Δεν έχουμε ενδείξεις ότι ευθύνεται ειδικά το λιανεμπόριο για την αύξηση των κρουσμάτων, ωστόσο κάθε δραστηριότητα που ανοίγει επιδρά στην κινητικότητα των πολιτών και αυτό επιβαρύνει την επιδημιολογική κατάσταση, δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ 100.3 ο Γενικός Γραμματέας εμπορίου Παναγιώτης Σταμπουλίδης

Τόνισε ότι η άλλη λύση θα ήταν το γενικευμένο κλείσιμο.

Σε 15 ημέρες θα έχουμε εικόνα

Ο κ. Σταμπουλιδης εκτίμησε ότι πρέπει να συμπληρωθούν 15 ήμερες για να υπάρχει η εικόνα από τα επιδημιολογικά δεδομένα με το νέο τρόπο λειτουργίας του λιανεμπορίου.

Εξήγησε ότι το περιθώριο 2 ωρών δεν αλλάζει, ενώ για τα σούπερ μάρκετ σημείωσε ότι μπορούν να πωλούν κανονικά βιομηχανικά προϊόντα.

Γεωργιάδης: Αν χρειαστεί, θα παρέμβουμε και νωρίτερα από τη μία εβδομάδα

Την ίδια ώρα ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να ληφθούν περαιτέρω μέτρα, αν αυτό κριθεί αναγκαίο, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ο υπουργός ανέφερε, μάλιστα χαρακτηριστικά, ότι «αν χρειαστεί, θα παρέμβουμε και νωρίτερα από τη μία εβδομάδα», πριν δηλαδή ολοκληρωθεί η ισχύς των μέτρων που εφαρμόζονται από σήμερα στις 6 το πρωί.

«Αν η πορεία της πανδημίας πάει προς τα πάνω, αυτομάτως θα ληφθούν μέτρα» ξεκαθάρισε ο κ. Γεωργιάδης προσθέτοντας ότι «αν πάει προς τα κάτω, θα υπάρξει μεγαλύτερη ελευθερία».

Επιπλέον, ο υπουργός εξήγησε και τον λόγο για τον οποίο ελήφθησαν τα συγκεκριμένα μέτρα στα καταστήματα των «κόκκινων» περιοχών και αυτός είναι να σταματήσουν οι εικόνες συνωστισμού στους εμπορικούς δρόμους.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι τα κοσμηματοπωλεία -με βάση την εισήγηση των ειδικών- θα λειτουργούν με τη μέθοδο παράδοσης εκτός καταστήματος και σημείωσε ότι το υπουργείο είχε ζητήσει να λειτουργήσουν με τη μέθοδο του ραντεβού, αλλά αυτό δεν έγινε δεκτό από την επιτροπή.

Ο κ. Γεωργιάδης προανήγγειλε ειδική ρύθμιση για τα καταστήματα νυφικών, λέγοντας ότι θα συνομιλήσει με τον ΓΓ εμπορίου Παναγιώτη Σταμπουλιδη ώστε να δοθεί η δυνατότητα αύξησης των ωρών σε τέσσερις, από δυο, για τα συγκεκριμένα καταστήματα.

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι την πρώτη εβδομάδα του ανοίγματος η αγορά πήγε παρά πολύ καλά και μάλιστα ο τζίρος παρουσίασε αύξηση 57% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.