Στο εκπαιδευτικό νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ αλλά και τη θέσπιση ειδικού σώματος φύλαξης στα πανεπιστήμια, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής.

«Καθιερώνεται  ένας σύγχρονος τρόπος για την εισαγωγή στα ΑΕΙ ενώ οι μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στο σχέδιο νόμου κινούνται σε 4 κατευθύνσεις» ανέφερε ο πρωθυπουργός στην αρχή της ομιλίας του.

Πρόσθεσε, ότι πρώτον διασφαλίζεται η στοιχειώδης  ικανότητα των υποψηφίων φοιτητών να ξεκινήσουν τις σπουδές τους, θεσπίζοντας ελάχιστη βάση εισαγωγής σε κάθε σχολή, ένα όριο που θα καθορίζουν τα ίδια τα τμήματα.

«Οι ρυθμίσεις του παρόντος νομοσχεδίου, θέτουν χρονικό όριο στις σπουδές, πέραν της κανονικής διάρκειάς του, προβλέποντας ειδικές πρόνοιες για εργαζόμενους φοιτητές αλλά και όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.

»Οι ρυθμίσεις στέκονται με ωριμότητα και θάρρος απέναντι στην ανομία. Ιδρύονται επιτροπές προστασίας. Όπου εκδηλώνεται ιδιαίτερη βία και παραβατικότητα  θα λειτουργούν ομάδες άοπλων αλλά εκπαιδευόμενων αστυνομικών» τόνισε χαρακτηριστικά.

Αιχμές για την Αντιπολίτευση

Ο πρωθυπουργός άφησε αιχμές και για την αξιωματική αντιπολίτευση, σημειώνοντας ότι το τελευταίο διάστημα κυριάρχησε η λογική ότι «σπέρνουμε παντού σχολές, χωρίς σχέδιο, χωρίς χρηματοδότηση και βαφτίζουμε ακτιβισμό την παραβατικότητα».

Πρόσθεσε,  ότι δρομολογείται η επαναφορά της ομαλότητας και της ελευθερίας στα ΑΕΙ, με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τα φαινόμενα ανομίας στα πανεπιστήμια.

Αναφορικά με όσα ακούγονται περί διαφωνίας των πρυτάνεων στις επικείμενες αλλαγές, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «πολλοί υποστηρίζουν τις προτάσεις, όλοι δέχονται την έννοια της βάσης εισαγωγής και την ελεγχόμενη είσοδο των φοιτητών. Και όσοι έχουν τις επιφυλάξεις τους δεν προτείνουν κάποιες λύσεις».

Ανέφερε ότι ότι τα μέτρα δεν μπορούν να αντιστρέψουν ένα καθεστώς που υπήρχε χρόνια. «Είναι μία κίνηση που αφυπνίζει και ένα μήνυμα ότι η Δημοκρατία μας λειτουργεί παντού και για όλους».

Στις σχολές, είπε,  «δεν μπαίνει Αστυνομία μπαίνει η Δημοκρατία».