Με ένα άνευ προηγουμένου σκηνικό ήρθε την Τετάρτη αντιμέτωπος ο αμερικανικός λαός, βλέποντας τον όχλο οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ να εισβάλλουν στο Καπιτώλιο προσβάλλοντας κάθε έννοια της δημοκρατίας.

Ωστόσο ο κίνδυνος δεν αποτελεί ακόμα παρελθόν. Η Αμερική έχει ακόμα να αντιμετωπίσει 13 ημέρες κινδύνου πριν από την αναχώρηση ενός «ανεξέλεγκτου», όπως τον χαρακτηρίζει το CNN, αρχηγού, ο οποίος έβαλε τον όχλο του στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ σε μια πράξη εξέγερσης που κατέστρεψε μια παράδοση πάνω από 220 ετών ειρηνικών μεταβιβάσεων εξουσίας.

Η στάση του απερχόμενου αμερικανού προέδρου προκάλεσε κρίση στο εσωτερικό του Λευκού Οίκου, ιδιαίτερα μετά τους τριγμούς που προκάλεσε ο πιστός του αντιπρόεδρός Μάικ Πενς, ο οποίος αρνήθηκε να συμμετάσχει στη μάταιη αλλά καταστροφική προσπάθεια ανατροπής του αποτελέσματος των εκλογών.

Αφού ενορχήστρωσε μια από τις πιο μαύρες ημέρες στην πολιτική ιστορία των ΗΠΑ και απορρίπτοντας τη δημοκρατία αρνούμενος για εβδομάδες να δεχτεί την ήττα του, ο Τραμπ εξέδωσε ξαφνικά μια δήλωση, δεσμεύοντας καθυστερημένα τη μετάβαση της εξουσίας στον εκλεγμένο Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στις 20 Ιανουαρίου.

Όμως, ως συνήθως, η κίνηση φαινόταν να ενθαρρύνεται από το συμφέρον και όχι από την αίσθηση του καθήκοντος, αναφέρει το CNN.

Στόχος του όχλου αποδείχτηκε πως ήταν να σταματήσει τους νομοθέτες να ολοκληρώσουν τη νίκη του εκλεγμένου Προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Ωστόσο αυτό είχε το αντίθετο αποτέλεσμα, επιταχύνοντας τη στιγμή της τελικής αποκήρυξης του προέδρου και αβάσιμων ισχυρισμών του για κλεμμένες εκλογές.

Η παραβίαση του Καπιτωλίου για πρώτη φορά από το 1814 επισκίασε τεράστια σημαντικά αποτελέσματα της ψηφοφορίας στη Γεωργία που έδωσε τελικά στους Δημοκρατικούς τον έλεγχο της Γερουσίας.

Υπάρχει ωστόσο μια ανησυχία για τη σταθερότητα ενός προέδρου που κατάφερε να αναστείλει τους λογαριασμούς του στο Twitter και στο Facebook λόγω υποκίνησης βίας, αλλά διατηρεί την πλήρη εξουσία της προεδρίας και τους πυρηνικούς κώδικες.

Μέσα στο καταφύγιο του Λευκού Οίκου την Τετάρτη το βράδυ, ο Τραμπ επιδείκνυε για την ήττα του και αυτό που βλέπει ως προδοσία του Πενς.

Ορισμένοι αξιωματούχοι σκέφτονταν να παραιτηθούν, συμπεριλαμβανομένου του συμβούλου εθνικής ασφάλειας Robert O’Brien. Ο αναπληρωτής του, ο Matt Pottinger είχε ήδη αποχωρήσει από το απόγευμα της Τετάρτης, σύμφωνα με πηγές στο CNN.

«Είναι τρελός» ανέφερε μια πηγή κοντά στον Τραμπ μιλώντας στο CNN.

Μια σουρεαλιστική στιγμή

Η πιο τρομακτική αλήθεια που αποκαλύφθηκε από την επίθεση στο Καπιτώλιο δεν ήταν η ίδια η πράξη. Ήταν η μανία ενός προέδρου που έστρεψε τους «αντάρτες» του κατά του νομοθετικού σώματος του έθνους και οι οποίες θα συνεχίσουν να υπάρχουν πολύ μετά την αποχώρησή του.

Το θέαμα των ταραχοποιών, κυματίζοντας σημαίες του Τραμπ και φορώντας καπέλα «Make America Great Again» που συγκεντρώθηκαν κάτω από τον ένδοξο θόλο που λάμπει ως φάρος της αυτοδιοίκησης ήταν πολύ σουρεαλιστικό για να το πιστέψει κανείς στην αρχή.

Όμως, ενώ είναι συγκλονιστικό, οι πρωτοφανείς σκηνές μιας αμερικανικής ορδής που μαίνεται στις αίθουσες του Κογκρέσου, των πυροβόλων όπλων της αστυνομίας στην αίθουσα του Σώματος και των ταραχοποιών που έσπασαν παράθυρα, δεν μπορούν να θεωρηθούν έκπληξη.

Ήταν, στην πραγματικότητα, μια λογική κορύφωση μιας προεδρίας γεμάτη δημαγωγία, θεωρίες συνωμοσίας, υποκινήσεις βίας και περιφρόνηση ενός ισχυρού προσώπου για το Σύνταγμα.

Ήταν το αναπόφευκτο αποτέλεσμα μιας πολυετούς παραπληροφόρησης και υποκίνησης από τον Τραμπ, τους βοηθούς του και τους προπαγανδιστές των μέσων ενημέρωσης που άφησαν εκατομμύρια Αμερικανούς να πιστέψουν τους ψευδείς ισχυρισμούς του για μια νοθευμένη εκλογή.

«Θα πάμε κάτω… προς το Καπιτώλιο», δήλωσε ο Τραμπ σε μια διαδήλωση κοντά στον Λευκό Οίκο, που ήταν η αρχή του χάους ενώ το Κογκρέσο συνεδρίαζε για να οριστικοποιήσει την εκλογική νίκη του Μπάιντεν.

«Ποτέ δεν θα πάρετε πίσω τη χώρα δείχνοντας αδυναμία, πρέπει να δείξετε δύναμη, πρέπει να είστε δυνατοί».

Η ντροπή μιας σκοτεινής ημέρας στην αμερικανική ιστορία μοιράζεται ανάμεσα σε όσους χλεύαζαν τις προειδοποιήσεις ότι η πολιτική προδοσία του Τραμπ πυροδοτούσε μια έκρηξη – συμπεριλαμβανομένων των Ρεπουμπλικανών βουλευτών, οι οποίοι υποκίνησαν τις γελοίες αξιώσεις του για απάτη των ψηφοφόρων.

Οι φρικτές σκηνές σόκαραν τον κόσμο που παρακολουθούσε ό,τι συνέβαινε στο Καπιτώλιο και θύμιζαν τις εξεγέρσεις και τις επαναστάσεις των ασταθών «Μπανανίων» παρά τα επιβλητικά τελετουργικά μιας υποτιθέμενης ελπίδας για δημοκρατία στη Γη.

Ένας στους πέντε υπέρ της εισβολής στο Καπιτώλιο

Μπορεί οι εικόνες έξω από το Καπιτώλιο να προκάλεσαν στον στην υφήλιο, ωστόσο οι Αμερικάνοι φαίνεται πως είδαν τα γεγονότα με άλλη ματιά.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου δημοσκοπικών ερευνών YouGov, το 20% των Αμερικανών πολιτών τάσσεται υπέρ της εισβολής στο Καπιτώλιο και ένα ποσοστό 42% με 50% αντιτίθεται στην απομάκρυνση του Ντόναλντ Τραμπ από την εξουσία.

Το 62% των ψηφοφόρων αποδέχονται ότι η επίθεση αποτελεί απειλή για το πολίτευμα και το 71% αντιτίθενται στην κίνηση (οι Ρεπουμπλικανοί υποστηρικτές ωστόσο εμφανίζονται διχασμένοι).

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, ένας στους πέντε ψηφοφόρους τάσσεται υπέρ της εισβολής στο Καπιτώλιο.

Σε αυτό το ποσοστό το 45% ανήκουν στους υποστηρικτές των Ρεπουμπλικάνων. Όσον αφορά τον υπεύθυνο για όσα εξελίχθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης στην Ουάσιγνκτον, όπου το 55% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι η ευθύνη βαρύνει τον απερχόμενο πρόεδρο Τραμπ.

Η ανησυχητική ανοχή της αστυνομίας στους ακροδεξιούς εισβολείς

Είναι δυνατόν οι αστυνομικοί να ανοίγουν το δρόμο στους διαδηλωτές αντί να τον κλείνουν; Και όμως αυτό φαίνεται να συμβαίνει στο το βίντεο ντοκουμέντο από την έφοδο του όχλου στο Καπιτώλιο.

«Δεν μπορούσα να το πιστέψω. Τους άφησαν να εισβάλουν στο κτίριο».

Κάποιοι από τη φρουρά τους βοήθησαν, υποστηρίζουν αρκετοί στα κοινωνικά δίκτυα και επικαλούνται αυτό το στιγμιότυπο, όπου ένας από τους εισβολείς βγάζει σέλφι με αστυνομικό.

Σε άλλο σημείο οι αστυνομικοί είναι πολύ λιγότεροι από το πλήθος και δέχονται βροχή από χτυπήματα, αλλά κανένας δεν τραβά το όπλο του για αυτοάμυνα, όπως γίνεται συχνά σε άλλα περιστατικά. Θα έκαναν το ίδιο αν βρίσκονταν απέναντι σε αριστερούς διαδηλωτές; Πόσο αυθόρμητη ήταν η επιδρομή, όπως θέλει να την παρουσιάζει ο Τραμπ;

Οι δημοσιογράφοι του CNN δεν μασάνε τα λόγια τους….

-Η εξέγερση απέτυχε, το πραξικόπημα απέτυχε. Η απόπειρα να μπλοκαριστεί η εκλογή του Τζο Μπάιντεν απέτυχε.

Όμως τα ερωτήματα είναι πολλά…