Χιλιάδες «ένοπλοι εξτρεμιστές» που υποστηρίζουν τον Ντόναλντ Τραμπ σχεδιάζουν να περικυκλώσουν το Καπιτώλιο την ημέρα της ορκωμοσίας του Τζο Μπάιντεν, στις 20 Ιανουαρίου, σύμφωνα με μέλος του Κογκρέσου που ήταν μεταξύ αυτών που ενημερώθηκαν αργά τη Δευτέρα σχετικά με μια σειρά νέων απειλών εναντίον των νομοθετών και του ίδιου του Καπιτωλίου.

«Μιλούσαν για 4.000 ένοπλους «πατριώτες» που θα περιβάλλουν το Καπιτώλιο και θα αποτρέψουν την είσοδο οποιουδήποτε Δημοκρατικού» δήλωσε στο CNN o Δημοκρατικός Κόνορ Λάμπ, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

«Έχουν δώσει στη δημοσιότητα κανόνες εμπλοκής, που σημαίνει πότε πυροβολείς και πότε  δεν το κάνεις. Άρα αυτή είναι μια οργανωμένη ομάδα που έχει ένα σχέδιο. Δεσμεύονται να κάνουν αυτό που κάνουν επειδή νομίζω στο μυαλό τους είναι «πατριώτες» και μιλούν για το 1776 (αμερικανική επανάσταση)» ανέφερε δε ο Λαμπ.

«Δεν διαπραγματευόμαστε, δε συζητούμε με αυτούς τους ανθρώπους. Πρέπει να διωχθούν. Πρέπει να σταματήσουν. Και, δυστυχώς, αυτό περιλαμβάνει τον πρόεδρο, γι’ αυτό πρέπει να παραπεμφθεί και να απομακρυνθεί από το αξίωμα» συνέχισε.

Η ενημέρωση της Δευτέρας ακολούθησε μια αναφορά του FBI (Ομοσπονδιακή Αστυνομία) για «ένοπλες διαμαρτυρίες» που προγραμματίζονται και στις 50 πολιτειακές πρωτεύουσες και στην Ουάσινγκτον, και καταδεικνύει το επίπεδο ανησυχίας μεταξύ των νομοθέτων και των αστυνομικών αρχών μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο με πέντε νεκρούς την περασμένη εβδομάδα.

Δύο δημοκρατικοί νομοθέτες που συμμετείχαν στην ενημέρωση είπαν στο CNN ότι εξετάστηκαν διάφορα σενάρια και οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν πάρει στα σοβαρά τις απειλές. Καταβλήθηκε πάντως προσπάθεια να τονιστεί πόσο διαφορετικό είναι το επίπεδο ασφάλειας (στο Καπιτώλιο) αυτή τη στιγμή, ανέφεραν.

«Είναι πολύ δυνατοί όταν είμαστε αδύναμοι. Τότε είναι που η ψυχολογία του όχλου κυριαρχεί, και είναι ενθαρρυμένοι, αλλά όταν συναντηθούν με πραγματική, αποφασιστική δύναμη, νομίζω ότι πολλές από αυτές φαντασιώσεις για το τι θα συμβεί όταν θα έρθουν στην Ουάσιγκτον θα εξατμιστούν» δήλωσε χαρακτηριστικά ένα από τα μέλη του Κογκρέσου.

Το μέλος πρόσθεσε ότι οι νομοθέτες ελπίζουν ότι οι δυνάμεις της Εθνοφρουράς που αποστέλλονται στην πρωτεύουσα θα έχουν ελεγχθεί για τις πεποιθήσεις τους, γιατί ενώ οι νομοθέτες εμπιστεύονται τους περισσότερους από τους άνδρες αυτών των δυνάμεων, πολλοί εθνοφρουροί θα έρθουν στην αμερικανική πρωτεύουσα από όλη τη χώρα.