Η VW  εγκαινίασε το πρώτο εργοστάσιό του για την ανακύκλωση των μπαταριών ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Το εργοστάσιο βρίσκεται στο Salzgitter, κοντά στο Ανόβερο και αποτελεί ένα ακόμη βήμα του Volkswagen Group στη δέσμευση αειφορίας που έχει εξαγγείλει για ολόκληρο τον κύκλο ζωής των μπαταριών των ηλεκτρικών αυτοκινήτων – από την παραγωγή έως την ανακύκλωση.

Όπως αναφέρουν οι άνθρωποι της VW οι μεγάλοι όγκοι επιστροφών μπαταριών δεν αναμένονται πριν τα τέλη της δεκαετίας του 2020. Σήμερα, σε πιλοτικό στάδιο, το εργοστάσιο έχει σχεδιαστεί για να ανακυκλώνει ετησίως έως και 3.600 συστήματα μπαταριών – κάτι που ισοδυναμεί με περίπου 1.500 τόνους. Στο μέλλον και καθώς η διαδικασία θα βελτιστοποιείται, το σύστημα μπορεί να προσαρμοστεί για να διαχειρίζεται μεγαλύτερες ποσότητες.

Ο μεγαλύτερος όγκος εργασιών στην γερμανική φίρμα και το συγκεκριμένο εργοστάσιο θα είναι  η ανάκτηση των  πολύτιμων πρώτων υλών – όπως είναι το λίθιο, το νικέλιο, το μαγγάνιο και το κοβάλτιο – σε μία διαδικασία κλειστού βρόχου μαζί με το αλουμίνιο, τον χαλκό και τα πλαστικά, επιτυγχάνοντας μακροπρόθεσμα ποσοστό ανακύκλωσης πάνω από 90%. Το συγκεκριμένο εργοστάσιο ανακυκλώνει μόνο μπαταρίες που δεν μπορούν πλέον να χρησιμοποιηθούν για άλλους σκοπούς.