Του Γιώργου Γκίλσον

Η νέα αυστηροποίηση των υγειονομικών μέτρων εν μέσω πλήρους σύγχυσης για τις επιπτώσεις – και στην νοσηλεία και στον εμβολιασμό – νέων στελεχών COVID-19  πιο επιθετικών έκανε πολλούς να θυμηθούν ότι η πορεία αυτής της πανδημίας μπορεί να γίνει και εντελώς απρόβλεπτη.

Σε συνέντευξή της για το in.gr, η πνευμονολόγος διευθύντρια της 7ης Κλινικής του Σωτηρία Μίνα Γκάγκα εξηγεί την επιδείνωση των στοιχείων την περασμένη εβδομάδα, την κάλυψη των κλινών ΜΕΘ,  και για την ύψιστη ανάγκη διαφύλαξης της λειτουργικότητας του ΕΣΥ.

Πείτε μας πως είναι η κατάσταση στην ΜΕΘ του Σωτηρία αυτήν την στιγμή;

Δεν ξέρω τα σημερινά δεδομένα. Χθες είχαμε κενά. Γεμίζει σιγά σιγά, για την ακρίβεια γρήγορα, όχι σιγά σιγά, αλλά έχουμε κενά ακόμα.

Δώστε μια εικόνα κατ’αρχ;hν για το πώς έχει χειροτερέψει τις τελευταίες μέρες. Είναι μια ή δυο εβδομάδες; Πόσο καιρό χειροτερεύει;

Περίπου μια εβδομάδα χειροτερεύει.

Εκεί στο Σωτηρία, έχετε διαπιστώσει περιπτώσεις COVID-19 με είτε το νοτιοαφρικάνικό είτε το βραζιλιάνικο στέλεχος;

Το ποιες είναι οι μεταλλάξεις το βλέπει ο ΕΟΔΥ και τα ειδικά εργαστήρια. Εμείς βλέπουμε θετικά ή αρνητικά. Αν είναι κάτι που πρέπει να το μάθουμε μας ειδοποιούν.

Αν παρουσιαστεί το νοτιοαφρικάνικο δεν θα έπρεπε να σας ειδοποιούν;

Το πρώτο τεστ βγαίνει θετικό η αρνητικό και έτσι έρχεται ο άρρωστος και ξέρουμε ότι χρειάζεται νοσηλεία.

Κατ’αρχήν μας λένε ότι το νοτιοαφρικάνικο στέλεχος είναι πιο επιθετικό…

Κατ’αρχήν δεν έχουμε δει ιδιαίτερο νοτιοαφρικάνικο στέλεχος στην Ελλάδα. Έχουμε νομίζω 6.

Στο Σωτηρία αυτό το Σαββατοκύριακο είχαμε πάνω από 80 εισαγωγές και τα κρεβάτια μας είναι λίγο ή πολύ κατειλημμένα. Κάνουμε κάποια εξιτήρια αλλά η εισροή είναι πολύ μεγαλύτερη.  Έχουμε αυτήν την στιγμή γύρω στους 270 νοσηλευόμενους στο νοσοκομείο με COVID.

Το Σωτηρία έχει γύρω στα 700 κρεβάτια και λειτουργικά ίσως είναι τα 600. Και φυσικά δεν είναι όλα για νοσηλεία COVID: Έχουμε χειρουργικές κλινικές, έχουμε δυο ογκολογικά τμήματα όπου χορηγούμε χημειοθεραπεία καθημερινά, καρδιολογική και άλλες κλινικές. Αλλά αυτήν την στιγμή ναι, είμαστε το νοσοκομείο με τα περισσότερα περιστατικά COVID στην Ελλάδα.

Το δεύτερο σε περιστατικά είναι το AHEPA που δεν έχει αυτήν την πληρότητα τώρα, που την είχε στο δεύτερο κύμα.

Τις περιπτώσεις που έρχονται στο Σωτηρία και δεν υπάρχουν κατάλληλες δομές (κλίνες ΜΕΘ κλπ) που τους στέλνετε;

Αυτή την στιγμή τους κρατάμε. Έχουμε ακόμα κάποια κρεβάτια στις ΜΕΘ, δεν έχουμε πρόβλημα.  Οι κλινικές είναι γεμάτες αλλά οι μονάδες μας έχουνε ακόμα κρεβάτια. Έχουμε πάνω από 80 κρεβάτια μονάδας στο Σωτηρία σήμερα πια.  Είχαμε 20 ΜΕΘ και 9 ΜΑΦ και τώρα έχουμε περισσότερα από 80 κρεβάτια ΜΕΘ.  Αυτό συμπεριλαμβάνει την δωρεά 50 κλινών της Βουλής τα οποία λειτουργούν όλα.  Υπήρξε περίοδος που ήταν εντελώς κατειλημμένα όλα και τώρα πάλι είναι σχεδόν γεμάτα.

Εσείς αισθάνεστε ανακούφιση από την αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων;

Γενικά νομίζω ότι πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι να περιορίσουμε την μετάδοση της νόσου. Ο περιορισμός και τα μέτρα είναι κάτι που στο Σύστημα Υγείας θα έχει ένα καλό αποτέλεσμα. Αυτό είναι σαφές. Πρέπει όμως να προσπαθήσουμε όλοι για να μπορέσουν, με μέτρα, να λειτουργήσουν σιγά-σιγά όλα.

*Η Μίνα Γκάγκα Είναι ιολογος και πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας