Eισαγγελική έρευνα για να εξεταστεί τι ακριβώς συνέβη στη Θεσσαλονίκη και η πανδημία στην πόλη έλαβε μεγάλες διαστάσεις προκάλεσαν οι δηλώσεις του διευθυντή της ΜΕΘ του νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου», Νίκου Καπραβέλου, που έγιναν το προηγούμενο διάστημα.

Η έρευνα παραγγέλθηκε στα τέλη Νοεμβρίου όταν έγιναν οι δηλώσεις του γιατρού ο οποίος υπέδειξε ως υπεύθυνα τα μέλη της επιτροπής λοιμωξιολόγων για το γεγονός ότι δεν λήφθηκαν νωρίτερα μέτρα στη Θεσσαλονίκη.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος ζήτησε να εξεταστεί τι συνέβη, ποια μέτρα και πότε έπρεπε να ληφθούν προκειμένου να αποφευχθεί αυτή η εξέλιξη, αλλά και ποιοί ευθύνονται για την εκρηκτική διάσταση που έλαβε η διασπορά του κοροναϊού στην πόλη.

Η εισαγγελική έρευνα μετά την κατάθεση Καπραβέλου στον πταισματοδίκη Θεσσαλονίκης διαβιβάστηκε για να διενεργηθεί από τον εισαγγελέα Αθήνας, λόγω αρμοδιότητας, καθώς η έδρα της επιτροπής βρίσκεται στην πρωτεύουσα.

Η έκκληση Καπραβέλου για περισσότερα μέτρα

Στις 22 Νοεμβρίου ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου είχε απευθύνει δραματική έκκληση να ληφθούν περισσότερα μέτρα στη Θεσσαλονίκη, περιγράφοντας την εκτός ελέγχου έξαρση της πανδημίας στην πόλη.

«Μπήκε ο στρατός, μπήκαν τα ιδιωτικά θεραπευτήρια, όμως η κορυφή, δηλαδή οι εντατικές, έχουν γεμίσει είναι απελπισία. Η πολιτεία πρέπει να πάρει πιο γενναία μέτρα, πρέπει να αυξήσουμε τη δύναμη πυρός, όχι ημίμετρα. Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το θεριό με ημίμετρα (…) Οι νεκροί έφτασαν τριψήφιο αριθμό τι άλλο έκκληση να κάνουμε να φτάσουμε τετραψήφιο;» ανέφερε ενώ στη συνέχεια τόνισε πως «Όλες οι ηλικίες πλέον προσβάλλονται» είχε πει χαρακτηριστικά τότε ο κ. Καπραβέλος.

Μιλώντας στον Σκάι το πρωί της Παρασκευής 8/1, ο διευθυντής ΜΕΘ του «Παπανικολάου» αναφέρθηκε στην κλήση του για να καταθέσει για το ζήτημα από την εισαγγελία Θεσσαλονίκης.

«Σε μια από τις μαύρες μέρες του Νοεμβρίου είχα κάνει την επισήμανση ότι χάνονται και θα χαθούν ζωές που θα μπορούσαν να έχουν κερδηθεί. Μετά από εβδομάδα με είχε καλέσει η εισαγγελία Θεσσαλονίκης με τρία ερωτήματα: πρώτον τι δεν έγινε που μπορούσε να γίνει, δεύτερον πότε έπρεπε να γίνει, και τρίτον ποιοι ευθύνονται. Βρέθηκα σε πολύ δύσκολη θέση να εξηγήσω πως ό,τι έγινε τον Οκτώβριο (σ.σ. εννοεί την έξαρση της πανδημίας) έγινε γιατί δεν ελήφθησαν μέτρα, την πληρώσαμε με εκατόμβη θυμάτων και συνεχίζουμε» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Επίσης, ο κ. Καπραβέλος εξέφρασε την άποψη ότι για την επιδημική έκρηξη στη Θεσσαλονίκη δεν ευθύνεται μόνο η γιορτή του Αγίου Δημητρίου, αλλά σειρά άλλων δραστηριοτήτων όπως ο τουρισμός και το εμπόριο.