Η εντυπωσιακή κατοικία nCaved βρίσκεται σε έναν μικρό, απομονωμένο, βραχώδη όρμο στη Σέριφο και μοιάζει να αιωρείται πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

«Η ανάγκη δημιουργίας ενός “καταφυγίου” σε έναν τόπο με αφοπλιστική θέα αλλά και απόλυτη έκθεση σε έντονους βόρειους ανέμους οδήγησε στην χειρονομία της διάτρησης της πλαγιάς – αντί για μια εν σειρά παράθεση χώρων στο επίπεδο του εδάφους» εξηγεί η ομάδα των Mold Architects που βρίσκεται πίσω από το έργο.

nCAVED-Serifos from Panagiotis Voumvakis on Vimeo.

«Ένας ορθογωνικός κάναβος εφαρμόζεται στην κλίση του εδάφους και παράγει μια τρισδιάστατη «σκακιέρα» πλήρων και κενών που φιλοξενεί και απομονώνει ταυτόχρονα τους χώρους της κατοικίας.

Την αυστηρή αυτή γεωμετρία ανατρέπει μια στροφή στον τελεταίο άξονα του κανάβου, προσφέρoντας στους χώρους διημέρευσης ένα διευρυμένο φάσμα της θέας.

Η στροφή τον άξονα εντείνει σημαντικά την αίσθηση της προοπτικής και έτσι το ίχνος της κατοικίας μοιάζει να ελαχιστοποιείται στο νοητό τέλος της ανάβασης.

Οι διαμήκεις τοίχοι από ξερολιθιά, που οριοθετούν και προστατεύουν την κατοικία είναι τα κατακόρυφα, όρια που οδηγούν το βλέμμα στην γραμμή του ορίζοντα.

Σε αντίθεση με τους στιβαρούς πέτρινους τοίχους, οι εγκάρσιες όψεις είναι ελαφριές, γυάλινες και ανοιχτές καθ’ όλο τους το μήκος.

Η μπροστινή όψη ανοίγεται πλήρως στην ανατολική θέα ενώ τα πίσω υαλοστάσια καδράρουν εσωτερικούς κήπους προσφέροντας διαμπερότητα και φως.

Ο διαμπερής φωτισμός- αερισμός , η πέτρα και το φυτεμένο δώμα σε συνδυασμό με την κατάλληλη μόνωση και τα ενεργειακά υαλοστάσια προδίδουν στο NCAVED άριστα βιοκλιματικά χαρακτηριστικά περιορίζοντας στο ελάχιστο τις ανάγκες για τεχνητό κλιματισμό των χώρων.

Η κατοικία χωρίζεται σε τρία επίπεδα: υπνοδωμάτια, χώροι διημέρευσης, ξενώνας. Τα δυο πρώτα επικοινωνούν εσωτερικά, ενώ ο ξενώνας είναι ανεξάρτητος.

Μια «υπόσκαφη» κλίμακα ενοποιεί εξωτερικά τα τρία επίπεδα και οδηγεί στην κύρια είσοδο, που πραγματοποιείται από τον εξώστη του καθιστικού.

Η ομαλή αυτή κατάβαση στα ενδότερα της κατοικίας αποκαλύπτει αργά – αργά τους αρχικά κρυμμένους χώρους της, προσφέροντας παράλληλα ένα διπλό καδράρισμα της θέας: φυγή προς την θάλασσα κατά την κατάβαση – φυγή προς τον ουρανό κατά την ανάβαση.

Οι υπόσκαφοι χώροι είναι «αρνητικοί» χώροι- χώροι που προκύπτουν από την τομή και αφαίρεση τμήματος του βράχου. Αυτή ακριβώς την ατμόσφαιρα της αδρότητας μιας φυσικής κοιλότητας επιλέξαμε να ενισχύσουμε με την επιλογή των υλικών και της χρωματικής παλέτας.

Πέτρα, εμφανές σκυρόδεμα, ξύλο και μέταλλο συντίθενται λειτουργικά δημιουργώντας αδρά εσωτερικά κελύφη.

Διάτρητα φίλτρα στις όψεις και δάπεδο παράγουν μοτίβα σκιών που, σε συνδυασμό με μεγάλες ανακλαστικές επιφάνειες καθρέπτη, συνθέτουν μια απόκοσμη ατμόσφαιρα στους ιδιαίτερους χώρους της κατοικίας.

Τέλος, οι πέργκολες, μοιράζουν να αποκολλώνται από την επιφάνεια και να αιωρούνται, υπογραμμίζοντας την παρουσία του κτίσματος το οποίο επιδιώκουμε να ανήκει αλλά όχι να αφομοιωθεί από το τοπίο».









Φωτογραφίες: Γιώργης Γερόλυμπος & Παναγιώτης Βουμβάκης
Βίντεο: Παναγιώτης Βουμβάκης
moldarchitects.com

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από