Σε «κλοιό» ισχυρού χιονιά αναμένεται να εισέλθει η χώρα σταδιακά από το μεσημέρι του Σαββάτου, αρχής γενομένης από τα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τμήματα της χώρας, με την κακοκαιρία «Μήδεια» να συνοδεύεται από πολικό ψύχος διάρκειας έως και μίας εβδομάδας βάσει των μέχρι στιγμής προβλέψεων.

Χιόνια μάλιστα αναμένονται και στην Αττική, από το βράδυ της Κυριακής.

Πριν όμως την κακοκαιρία «Μήδεια», αύριο, Πέμπτη, αναμένονται βροχές και καταιγίδες κυρίως στα δυτικά, τα βόρεια και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, με θυελλώδεις νοτιάδες στο Αιγαίο.

Ως προς την «Μήδεια», όπως δήλωσε σήμερα, Τετάρτη, ο μετεωρολόγος του MEGA, Γιάννης Καλλιάνος, έως το βράδυ του Σαββάτου θα χιονίζει στα βόρεια και ηπειρωτικά τμήματα της χώρας, οι συνθήκες θα είναι δύσκολες στις ορεινές περιοχές, ενώ ο υδράργυρος αναμένεται να πέσει κατακόρυφα έως και 18 βαθμούς Κελσίου.

Χιόνια και στην Αττική

Από τα μεσάνυχτα της Κυριακής και προς το ξημέρωμα της Δευτέρας, και η Αττική «θα μπει στο παιχνίδι των χιονοπτώσεων», όπως αναφέρει ο κ. Καλλιάνος, και θα δέχεται πολύ ισχυρές χιονοπτώσεις κατά διαστήματα.

Το βράδυ της Κυριακής φαίνεται πως θα χιονίζει σχεδόν σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας, σύμφωνα με τα τωρινά προγνωστικά μοντέλα. Όπως είπε ο μετεωρολόγος, πρόκειται για έναν από τους ισχυρότερους χιονιάδες της τελευταίας 15ετίας.

Όπως αναφέρουν τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr, οι ψυχρές αέριες μάζες που βρίσκονται στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη βαθμιαία θα κινηθούν νότια και θα επηρεάσουν την περιοχή μας κυρίως από το Σάββατο, προκαλώντας την κακοκαιρία «Μήδεια» με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και χιονοπτώσεις σε πολύ χαμηλά υψόμετρα.

Βροχές και καταιγίδες την Πέμπτη

Την Πέμπτη πάντως αναμένονται βροχές και τοπικές καταιγίδες στα δυτικά, όπου βαθμιαία θα επεκταθούν ανατολικά και θα επηρεάσουν κυρίως τα βόρεια και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται νεφώσεις, με τοπικές βροχές στα κεντρικά. Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο γενικά από δυτικές διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ, ενώ στο Αιγαίο από νότιες διευθύνεις θυελλώδεις 7-8 μποφόρ, όπου βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς και θα εξασθενήσουν.

Αυξημένες θα είναι οι συγκεντρώσεις σκόνης στα ανατολικά έως το μεσημέρι, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.