Την κυβερνητική απόφαση για απαγόρευση συναθροίσεων στηλιτεύουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι συνεχίζει να αντιμετωπίζει την πανδημία περισσότερο σαν ζήτημα δημόσιας τάξης, παρά ως ζήτημα δημόσιας υγείας.

Το ΚΚΕ καταγγέλλει τον «αυταρχισμό» της κυβέρνησης, καλώντας παράλληλα τον κόσμο να συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις της Πέμπτης.

Το ΚΙΝΑΛ κάνει λόγο για «κυβερνητικό αλαλούμ», ενώ το ΜέΡΑ25 αναφέρει ότι η απαγόρευση συναθροίσεων καταλύει το Σύνταγμα.

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την πανδημία ως ευκαιρία καταστολής

«Για ακόμη μία φορά η κυβέρνηση αποδίδει σε δήθεν εισηγήσεις της Επιτροπής τη δική της πολιτική απόφαση για απαγόρευση συναθροίσεων. Και για πολλοστή φορά διαψεύδεται, αφού ο κ. Βατόπουλος ξεκαθάρισε ότι ουδέποτε η Επιτροπή εισηγήθηκε κάτι τέτοιο.

Η αυτονόητη τήρηση μέτρων προστασίας και αποφυγής συνωστισμού δεν μπορεί να αποτελεί πρόσχημα της κυβέρνησης για αυθαίρετες και αντιδημοκρατικές αποφάσεις. Αντιμετωπίζει την πανδημία όχι ως θέμα δημόσιας υγείας αλλά ως ευκαιρία καταστολής.

Συνεχίζει με κινήσεις πανικού να κρύβεται με ψέματα πίσω από την Επιτροπή, την ώρα που αρνείται τα αυτονόητα για την αντιμετώπιση της πανδημίας:

– να λάβει μέτρα για τα ΜΜΜ και τους χώρους εργασίας (εκεί δηλαδή που συμβαίνουν οι περισσότερες μολύνσεις με βάση τον πρόεδρο του παγκόσμιου ιατρικού συλλόγου).

– να ενισχύσει τη δημόσια υγεία και να στηρίξει οικονομικά εργαζόμενους και επιχειρήσεις.

– να προσλάβει γιατρούς αντί για ειδικούς φρουρούς.

Όσο ο κ. Μητσοτάκης αρνείται να δώσει στη δημοσιότητα τα πρακτικά της Επιτροπής επιβεβαιώνει πως λαμβάνει αποφάσεις ερήμην της.»

ΚΙΝΑΛ: Κυβερνητικό αλαλούμ με την απαγόρευση για συγκεντρώσεις

Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου του Κινήματος Αλλαγής αναφέρει:

«Η φτώχεια πολιτικής της Κυβέρνησης την οδηγεί σε τραγελαφικές και κωμικοτραγικές καταστάσεις. Οι παλινωδίες της μπορεί να προσφέρονται για επιθεωρησιακό θέαμα, αλλά δυστυχώς δημιουργούν πρόσθετα προβλήματα στην προστασία της ζωής και της υγείας των πολιτών.

Αλαλούμ και με τις απαγορεύσεις για συγκεντρώσεις και συνωστισμούς. Από την μια ψάχνει με πρωτοφανή προχειρότητα να βρει τρόπο να περιορίσει τον συνωστισμό στην Ερμού και από την άλλη εμφανίζει ως ελάφρυνση μια νέα αστυνομική απόφαση που τώρα επιτρέπει συγκεντρώσεις 99 ατόμων και τις απαγορεύει όταν γίνουν 101!!! Όταν βέβαια δεν απειλεί με ποινές και τιμωρίες τους νέους, κατά το πρότυπο της Υφυπουργού Παιδείας.

Επικαλείται μάλιστα εισηγήσεις της επιτροπής λοιμωξιολόγων, που οι ίδιοι αμφισβητούν. Οφείλουν να σοβαρευθούν και να παρουσιάσουν επιτέλους ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για το ασφαλές άνοιγμα των δραστηριοτήτων.»

ΚΚΕ: Ο αυταρχισμός είναι μόνιμο συστατικό στοιχείο της κυβερνητικής πολιτικής

Σε σχόλιο για τη νέα απαγόρευση των συγκεντρώσεων το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Η αστυνομική απαγόρευση των συγκεντρώσεων άνω των 100 ατόμων, σε μια περίοδο μάλιστα που η κυβέρνηση υλοποιεί σωρηδόν μέτρα που προκαλούν δικαιολογημένες αντιδράσεις, όπως το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας, είναι πολιτική επιλογή και ομολογία ότι ο αυταρχισμός και η καταστολή είναι μόνιμο συστατικό στοιχείο της πολιτικής της.

Όλα τα υπόλοιπα περί προστασίας της δημόσιας υγείας είναι παραμύθια, όταν η κυβέρνηση με δική της ευθύνη δεν έχει εξασφαλίσει τα μέτρα προστασίας σε χώρους δουλειάς, εκπαίδευσης, μέσα μεταφοράς κ.α. και όταν πλέον έχει αποδειχθεί ότι οι συγκεντρώσεις δεν ευθύνονται για τη διάδοση του ιού, αφού οι πρώτοι που τηρούν τα μέτρα προστασίας είναι αυτοί που τα διεκδικούν, δηλαδή οι εργαζόμενοι, οι φοιτητές, οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και οι γονείς τους».

«Η κυβέρνηση σπέρνει ανέμους και θα θερίσει θύελλες», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, ο οποίος, από το βήμα της Βουλής, κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει πίσω την απόφαση για την απαγόρευση των συναθροίσεων και υποστήριξε ότι τα συλλαλητήρια που έχουν εξαγγελθεί για την 28η Ιανουαρίου θα δείξουν την αποφασιστικότητα της νέας γενιάς και των εκπαιδευτικών και θα καταστήσουν την απόφαση της Ελληνικής Αστυνομίας «κουρελόχαρτο».

ΜέΡΑ25: Καταλύεται το Σύνταγμα με την κυβερνητική απόφαση για τις συναθροίσεις

Για «χουντικής κοπής ΦΕΚ» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ25 αναφερόμενο στην απόφαση για απαγόρευση των συναθροίσεων. Ειδικότερα τονίζει ότι «η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη επιμένει στον αντιδημοκρατικό και αυταρχικό δρόμο της απαγόρευσης του δικαιώματος των συναθροίσεων μέσω μεταμεσονύχτιων ΦΕΚ χουντικής κοπής.

Και αυτή τη φορά, προσθέτει το ΜέΡΑ25, βρίσκεται «στο στόχαστρό τους η νεολαία και το φοιτητικό κίνημα που αντιδράει στον εκτρωματικό νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη» και προσθέτει ότι «τη στιγμή που ο κ. Γεωργιάδης δηλώνει ικανοποιημένος από την εικόνα στην Ερμού και η κυβέρνηση συνεχίζει να νομοθετεί για καίρια ζητήματα εν μέσω πανδημίας, επιτρέπουν στους πολίτες μόνο να καταναλώνουν και όχι να διαδηλώνουν, αψηφώντας ακόμα και τις παροτρύνσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Σύμφωνα με το Μέρα25, η απαγόρευση για άλλη μια φορά είναι γενική και δεν έχει καμία ειδική αιτιολογία, όπως και καμία πραγματική εισήγηση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων. Επίσης τονίζει ότι και «με τον νέο αριθμητικό περιορισμό δεν παύει να καταπατάται το δικαίωμα του συνέρχεσθαι και να καταλύεται το Σύνταγμα».

Τα μέτρα απαγόρευσης των συναθροίσεων κατήγγειλε ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Γ. Λογιάδης, μιλώντας στη Βουλή. «Καταδικάζουμε τα μέτρα απαγόρευσης των συναθροίσεων και θεωρούμε ότι πίσω από την απόφαση του αρχηγού της ΕΛΑΣ, κρύβεται ο αρμόδιος υπουργός. Προσωπικά μου θυμίζει- ήμουν 16 ετών τότε- το αποφασίζομεν και διατάσσομεν», είπε ο κ. Λογιάδης.