Ένα διαζύγιο που συζητούνταν έντονα τις τελευταίες ημέρες επιβεβαιώθηκε το βράδυ του Σαββάτου, καθώς η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, έκανε δεκτή την παραίτηση που υπέβαλε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρης Λιγνάδης.

Παρά το γεγονός ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης, στις 2 Φεβρουαρίου, με ανακοίνωσή του, διέψευδε τα περί παραίτησής του από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, τέσσερις μέρες μετά -και συγκεκριμένα στις 6 Φεβρουαρίου- με επιστολή του ανακοίνωσε τους λόγους που τον ώθησαν στην απόφαση αυτή.

Στην επιστολή παραίτησης, ο κ. Λιγνάδης αναφέρεται σε «τοξικό κλίμα φημών, υπονοούμενων, διαρροών και αναφορών γύρω από το πρόσωπό μου, χωρίς μάλιστα να υπάρξει οποιαδήποτε επίσημη καταγγελία».

Προσθέτει ότι πλέον μπορεί, χωρίς να δεσμεύεται θεσμικά, να ασκήσει κάθε νόμιμο δικαίωμα «εναντίον όσων επέλεξαν να με στοχοποιήσουν».

Η επιστολή παραίτησης του Δημήτρη Λιγνάδη

Η στάση της Λίνας Μενδώνη

Πρόκειται για το τέλος μιας έντονης φημολογίας, στον απόηχο του ελληνικού #metoo, με πολλές ιστορίες να διασπείρονται για περιστατικά σεξουαλικής βίας που τον ενέπλεκαν – χωρίς πάντως να υπάρχει μέχρι στιγμής κάποια επίσημη καταγγελία που να έχει δει το φως της δημοσιότητας.

Μάλιστα, η υπουργός Πολιτισμού με δηλώσεις της στις 3 Φεβρουαρίου τόνιζε ότι δεν υπάρχουν καταγγελίες για τον Δημήτρη Λιγνάδη.

«Προφανώς όταν έχουμε συγκεκριμένες καταγγελίες οφείλουμε να επέμβουμε. Δεν χωράει καμιά ανοχή σε θέματα βίας. Όταν, όμως, δεν υπάρχουν επώνυμες καταγγελίες μπαίνουμε σε άλλες ατροπούς. Δημιουργούμε ένα πλαίσιο ανθρωποφαγίας. Εάν υπάρξουν συγκεκριμένες καταγγελίες για τον οποιονδήποτε τότε οφείλουμε να παρέμβουμε. Όχι, όμως, σε φήμες και συζητήσεις στα social media» υπογράμμιζε προ ημερών η υπουργός Πολιτισμού.

Μένει, επομένως, να φανεί τι άλλαξε μέσα σε αυτές τις τέσσερις ημέρες.

Η «θύελλα» γύρω από την πρόσληψη του αδερφού του

Την ίδια στιγμή, ο Δημήτρης Λιγνάδης κλήθηκε να απαντήσει και σε άλλα ερωτήματα, όπως η πρόσληψη του αδερφού του, Γιάννη Λιγνάδη, στο Εθνικό Θέατρο.

Ο πρώην -πλέον- καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου απάντησε με ανακοίνωση στην οποία απαριθμούσε τα προσόντα του αδερφού του στην οποία κατέληγε με την επισήμανση ότι «σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να αφήνεται οποιαδήποτε υπόνοια αδιαφάνειας και εν κρυπτώ ενεργειών, όταν υπάρχουν εισηγήσεις αρμοδίων υπηρεσιών και όλες οι συμβάσεις του Εθνικού Θεάτρου αναρτώνται στη “ΔΙΑΥΓΕΙΑ”».

Μπιμπίλας: Λυπάμαι για ανθρώπους που δεν τίμησαν τη θέση τους

Την είδηση της παραίτησης του Δημήτρη Λιγνάδη από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου σχολίασε ο Σπύρος Μπιμπίλης, πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών.

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο κ. Μπιμπίλας αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ο αγώνας αυτών των ημερών δεν πήγε χαμένος. Λυπάμαι για ανθρώπους που δεν τίμησαν τη θέση τους».

Αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ25

Για το θέμα εξέδωσε ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σχολιάζοντας πως η παραίτηση ήρθε «ξαφνικά» και έπειτα από «μια ανώνυμη και ανατριχιαστική μαρτυρία ενός θύματος βιασμού…», προσθέτοντας πως «θέλουμε να πιστεύουμε ότι πρόκειται για τραγική σύμπτωση».

«Η κα Μενδώνη για να καλύψει τον κ. Λιγνάδη είχε μιλήσει για φήμες και είχε δεσμευτεί πως θα εξετάσει κάθε ενδεχόμενο εάν υπάρξει επώνυμη καταγγελία.

» Αφού για δύο εβδομάδες η κα Μενδώνη έκανε τα στραβά μάτια για την προσωπική επιλογή του κ. Μητσοτάκη, σήμερα ξαφνικά, ενώ δεν υπήρξε καμία επώνυμη καταγγελία παρά μόνο μία ανώνυμη και ανατριχιαστική μαρτυρία ενός θύματος βιασμού στο 2020mag.gr που δεν κατονομάζει το δράστη, έκανε δεκτή την παραίτησή του.

»Θέλουμε να πιστεύουμε ότι πρόκειται για τραγική σύμπτωση. Περιμένουμε από την κα Μενδώνη πλήρη ενημέρωση, γιατί έκανε δεκτή την παραίτηση».​

Από την πλευρά του, το ΜέΡΑ25 καλεί την υπουργό να ανακοινώσει τον «πραγματικό λόγο παραίτησης» του Δημήτρη Λιγνάδη.

«Θα ανακοινώσει η κ. Μενδώνη τον πραγματικό λόγο παραίτησης του κ. Λιγνάδη;

» Κυρία Μενδώνη, θα ανακοινώσετε τον πραγματικό λόγο παραίτησης του κυρίου Λιγνάδη που μέχρι και σήμερα καλύπτατε; Τι σας συμβουλεύει η Εκπρόσωπος (άκρας του) Τάφου (σιωπής);»