Δημοσιεύτηκαν από Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης & Ελέγχου Νόσων οι αναθεωρημένοι έγχρωμοι χάρτες που αποτυπώνουν την επιδημιολογική εικόνα στα κράτη μέλη της ΕΕ.

Όπως φαίνεται και από τα δεδομένα που αποτυπώνονται στο χάρτη που αφορά το συνδυαστικό δείκτη τεστ, νέων κρουσμάτων και δείκτη θετικότητας για την περίοδο από τις 8 μέχρι τις 21 Ιανουαρίου, η χώρα μας συνεχίζει να έχει το μόνο πράσινο χρώμα στην ΕΕ.

Πιο συγκεκριμένα στην πράσινη και περισσότερο ασφαλή ζώνη βρίσκεται η Ήπειρος, τα νησιά του Ιονίου και των Κυκλάδων και τα Δωδεκάνησα.

Στο «πράσινο» βρίσκεται επίσης ολόκληρη η Ελλάδα όσον αφορά τον παρακάτω χάρτη με το δείκτη θετικότητας, με το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης να παραμένει στο «κίτρινο».

Αυτό σημαίνει ότι στο σύνολο της επικράτειας ο δείκτης θετικότητας βρίσκεται κάτω του ορίου συναγερμού του 4%, αντίθετα με την υπόλοιπη Ευρώπη, εξαιρουμένων μερικών περιοχών.

Επίσης, το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας βρίσκεται στο πορτοκαλί όσον αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων, ανά 100.000 κατοίκους.

Ωστόσο η Ήπειρος, τα νησιά του Ιονίου και των Κυκλάδων και τα Δωδεκάνησα βρίσκονται στο κίτρινο χρώμα που σημαίνει πως έχουν και λιγότερα κρούσματα το τελευταίο 14ημερο.

Την ίδια στιγμή το μεγαλύτερο κομμάτι της Ευρώπης όπως φαίνεται και στον παρακάτω χάρτη βρίσκεται στην κόκκινη ζώνη που σημαίνει πως έχουν 150 ή περισσότερα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.

Να σημειωθεί ότι το ECDC δεν συλλέγει στοιχεία για τη Βρετανία, την Ελβετία, τις βαλκανικές χώρες (εκτός εκείνων που είναι μέλη της ΕΕ), την Ουκρανία, τη Λευκορωσία και τη Ρωσία.

Υπενθυμίζεται ότι οι χάρτες του ECDC ανανεώνονται κάθε Πέμπτη, σύμφωνα με τη Σύσταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που έχει ως στόχο την εφαρμογή μιας συντονισμένης προσέγγισης μεταξύ των χωρών της ΕΕ όσον αφορά τον περιορισμό της ελεύθερης κυκλοφορίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.