Τη στιγμή που η Κάμαλα Χάρις έδινε τον όρκο της Αντιπρoέδρου των ΗΠΑ, μια εμβληματική στιγμή καταγραφόταν στην Ιστορία των ΗΠΑ.

Η Χάρις έγινε η πρώτη γυναίκα, η πρώτη μαύρη και η πρώτη Νοτιοασιάτισσα Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, καταρρίπτοντας ταυτόχρονα μία σειρά από διακρίσεις και στερεότυπα, όπως την ανισότητα των φίλων, τον ρατσισμό και τη «Λευκή Υπεροχή».

Όταν έγινε γνωστό ότι ο Τζο Μπάιντεν επέλεξε την Κάμαλα Χάρις ως υποψήφια αντιπρόεδρό του, η νεαρή Πάρις Μποντ δήλωσε στο CNN «Νιώθεις ότι μαύρα κορίτσια όπως εμένα μπορούν να “κατέβουν” για πρόεδροι της τάξης. Μαύρα κορίτσια όπως εμένα μπορούν να διεκδικήσουν μεγάλα πράγματα στη ζωή όπως έκανε εκείνη».

H ίδια η Χάρις βέβαια έχει πάντα στο μυαλό της τα λόγια της μητέρας της: «Κάμαλα, μπορεί να είσαι η πρώτη που θα καταφέρει πολλά πράγματα, αλλά φρόντισε να μην είσαι η τελευταία».

Πλέον όμως, είναι γεγονός ότι οι συμβολισμοί δεν αρκούν για να κριθεί η Χάρις ως πετυχημένη αντιπρόεδρος, καθώς οι απαιτήσεις που πέφτουν στους ώμους της είναι υψηλότερες από κάθε προκάτοχό της.

Υψηλές απαιτήσεις

Αυτό επιβεβαιώνει και η τοποθέτηση του πρώην υψηλόβαθμου συμβούλου του Μπάρακ Ομπάμα, σύμφωνα με την οποία: «Ο/Η αντιπρόεδρος  του Τζο Μπάιντεν θα είναι πιθανότατα η πιο ισχυρή αντιπρόεδρος στην Ιστορία γιατί η τάση οδηγεί προς πιο ισχυρούς αντιπροέδρους. Ο Τζο Μπάιντεν γνωρίζει την αξία τού να έχεις αντιπρόεδρο με πολλές ευθύνες, από τη στιγμή που ο Τζο Μπάιντεν θα κληρονομήσει μια επική καταστροφή (σ.σ. πανδημία κοροναϊού)».

Ήδη από τον Μάιο, η Χάρις έδειξε τις προθέσεις της.

Παρουσίασε το σχέδιο δημιουργίας Ομάδας Δράσης για τις Φυλετικές και Εθνοτικές Ανισότητες στον Κορονοϊό προκειμένου να «συνεργαστούν ειδικοί υγείας και ειδικοί άλλων τομέων, κοινοτικοί οργανισμοί και ομοσπονδιακοί, πολιτειακοί, τοπικοί ηγέτες, όπως και ηγέτες φυλών για να αντιμετωπιστούν οι φυλετικές και εθνικές ανισότητες στα πλαίσια της πανδημίας».

Επόμενο βήμα

Πόσο πιθανό όμως είναι η Κάμαλα Χάρις, να ακολουθήσει το παράδειγμα του Τζο Μπάιντεν και να καταφέρει εκτός από Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ να θητεύσει και ως Πρόεδρος.

Δεκαπέντε αντιπρόεδροι (συμπεριλαμβανομένου του Μπάιντεν) έχουν ως τώρα καταφέρει να εκλεγεί και πρόεδροι.

Μόνο ο Μπάιντεν και ο Ρίτσαρντ Νίξον είχαν κενό ανάμεσα στις θητείες τους ως Αντιπρόεδροι και Πρόεδροι των ΗΠΑ.

Οκτώ αντιπρόεδροι προήχθησαν σε προέδρους λόγω θανάτου του εκλεγμένου προέδρου.

Έξι αντιπρόεδροι έγιναν πρόεδροι με εκλογές.

Ένας αντιπρόεδρος έγινε πρόεδρος λόγω παραίτησης του εκλεγμένου προέδρου.

Ο Τζέραρντ Ρ. Φορντ είναι ο μόνος που υπηρέτησε ως πρόεδρος και ως αντιπρόεδρος χωρίς να έχει εκλεγεί για καμία από τις δύο θέσεις.

Η Κάμαλα Χάρις έχει μία τετραετία μπροστά της για να αποδείξει ότι μπορεί να αναλάβει την προεδρία στηριζόμενη στους αμερικανούς ψηφοφόρους και όχι σε κάποιο απρόσμενο γεγονός.