Παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, οι καταναλωτές στήριξαν χθες το λιανεμπόριο τηρώντας τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση εξετάζει την επανεκκίνηση περισσότερων οικονομικών δραστηριοτήτων, ακόμη και τη δυνατότητα μετακινήσεων εκτός νομού. Οι αποφάσεις θα ληφθούν την Παρασκευή σε συνεννόηση με την Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων, λαμβάνοντας υπόψη την επιδημιολογική εικόνα της χώρας.

Η κίνηση στην αγορά κατά την πρώτη ημέρα  επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου κρίνεται ιδιαίτερα ενθαρρυντική απ’ τον κόσμο της αγοράς.

Από την μία ο τζίρος ήταν αρκετά καλός ενώ από την άλλη τηρήθηκαν απόλυτα τα μέτρα προστασίας χωρίς τον κόσμο να περιμένει επί μακρόν στις ουρές, ούτε να υπάρχουν φαινόμενα συνωστισμού.

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, για το πώς πήγε το «crash test» χθες στο λιανεμπόριο.

«Είχαμε μερική επανεκκίνηση του εμπορίου εχθές. Υπήρχαν σε κάποια καταστήματα ουρές αλλά και οι επαγγελματίες και οι συμπολίτες μας τήρησαν απόλυτα τα μέτρα. Νομίζω ότι σιγά σιγά θα χτίσουμε την κίνηση, αλλά για να έχουμε διάρκεια πρέπει να τηρήσουμε τα μέτρα και τους κανόνες. Ουρές θα έχουμε και είναι φυσικό αφού έχουμε περιορισμένο αριθμό ατόμων εντός των καταστημάτων. Αλλά και εκεί πρέπει να υπάρχουν αποστάσεις και να τηρούνται τα μέτρα», είπε ο κ. Παπαθανάσης.

Χαμόγελο στο λιανεμπόριο

Με κλειστές τις καφετέριες και τα εστιατόρια, το άνοιγμα του λιανεμπορίου έδωσε ευκαιρία εκτόνωσης στους καταναλωτές να ξεχυθούν για ψώνια αψηφώντας το τσουχτερό κρύο.

Στους εμπορικούς δρόμους τόσο της Αθήνας όσο και της Θεσσαλονίκης επικρατούσε κίνηση για τα δεδομένα μιας μέρας με πολύ κρύο ειδικά έξω από καταστήματα και μεγάλες αλυσίδες με ρούχα και παπούτσια.

Έντονη κίνηση παρατηρήθηκε επίσης σε εμπορικά κέντρα, με χαρακτηριστικές τις ουρές καταναλωτών σε απόσταση δύο μέτρων ο ένας από τον άλλο.

Σε γενικές γραμμές, οι επιχειρηματίες χαρακτηρίζουν δυναμικό και ελπιδοφόρο το άνοιγμα της αγοράς και θεωρούν διαχειρίσιμο τον μικρό συνωστισμό στην αναμονή έξω από τα καταστήματα.

Εξάλλου οι καταναλωτές πάνω από δύο μήνες δεν μπορούσαν να κάνουν με τον παραδοσιακό τρόπο τα ψώνια τους.

Ως εκ τούτου, το «ξέσπασμα» ήταν αναμενόμενο και μένει τώρα να επιτηρηθούν τα μέτρα και οι αποστάσεις μέσα και έξω από τα σημεία πώλησης, για να μην υπάρξει πισωγύρισμα στα μέτρα.

Η «μάχη» των εκπτώσεων

Η μάχη των εκπτώσεων πάντως ξεκίνησε με γενναίες προσφορές αφού μέλημα των επαγγελματιών είναι να ξεστοκάρουν και να λάβουν απαραίτητη ρευστότητα με δεδομένο ότι σημαντικά τμήματα.

Στόχος είναι η άντληση τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ από τα περίπου 5 δισ. ευρώ που ήταν ο τζίρος της περυσινής εκπτωτικής περιόδου δεδομένων του περιορισμού στις μετακινήσεις και της εισόδου στα καταστήματα, και της αμυντικής στάσης που τηρούν οι περισσότεροι καταναλωτές λόγω της οικονομικής αβεβαιότητας.

Τα καταστήματα μπορούν να υποδέχονται έναν πελάτη ανά 25 τμ κύριου χώρου. Οι καταναλωτές έχουν πλέον δύο ώρες περιθώριο απ’ τη στιγμή που θα λάβουν έγκριση μετακίνησης απ’ το 13033 όπου θα έχουν στείλει SMS με κωδικό 2 ή απ’ την ώρα που θα γράψουν οι ίδιοι στο έντυπο μετακίνησης. Οι μάσκες είναι υποχρεωτικές.