Μέχρι το 2030 η Ινδία θα έχει ξεπεράσει την Ευρωπαϊκή Ένωση ως ο τρίτος μεγαλύτερος καταναλωτής ενέργειας μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα, εκτιμά η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA).

Για τις επόμενες δύο δεκαετίες, η πολυπληθής χώρα της Ασίας θα αντιστοιχεί στο 25% της αύξησης στην παγκόσμια κατανάλωση ενέργειας, διαπιστώνει η έκθεση India Energy Outlook 2021 που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη.

Μέχρι το 2040 το ΑΕΠ της Ινδίας αναμένεται να εκτοξευτεί στα 8,6 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το βασικό σενάριο της κυβέρνησης, ενώ στο ίδιο διάστημα η κατανάλωση ενέργειας σχεδόν θα διπλασιαστεί.

Η αύξηση της ζήτησης για ενέργεια «τροφοδοτείται από έναν ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ που προσθέτει το αντίστοιχο μιας δεύτερης Ιαπωνίας στην παγκόσμια οικονομία μέχρι το 2040» ανέφερε η ΙΕΑ, η οποία συμβουλεύει για θέματα ενέργειας τις χώρες-μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΑΣΑ).

Ο λιθάνθρακας παραμένει κύρια πηγή για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και αντιστοιχεί σήμερα στο 70% της ηλεκτροπαραγωγής, ενώ η ηλιακή ενέργεια προσφέρει μόλις το 4%.

Η Ινδία έχει ωστόσο επικυρώσει τη Συμφωνία του Παρισιού κατά της κλιματικής αλλαγής και σκοπεύει να αυξήσει το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από το 6,2% σήμερα στο 15% το 2030.

Παρόλα αυτά, οι διογκούμενες ενεργειακές ανάγκες αναπόφευκτα θα αυξήσουν την εξάρτηση από τις εισαγωγές πετρελαίου, από το 76% σήμερα στο 90% έως το 2030 και στο 92% έως το 2040, εκτιμά η έκθεση.

Ήδη η Ινδία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου μετά την Κίνα.