Η Ρωσία διερευνά τις συνθήκες της έρευνας στη Μεσόγειο του ρωσικού φορτηγού πλοίου Adler από τις ειδικές δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας, η οποία ανήκει στο ΝΑΤΟ.

«Πολλά παραμένουν ακατανόητα»

Η ανακοίνωση για τη διερεύνηση του υπόθεσης, που διαδραματίστηκε στις 13 Ιανουαρίου, έγινε από την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, στον λογαριασμό του υπουργείου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Σε επαφές με τις ελληνικές αρχές, ξεκαθαρίζουμε τις περιστάσεις του συμβάντος, στο οποίο πολλά παραμένουν ακατανόητα για εμάς. Συγκεκριμένα, απαιτείται να διευκρινιστεί βάσει ποιων διεθνών νομικών κανόνων και συγκεκριμένων πληροφοριών θεωρήθηκε δυνατή η επιθεώρηση ενός ρωσικού πλοίου, και κατά πόσον ακολουθήθηκαν οι διεθνείς διαδικασίες για την επιθεώρηση πλοίων στην ανοικτή θάλασσα, όπως προβλέπονται σε τέτοιες περιπτώσεις», έγραψε η Ζαχάροβα στο Facebook.

Σημείωσε, ότι το ελληνικό ναυτικό ενήργησε ως μέρος της ναυτικής επιχείρησης της ΕΕ «Ειρήνη».

Η Ζαχάροβα υπενθύμισε, ωστόσο, ότι σύμφωνα με το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η επιθεώρηση του πλοίου μπορεί να πραγματοποιηθεί εάν υπάρχει λόγος να πιστεύεται ότι όπλα και σχετικά υλικά μεταφέρονται επί του σκάφους.

‼️Ответ официального представителя МИД России М.В.Захаровой на вопрос СМИ в связи с досмотром в Средиземном море ВМС…

Δημοσιεύτηκε από Russian Foreign Ministry – МИД России στις Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου 2021

«Η παράγραφος 3 της UNSCR 2292 επιτρέπει στα κράτη μέλη του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ενεργούν μέσω περιφερειακών οργανισμών, να επιθεωρούν πλοία στην ανοικτή θάλασσα, στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης, εάν υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστεύουν ότι μεταφέρουν όπλα και συναφές υλικό.

Συγκατάθεση του κράτους σημαίας

»Ωστόσο, γι’ αυτό πρέπει καλόπιστα να λάβουμε την προκαταρκτική συγκατάθεση του κράτους σημαίας για τη διενέργεια της επιθεώρησης», τόνισε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου.

Ταυτόχρονα, μετά την επιθεώρηση στο πλαίσιο της Επιχείρησης «Ειρήνη», υπάρχει υποχρέωση υποβολής λεπτομερούς εκθέσεως με εξηγήσεις και αποτελέσματα στην αρμόδια επιτροπή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τη Ζαχάροβα, η Ρωσία θα συνεχίσει να αναζητά εξηγήσεις σχετικά με την επιθεώρηση.

«Νομίζω ότι δεν χρειάζεται να πούμε πως η συμπεριφορά της ΕΕ σε αυτήν την περίπτωση θα συνιστά μια καλή δοκιμασία της πραγματικής ετοιμότητας και ικανότητας των Βρυξελλών να ακολουθούν πραγματικά τους γενικά αποδεκτούς κανόνες του διεθνούς δικαίου και να μην τους αναδιαμορφώνουν σε ορισμένους “κανόνες” δικής τους επινόησης», κατέληξε η Ζαχάροβα.

Στιγμιότυπο από την κάθοδο των ελληνικών ειδικών δυνάμεων στο ρωσικό φορτηγό πλοίο

Ως εκπρόσωπος της Επιχείρησης «Ειρήνη», η Ελοΐζα Κοβέλι, δήλωσε στο REN TV, ότι η επέμβαση των ειδικών δυνάμεων στο ρωσικό πλοίο Adler δεν ήταν στρατιωτική επιχείρηση του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με ψήφισμα του ΟΗΕ

Σύμφωνα με αυτήν, οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις επιβιβάστηκαν στο πλοίο στο πλαίσιο επιχείρησης της ΕΕ, η οποία πραγματοποιείται στη Μεσόγειο σύμφωνα με το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Λιβύη.

Η Κοβέλι εξήγησε ότι τέτοιες επιθεωρήσεις πλοίων πραγματοποιούνται με αμοιβαία συμφωνία και κατόπιν προσκλήσεως του καπετάνιου του πλοίου.

«Η φιλική επιθεώρηση δεν είναι επιθεώρηση, αλλά επίσκεψη με αμοιβαία συμφωνία, η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς ειδική άδεια από το κράτος στο οποίο ταξιδεύει το πλοίο και δεν συνεπάγεται καταναγκαστική δράση», είπε.

Σύμφωνα με την Κοβέλι, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, υπάρχει «φιλική συνομιλία», κατά την οποία οι υπάλληλοι της EUNAVFOR MED εξηγούν τον σκοπό της επίσκεψης και ο καπετάνιος παρέχει πληροφορίες για το πλοίο.

Πρόσθεσε ότι τα σκάφη που ελέγχονται από την ομάδα δεν είναι απαραίτητα ύποπτα για κάτι παράνομο.

Συμφώνησε να ελεγχθεί το σκάφος

«Η εκδήλωση δεν προκάλεσε καθυστερήσεις στο εμπλεκόμενο εμπορικό πλοίο και τα μέτρα COVID-19 τηρήθηκαν αυστηρά από τα δύο μέρη κατά την επίσκεψη (…). Μέχρι στιγμής, στο πλαίσιο της Επιχείρησης “Ειρήνη”, έχουν πραγματοποιηθεί 63 φιλικές επιθεωρήσεις σε πλοία που φέρουν διαφορετικές σημαίες», δήλωσε η Κοβέλι.

Πρόσθεσε ότι τα μέλη του πληρώματος της EUNAVFOR MED πρέπει να υποβληθούν σε τεστ COVID-19 πριν την αποστολή τους.

Το περιστατικό συνέβη στις 13 Ιανουαρίου. Το πλήρωμα συμφώνησε να ελεγχθεί το σκάφος και οι ειδικές δυνάμεις δεν βρήκαν τίποτα απαγορευμένο ή ύποπτο.

Ρώσοι αξιωματούχοι, πάντως, με δηλώσεις τους στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης καταθέτουν ενστάσεις σχετικά με τη νομιμότητα αυτής της ενέργειας στη βάση του διεθνούς δικαίου, των κανόνων της διεθνούς ναυσιπλοΐας και των αποφάσεων του ΟΗΕ και αυτός είναι και ο λόγος που το θέμα διερευνάται από το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.

Πηγή: echedoros-a.gr