«Δύσκολη» χαρακτήρισε την επίτευξη του στόχου για εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού μέχρι το καλοκαίρι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

«Υπάρχουν δυσκολίες στις γραμμές παραγωγής και αυτό θα περιπλέξει τη διαδικασία» παραδέχτηκε ο ευρωπαίος αξιωματούχος σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο Europe 1, ωστόσο αν καταφέρουμε να κινητοποιήσουμε τις γραμμές παραγωγής, ενδέχεται να είμαστε σε θέση να πετύχουμε το στόχο».

«Θα είναι δύσκολο» πρόσθεσε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει ως στόχο να εμβολιάσει το 70% του πληθυσμού μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, μια πρόβλεψη βέβαια που η Επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, χαρακτήρισε ιδιαίτερα «φιλόδοξη». Σύμφωνα με ανάλυση του Politico, αν ο τρέχων ρυθμός εμβολιασμού παραμείνει ως έχει, η ΕΕ θα έχει εμβολιάσει το 15% του πληθυσμού της μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου(!).  Βάσει του μέσου όρου της προηγούμενης εβδομάδας, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος εμβολιασμού του 70% μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, θα πρέπει να αυξηθεί ο ρυθμός που τρέχουν τα προγράμματα κατά πέντε φορές.

Όπως επισημαίνεται, με τα σημερινά δεδομένα η ΕΕ στο σύνολό της δεν θα πετύχαινε αυτό το στόχο νωρίτερα από τον Μάρτιο του 2024.

«Η πεποίθησή μου είναι ότι τις επόμενες εβδομάδες, τα προγράμματα εμβολιασμού θα επιταχυνθούν» δήλωσε ο Μισέλ. «Είμαστε αισιόδοξοι ότι την επόμενη εβδομάδα, ή τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, ένα τρίτο εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο στην αγορά».

Οργή για την επιβράδυνση στις παραδόσεις

Η ΕΕ δεν έχει δώσει ακόμη το πράσινο φως για το εμβόλιο της AstraZeneca σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, αλλά αναμένεται να το κάνει εντός της επόμενης εβδομάδας. Ωστόσο, η AstraZeneca δήλωσε την Παρασκευή ότι οι πρώτες παραδόσεις του εμβολίου για την COVID-19 θα είναι «λιγότερες από αυτές που είχαν συμφωνηθεί» λόγω της «μειωμένης παραγωγής σε εργοστάσιο».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αναγκάσει της εταιρείες παραγωγής του εμβολίου να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, που απορρέουν από τις διεθνείς συμφωνίες, τόνισε ο Σαρλ Μισέλ.

«Σκοπεύουμε να επιβάλουμε την ισχύ των συμβολαίων που εγκρίθηκαν από τις φαρμακευτικές εταιρείες και περιμένουμε περισσότερη σαφήνεια και θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα νόμιμα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας» είπε στο Europe 1. Απέφυγε πάντως να απαντήσει αν αναμένονται κυρώσεις κατά των φαρμακοβιομηχανιών.

Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού

Ερωτηθείς σχετικά με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, τα οποία ήδη συζητούνται από χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, ο Μισέλ είπε ότι η τα κράτη – μέλη πρέπει να δημιουργήσουν ένα πιστοποιητικό το οποίο θα είναι αναγνωρισμένο σε ευρωπαϊκή κλίμακα, ακόμη και παγκοσμίως.

«Το πώς θα χρησιμοποιείται αυτό το πιστοποιητικό παραμένει ακόμα ερώτημα, καθώς υπάρχουν ζητήματα πολιτικά αλλά και δημοκρατικά» επεσήμανε, τη στιγμή που στις προτάσεις αυτές -όπως επισημαίνουν ειδικοί- ελλοχεύουν κίνδυνοι για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του ατόμου.