Στη σκιά της πραγματοποίησης του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου παρά την απαγόρευση των συναθροίσεων, συνεχίζεται η πολιτική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση να εστιάζει τώρα στις «εικόνες συγχρωτισμού» χρεώνοντας τις ευθύνες στην αντιπολίτευση η οποία από την πλευρά της μιλάει για μια «απαγόρευση που έσπασε στην πράξη».

Αδιανόητες εικόνες συγχρωτισμού

Σε δήλωσή του ο Χρήστος Ταραντίλης τόνισε ότι «είναι αυτονόητο ότι η κυβέρνηση σέβεται πλήρως το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του συνέρχεσθαι. Είναι επίσης όμως αυτονόητο και δεδομένο ότι πρέπει να προστατευθεί η δημόσια υγεία» και συμπλήρωσε:

«Για τις σημερινές αδιανόητες εικόνες συγχρωτισμού στο εκπαιδευτικό συλλαλητήριο φέρουν ευθύνη όσοι επενδύουν σε μια τεχνητή όξυνση, αδιαφορώντας προκλητικά για τους υγειονομικούς κινδύνους. Είναι οι ίδιοι άλλωστε που καταγγέλλουν συνέχεια την κυβέρνηση για κάθε μέτρο που λαμβάνει. Οι πολίτες βλέπουν και κρίνουν».

Έσπασε η απαράδεκτη απαγόρευση

Από την πλευρά της, η ΚΝΕ έκανε λόγο για μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις που θα εξελιχθούν σε «πραγματικό σεισμό» αν η κυβέρνηση δεν αποσύρει το νομοσχέδιο των υπουργείων Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη.

Συγκεκριμένα σε ανακοίνωσή της η ΚΝΕ αναφέρει:

«Το τράνταγμα που ένιωσε σήμερα η κυβέρνηση με τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις των φοιτητών σε όλη την Ελλάδα, θα εξελιχθεί σε πραγματικό σεισμό, αν δεν πάρει πίσω το καταδικασμένο στις συνειδήσεις των φοιτητών “νομοσχέδιο-ζόμπι” των Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη, που εντείνει την καταστολή, υπονομεύει τις ανάγκες τους και βάζει νέους φραγμούς στην εκπαίδευση.

»Οι χιλιάδες φοιτητές που βγήκαν σήμερα στους δρόμους, εκφράζοντας την αγανάκτηση μιας ολόκληρης γενιάς για το λουκέτο διαρκείας στα Πανεπιστήμια και τα κυβερνητικά σχέδια καταστολής, απέδειξαν ότι έχουν τη δύναμη να επιβάλουν το δίκιο τους, σπάζοντας τις απαράδεκτες απαγορεύσεις της κυβέρνησης στην πράξη.

»Τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ θα συνεχίσουν να πρωτοστατούν σ’ αυτόν τον αγώνα, για ένα Πανεπιστήμιο ανοιχτό, δημόσιο και δωρεάν, ακαδημαϊκής ελευθερίας και έρευνας προς όφελος του λαού».

Όχι στην εκτροπή

Σημειώνεται ότι βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ άνοιξαν πανό μπροστά στη Βουλή με σύνθημα «Όχι στη δημοκρατική εκτροπή, δημόσια και δωρεά Παιδεία – Δικαίωμα στη γνώση – Δικαίωμα στον Αγώνα».

Αψήφησαν τον αυταρχισμό

«Οι φοιτητές, οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς, οι υγειονομικοί και οι πολίτες αψήφησαν την χουντική απαγόρευση της Κυβέρνησης και έσπασαν στο δρόμο τον αυταρχισμό. Από την Αθήνα ως την Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και άλλες πόλεις, δόθηκε μια μαζική απάντηση» δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25 Μιχάλης Κριθαρίδης.

Κοροναϊός και δημοκρατία

Σε ανάλογο μήκος κύματος είχε εξελιχθεί η αντιπαράθεση νωρίτερα στη Βουλή με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια πριν από το συλλαλητήριο να καλεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης να μην παρακινούν τους πολίτες σε συγκεντρώσεις λόγω της πανδημίας.

Οι τόνοι ανέβηκαν, όταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης έκανε λόγο για κατάφωρα αντισυνταγματική πρακτική της κυβέρνησης και της ΕΛΑΣ με πρόσχημα την πανδημία, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Θανάση Πλεύρη που αντέτεινε ότι κανένας δεν είναι «α πριόρι» υπερασπιστής της Δημοκρατίας.

«Να μην διανοηθεί να απαγορεύσει το συνταγματικό δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώσουν με πρόσχημα τη πανδημία. Την απόλυτη ευθύνη αν συμβεί κάτι σήμερα στην Αθήνα θα την έχουν ο κ. Χρυσοχοίδης και η κυβέρνηση. Υποτιμάτε τη δημοκρατία. Φοβάστε μην πάθετε όχι κορονοϊό, αλλά δημοκρατία. Η μόνη έγνοια της κυβέρνησης είναι η πρόσβαση σε μια πατέντα. Στη πατέντα της χούντας, όπως την παρουσίασε ο κ. Συρίγος, ο οποίος είπε ότι θα πρέπει να ακολουθήσουμε την πρακτική του 1969 για ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκουρλέτης.

Τα δικαστήρια κρίνουν

Άμεση ήταν η αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ που τον κατηγόρησε για επικοινωνιακές ανακρίβειες και ψέματα και τόνισε ότι πρόθεση ουσιαστικά του ΣΥΡΙΖΑ είναι να γίνουν επεισόδια για να επιρρίψει την ευθύνη στη κυβέρνηση.

«Είπε ψέματα ο κ. Σκουρλέτης. Τα περιοριστικά μέτρα υπάρχουν. Οι συμπολίτες μας για να κινηθούν θα στείλουν sms . Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ δεν δέχτηκαν να συμμορφωθούν στα περιοριστικά μέτρα στις 17 Νοεμβρίου, κάποια κόμματα πήγαν στο ΣτΕ το οποίο έκρινε ότι ήταν αντισυνταγματικό. Τη συνταγματικότητα θα την κρίνουν τα δικαστήρια και όχι ο κ Σκουρλέτης. Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει ότι δεν καταλαβαίνει ότι οι πορείες ήταν μέχρι 9 άτομα με το ισχύον καθεστώς και ήταν άνοιγμα στη διαδικασία τα 100 άτομα», ανέφερε ο κ. Πλεύρης.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι ο γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας είχε απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο τονίζοντας ότι οι φοιτητές θα ακυρώσουν στην πράξη την απαγόρευση.

Δυσαρέσκεια εντός της ΝΔ

Πάντως εντός του κυβερνητικού στρατοπέδου φαίνεται ότι υπάρχουν δυνάμεις που εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για τους σημερινούς χειρισμούς της κυβέρνησης και ασκούν κριτική επειδή δεν υπήρξε έμπρακτη υπεράσπιση της απαγόρευσης των συγκεντρώσεων από την κυβέρνηση.

Είναι χαρακτηριστική η ανάρτηση του βουλευτή της ΝΔ Κωνσταντίνου Κυρανάκη ο οποίος έγραψε στο twitter: «Ο κόσμος ψήφισε τη Νέα Δημοκρατία για να βάλει τέλος στην ασυδοσία της αριστεράς. Όχι για να συνεχίσουν να παραβιάζουν κανόνες που σέβονται όλοι οι υπόλοιποι Έλληνες. Αδιανόητο να παραμένουν επιχειρήσεις κλειστές και εργαζόμενοι σε αναστολή όταν επιτρέπονται τέτοιες εικόνες».