δεν έρχεται με επικοινωνιακά τρικ. Η κυβέρνηση να στηρίξει τώρα την οικονομία για να μην αποκτήσει η κρίση μόνιμα χαρακτηριστικά».

“Μήδεια” και αντιπολιτευτικά πυρά – Το θέμα των κέντρων φιλοξενίας προσφύγων φέρνει το ΚΚΕ

Ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται επι ποδός με τον πρωθυπουργό να τονίζει, μετά τη χθεσινή ευρεία σύσκεψη πως «ο κρατικός μηχανισμός κάνει το καλύτερο δυνατόν για να κρατήσει τους δρόμους ανοιχτούς» με μεγάλο ζήτημα στο θέμα της ηλεκτροδότησης κάνοντας λόγο για ένα πολύ έντονο καιρικό φαινόμενο.

Από την Κουμουνδουρου οι αιχμές είναι και κατά του περιφερειάρχη Αττικής, ενώ αναφέρει μεταξύ άλλων πως έκλεισαν την εθνική οδό και έκοψαν την χώρα στα δύο χωρίς να ενημερώσουν τους πολίτες, έχουν αφήσει χωρίς ρεύμα και θέρμανση μέσα στον παγετό ολόκληρες περιοχές για ώρες και καταλήγει ότι “αν οι πολίτες δεν ταλαιπωρούνταν θα λέγαμε ότι είναι μια κυβέρνηση για γέλια. Δυστυχώς όμως είναι για κλάματα».

Τα πυρά του ΚΚΕ για την κακοκαιρία αναδεικνύουν ένα κρίσιμο ζήτημα για την κυβέρνηση που είναι οι συνθήκες στα κέντρα των προσφύγων τονίζοντας πως  «η χιονόπτωση στην Αττική, εκτός της άθλιας κατάστασης που διαμορφώθηκε με δρόμους κλειστούς, με περιοχές χωρίς ρεύμα, νερό και συγκοινωνία, με ευθύνη της κυβέρνησης, έφερε στην επιφάνεια και τα άλυτα προβλήματα που παραμένουν στα κέντρα προσφύγων» και καταγγέλλει, μεταξύ άλλων, ότι “στον Ελαιώνα 430 πρόσφυγες που έμεναν σε σκηνές, χωρίς θέρμανση και άλλα μέτρα προστασίας, μεταφέρονται σε κλειστό γήπεδο στο Ρουφ σε συνθήκες συγχρωτισμού”.  Αστοχία και έλλειψη σχεδίου καταλόγισε στην κυβέρνηση η Φώφη Γεννηματά. Για τις διακοπές στη ηλεκτροδότηση σε πολλές περιοχές ανέφερε ότι μέσω της Βουλής, το ΚΙΝΑΛ θα ασκήσει τον έλεγχο για το θέμα της συντήρησης του δικτύου της ΔΕΗ.

Βουλή, ΕΡΤ, ΜΜΕ και αντιπαράθεση

Αντιπαραθέσεις για ΕΡΤ, ΜΜΕ και λογοκρισία στην τέχνη φέρνει το νομοσχέδιο για τα οπτικοακουστικά που συζητείται στη Βουλή, ενώ  ο Αλέξης Τσίπρας ζητά συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα  προκειμένου όπως αναφέρει να του επισημάνει «ανησυχητικά ζητήματα κοινοβουλευτικής λειτουργίας». Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλά για συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης να εντείνει την κατάθεση τροπολογιών «της τελευταίας στιγμής» εν μέσω πανδημίας, υποστηρίζει ότι αποτελεί «τακτική» του πρωθυπουργού να μην απαντά στις επίκαιρες ερωτήσεις που του υποβάλλουν οι αρχηγοί των άλλων κομμάτων ενώ προσθέτει ότι αποτελεί «κορυφαίο κρούσματα αντικοινοβουλευτικής συμπεριφοράς» το γεγονός ότι δεν έχει οριστεί ημερομηνία διεξαγωγής της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης που ο ίδιος έχει ζητήσει για τα περιοριστικά μέτρα και την «συρρίκνωση της δημοκρατίας».

«Η κυβέρνηση αντί να ασχοληθεί με τη στήριξη της κοινωνίας, φέρνει νομοσχέδια εξυπηρετήσεων γι αυτούς που έχουν φτιάξει ένα μιντιακό πέπλο σιωπής και συγκάλυψης και βοηθούν την κυβέρνηση να παραμένει στην καρέκλα της εξουσίας», κατήγγειλε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο για τα οπτικοακουστικά μέσα Νατάσα Γκαρά. Το νομοσχέδιο, είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ», «φέρνει απολύσεις και επιχειρεί να επιβάλλει λογοκρισία ακόμα και στην καλλιτεχνική έκφραση. Όπως αυτή που αποκαλύφθηκε πρόσφατα ότι επιβάλλει στην ΕΡΤ».

Ο  εισηγητής της ΝΔ, Παναγής Καππάτος, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του νομοσχεδίου για τις οπτικοακουστικές υπηρεσίες και τις ρυθμίσεις για την ραδιοτηλεοπτική αγορά, αναφέρθηκε και στην ΕΡΤ και την κριτική που ασκεί η αξιωματική αντιπολίτευση για την ενημέρωση από τη δημόσια τηλεόραση. «Οι Έλληνες γύρισαν την πλάτη στην ΕΡΤ επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ. Αντιθέτως σήμερα οι πολίτες την εμπιστεύονται και αυτό καταγράφεται στις μετρήσεις τηλεθέασης»

Ως αβάσιμες απέρριψε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θοδωρής Λιβάνιος τις επικρίσεις περί λογοκρισίας, που δέχεται άρθρο του νομοσχεδίου που συζητείται στη Βουλή και αναφέρει ότι οι υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων δεν πρέπει να περιέχουν περιεχόμενο υποκίνησης σε βία, δημόσια πρόκληση σε τέλεση τρομοκρατικού εγκλήματος κ.λπ. Τονισε πως πρόκειται για ένα άρθρο που είχε τεθεί στη διαβούλευση, αφορά το άρθρο 6 της Οδηγίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του 2018.

“Παρόλο που το Σύνταγμα μιλάει για προστασία της τέχνης, μιλάει για την ελεύθερη έκφραση της καλλιτεχνικής δημιουργίας, ξαφνικά έγινε ένα θέμα «λογοκρισίας». Ξέρετε, καλό το αφήγημα. Τώρα τελευταία λέτε το αφήγημα του ΕΡΕ. Πρέπει να σας πει κάποιος ότι είμαστε στο 2021, ότι έχουν ξεπεραστεί αυτά τα πράγματα. Το έχω ξαναπεί, γι’ αυτές τις εποχές όλοι πρέπει να κάνουμε την αυτοκριτική», είπε ο Θοδωρής Λιβάνιος που προσέθεσε ότι το ΚΚΕ έχει μια αντιευρωπαϊκή πολιτική, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κυβέρνηση το 2018 και μιλάει σήμερα για λογοκρισία. Πάντως ο κ. Λιβάνιος αν και επανέλαβε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα για τους καλλιτέχνες, είπε ότι θα υπάρξει νομοτεχνική βελτίωση.