Από την επόμενη Δευτέρα, οι πολίτες της Βαυαρίας που εισέρχονται σε καταστήματα ή μέσα μαζικής μεταφοράς υποχρεούνται να φορούν μάσκα υψηλής προστασίας FFP2, για την οποία όλοι συμφωνούν ότι είναι πιο αποτελεσματική στην πρόληψη της Covid-19. Όμως το κόστος είναι σημαντικό ακόμα και για τους Βαυαρούς που δεν εξαρτώνται από την Πρόνοια.

Ο κυβερνήτης της Βαυαρίας Μάρκους Σόντερ έγινε στόχος επικρίσεων μετά την ανακοίνωση του νέου μέτρου την Τρίτη, με εκπροσώπους των Πρασίνων και της Αριστεράς να καταγγέλλουν δυσανάλογη επιβάρυνση των φτωχότερων Γερμανών.

«Η καθιέρωση υποχρεωτικής χρήσης μάσκας FFP2 χωρίς να προσφέρονται δωρεάν μάσκες θα σήμαινε ότι οι φτωχότεροι θα εξαιρεθούν εντελώς από τη δημόσια ζωή» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Κάτια Κίπινγκ, πρόεδρος του Αριστερού Κόμματος.

Ανάλογες απόψεις εξέφρασαν στο Der Spiegel λοιμωξιολόγοι και ιολόγοι, χωρίς πάντως να αμφισβητούν την αξία των μασκών FFP2, το ευρωπαϊκό αντίστοιχο της αμερικανικής προδιαγραφής N95.

Υποχωρώντας απέναντι στις επικρίσεις, η κυβέρνηση της Βαυαρίας ετοιμάζει σχέδιο για τη διανομή δύο εκατομμυρίων δωρεάν μασκών, μετέδωσε το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η ποσότητα αυτή είναι ανεπαρκής σύμφωνα με το Der Spiegel, αφού 300.000 πολίτες της Βαυαρίας εξαρτώνται από προνοιακά επιδόματα, στα οποία περιλαμβάνεται ποσό μόλις 17 ευρώ το μήνα για είδη προσωπικής υγιεινής και μη συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Οι μάσκες FFP2 κοστίζουν 5-7 ευρώ στα γερμανικά φαρμακεία και περίπου 2 ευρώ σε άλλα καταστήματα ή στο Διαδίκτυο. Επιπλέον, οι μάσκες δεν πλένονται και σύμφωνα με τους ειδικούς πρέπει να απορρίπτονται έπειτα από οκτώ ώρες χρήσης, κάτι που σημαίνει ότι όσοι χρησιμοποιούν τις συγκοινωνίες θα πρέπει να στοκάρουν.

Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, τα κρατικά ασφαλιστικά ταμεία ετοιμάζονται να στείλουν κουπόνια για δωρεάν μάσκες FFP2 σε όσους τα χρειάζονται, ενώ η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα σταλούν κουπόνια για 12 δωρεάν μάσκες FFP2 σε 24,1 εκατομμύρια Γερμανούς.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από