Παρά το νέο γύρο αντιπαράθεσης που προκάλεσαν οι πρωτολογίες στη Βουλή μεταξύ των Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα, ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του επιχειρηματολογώντας εκ νέου υπέρ του νομοσχεδίου των υπουργείων Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη, καλωσόρισε την θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της φύλαξης των ΑΕΙ.

Αλλαγή στάσης – Συμφωνούν οι συνιστώσες;

«Να κλείσω με τον τρόπο που φυλάσσονται τα πανεπιστήμια» είπε ο κ. Μητσοτάκης επανερχόμενος στα περί «ανομίας και βίας στα ΑΕΙ» και τόνισε απευθυνόμενος προς τον κ. Τσίπρα: «Έχω διακρίνει μια αλλαγή στάσης. Ομολογείτε ανοιχτά ότι υπάρχει πρόβλημα και πρέπει να αντιμετωπιστεί. Την άποψή σας τη συμμερίζονται και τα άλλα στελέχη του κόμματός σας; Δεν θα πω ότι είναι άστοχη η μεταμφίεση σας λόγω καρναβαλιού. Θεωρώ ειλικρινή την τοποθέτησή σας από τη μεριά σας. Πόσο όμως απηχεί τις απόψεις που έχουν για το θέμα οι συνιστώσες σας;».

Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι το «πραγματικό πρόβλημα» με τη «βία» στα πανεπιστήμια είναι ότι «συγκεκριμένες μειοψηφίες συγκεκριμένης ιδεολογικής απόχρωσης θέλουν να επιβάλλουν την άποψη τους. Αυτή είναι η ουσία του προβλήματος». Προς αυτή την κατεύθυνση ο πρωθυπουργός αιτιολόγησε την ίδρυση ειδικού αστυνομικού σώματος εγκαθιδρυμένου στα πανεπιστήμια επειδή  «άλλες μέθοδοι δεν είχαν στο παρελθόν αποτελεσματικότητα» για να υπάρχει «ελεγχόμενη είσοδος».

Big Brother

Μάλιστα επέπληξε τον κ. Τσίπρα ότι απαξιώνει τους ειδικούς φρουρούς που «έχουν επιφορτιστεί από το σύνταγμα να φορούν το εθνόσημο και να προστατεύουν όλους μας».

Ο κ. Μητσοτάκης παρουσιάζοντας φωτογραφίες από δύο κέντρα ελέγχου με κάμερες στο Cambridge και την Oxford απορρίπτοντας την κριτική για τη δημιουργία Big Brother στα πανεπιστήμια. Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε «σε όλα τα αμερικανικά πανεπιστήμια υπάρχει ένοπλη πανεπιστημιακή αστυνομία» και τόνισε ότι η κυβέρνηση βάζει «τάξη στο χάος».

Οι νέες τεχνολογίες μπορούν να βοηθήσουν στην επιτήρηση

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας δεν απάντησε κάτι σε αυτά παρά μόνο στάθηκε στο ζήτημα της χρήσης των καμερών για τη φύλαξη των πανεπιστήμιων λέγοντας προς τον κ. Μητσοτάκη:

«Οι φωτογραφίες που δείξατε δείχνουν ότι οι νέες τεχνολογίες βοηθούν στην επιτήρηση. Το συζητήσατε με τους πρυτάνεις; Εσείς ως υπουργός διώξατε μέσα σε μια νύχτα εκατοντάδες φύλακες-δημόσιους υπαλλήλους από σχολεία και πανεπιστήμια. Αυτοί οι φύλακες που θα μπορούσανε να εκπαιδευτούν, θα μπορούσανε να κάνουν επιτήρηση. Δεν την κάνουν αστυνομικοί στο Cambridge και την Oxford.

Πρόσθεσε πάντως ο κ. Τσίπρας ότι «δεν βρήκατε να πείτε κάτι για τη ΔΑΠ, την δική σας παράταξη. Ούτε μια κουβέντα δεν βρήκατε να πείτε ότι η βία δεν είναι μονόπλευρη» προσθέτοντας ότι βουλευτής της ΝΔ έγινε υφυπουργός ενώ ως στέλεχος της ΔΑΠ είχε δείρει τον πρύτανη και κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ως «υποκριτή» για τα ζητήματα της βίας και της ανομίας.