«Πράσινο φως» για το άνοιγμα δημοτικών και νηπιαγωγείων τη Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου, και σε περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικά φορτίο, άναψε η επιτροπή λοιμωξιολόγων σε έκτακτη συνεδρίασή της το απόγευμα της Πέμπτης.

Σύμφωνα βέβαια με τις πληροφορίες του ΣΚΑΪ, η απόφαση δεν ήταν ομόφωνη, επιβεβαιώνοντας με αυτόν τον τρόπο τον «διχασμό» των εμπειρογνωμόνων σε ότι αφορά τα σχολεία, αφού αρκετοί ήταν αντίθετοι με το άνοιγμα γενικών των σχολείων.

Την ίδια στιγμή, βέβαια, αξίζει να σημειωθεί, ότι πριν τη συνεδρίαση των επιστημόνων, ο δήμος Σητείας είχε ανακοινώσει πως αναβάλλει το άνοιγμα των δημοτικών και νηπιαγωγείων, λόγω της έξαρσης κοροναϊού.

Η ανακοίνωση του υπ. Παιδείας για το άνοιγμα των σχολείων

Με ανακοίνωση για τα σχολεία που εξέδωσε το μεσημέρι της Πέμπτης το υπουργείο Παιδείας, «κλείδωσε» ότι τα δια ζώσης μαθήματα -δηλαδή τα κανονικά μαθήματα με φυσική παρουσία- για τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά και τα ειδικά σχολεία όλων των βαθμίδων θα ξεκινήσουν την προσεχή Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου.

Το υπουργείο Παιδείας επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ότι η απόφαση για τα σχολεία ελήφθη στη βάση της επιτροπής των ειδικών, ενώ υπενθυμίζει ότι με εγκύκλιο που εστάλη στις μονάδες γνωστοποιείται ότι «οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στα εν λόγω σχολεία αναλαμβάνουν υπηρεσία, αύριο, Παρασκευή 8/1».

Με την ίδια ανακοίνωση επισφραγίστηκε και η ημερομηνία έναρξης μαθημάτων με τηλεκπαίδευση για τα γυμνάσια και τα λύκεια. Το υπουργείο Παιδείας ανέφερε συγκεκριμένα ότι «αύριο, Παρασκευή, 8/1 Γυμνάσια και Λύκεια όλης της χώρας ξεκινούν την εξ αποστάσεως λειτουργία τους μέσω τηλεκπαίδευσης».

Με βεβαίωση μετακίνησης η επιστροφή στα θρανία

Όπως είχε και στην προηγούμενη φάση, κατά την οποία είχαν ανοίξει τα σχολεία, οι γονείς θα πρέπει να στέλνουν SMS στο 13033 για τη μεταφορά μαθητών στο σχολείο.

O κωδικός 4 είναι αυτός που επιλέγεται για τη μεταφορά μαθητών, καθώς ο εν λόγω κωδικός αφορά σε «Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο».

Επίσης, απαιτείται συμπληρωμένη βεβαίωση μετακίνησης μαθητή που θα υπογράφεται από τον διευθυντή του σχολείου, στην οποία θα αναγράφονται η διεύθυνση της σχολικής μονάδας και η διεύθυνση κατοικίας του μαθητή ή της μαθήτριας.

Η μεμονωμένη μετακίνηση μαθητή είναι επίσης εφικτή με τη συμπλήρωση της σχετικής βεβαίωσης κίνησης.

Η βεβαίωση μετακίνησης ανήλικου μαθητή (PDF)

«Όχι» στο άνοιγμα λέει η Σητεία

Σύμφωνα με τοπικές ιστοσελίδες, με απόφαση του Δημάρχου, Γιώργου Ζερβάκη, μέχρι και τις 17 Ιανουαρίου αναστέλλεται η λειτουργία όλων των Παιδικών – Βρεφονηπιακών Σταθμών αλλά και των Μονάδων Ειδικής Αγωγής του Δήμου Σητείας, ενώ τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης θα συνεχίσουν μέχρι και τις 17 του μήνα να λειτουργούν με τηλεκπαίδευση.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του cretalive, η απόφαση αυτή ελήφθη καθώς πέρα από τα πολλά κρούσματα κοροναϊού που «οδήγησαν» στο σκληρό lockdown την Τοπική Κοινότητα Παλαικάστρου, ανησυχητική αύξηση παρουσιάζουν και τα κρούσματα μέσα στην πόλη της Σητείας.

Δείτε την απόφαση του Δημάρχου για τα σχολεία: