«Η ανάσχεση της Κίνας είναι αποστολή ανέφικτη», προειδοποίησε σήμερα το κινεζικό υπουργείο Άμυνας απευθυνόμενο στην Ουάσιγκτον την ώρα που η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν επιδιώκει να κινητοποιήσει τους συμμάχους της στην Ασία κατά του Πεκίνου.

Οι στρατιωτικές εντάσεις ανάμεσα στις δύο παγκόσμιες δυνάμεις οξύνθηκαν κατά την περίοδο Τραμπ, ο οποίος υιοθέτησε επιθετική στάση στα θέματα της Ταϊβάν και της Νότιας Σινικής Θάλασσας.

Ωστόσο, αυτή η στάση δεν εμπόδισε τις κινεζικές ένοπλες δυνάμεις να ενισχύσουν τις αποτρεπτικές τους ικανότητές και το πολεμικό τους ναυτικό τα τελευταία χρόνια.

«Τα γεγονότα έχουν δείξει ότι η ανάσχεση της Κίνας είναι αποστολή ανέφικτη και είναι σαν να πυροβολείς το πόδι σου», προειδοποίησε ο Γου Τσιάν, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Αμυνας.

«Οι σινοαμερικανικές στρατιωτικές σχέσεις βρίσκονται σε νέο ιστορικό σημείο εκκίνησης» με την έλευση του Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ο κινέζος εκπρόσωπος καλώντας την Ουάσινγκτον να υιοθερήσει μία στάση «αποφυγής της σύγκρουσης και αμοιβαίου σεβασμού».

Η Κίνα διεκδικεί τα τελευταία χρόνια με αυξανόμενη επιμονή κυριαρχία στην μεγάλη πλειονότητα των νησιών και των βραχονησίδων της Νότιας Σινικής Κίνας εις βάρος των υπολοίπων παράκτιων κρατών (Μαλαισία, Φιλιππίνες, Βιετνάμ, Μπρουνέι).

Απέναντι στις κινεζικές διεκδικήσεις αυτές που θεωρήθηκαν εκτός των ορίων, η κυβέρνηση Τραμπ ανέπτυξε πολεμικά πλοία κοντά στα νησιά που ελέγχονται από το Πεκίνο στο όνομα «της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας».

Αυτήν την σκληρή γραμμή δείχνει να θέλει να ακολουθήσει και ο Τζο Μπάιντεν.

Το σαββατοκύριακο, το αεροπλανοφόρο Theodore Roosevelt ξεκίνησε την πρώτη αποστολή «ελευθερία της ναυσιπλοΐας» της περιόδου Μπάιντεν στην Νότια Σινική Θάλασσα. Και, το κυριότερο, η Ουάσινγκτον πληθαίνει τις επαφές με τους συμμάχους της στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.

Ο Τζο Μπάιντεν υπενθύμισε χθες στον ιάπωνα πρωθυπουργό Γιοσιχίντε Σούγκα την «απαρέγκλιτη δέσμευση» των ΗΠΑ ως προς την προστασία της Ιαπωνίας, περιλαμβανομένων των νήσων Σενκάκου/Ντιαογιού, του ακατοίκητου αρχιπελάγους, την κυριαρχία επί του οποίου διεκδικεί το Πεκίνο στην Νότια Σινική Θάλασσα.

Ο νέος υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Οστιν ήρθε τις τελευταίες ημέρες σε επαφή με τους ομολόγους του της Νότιας Κορέας, αλλά κυρίως της Αυστραλίας και της Ινδίας, δύο χωρών οι σχέσεις των οποίων με την Κίνα είναι πολύ τεταμένες.

Εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας, ο Ζάο Λιτζιάν, χαρακτήρισε σήμερα την αμερικανική δέσμευση για την προστασία της Ιαπωνίας «προϊόν του Ψυχρού Πολέμου» και πρόσθεσε ότι οι διαφορές στην Νότια Σινική Θάλασσα πρέπει να επιλυθούν ανάμεσα «στις απευθείας ενεχόμενες χώρες» και όχι με χώρες «εξωτερικές στην περιοχή».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ