Η ΕΕ επιθυμεί σεβασμό από πλευράς Τουρκίας, τόσο για την ίδια, όσο και για τα κράτη μέλη και ενθαρρύνει τις απευθείας συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και επίσης τις συζητήσεις για το Kυπριακό στο πλαίσιο του ΟΗΕ, δήλωσε από τη Λισαβόνα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

«Λάβαμε αποφάσεις για την Τουρκία»

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς σχετικά με τις αποφάσεις του Δεκεμβρίου για την Τουρκία και το πως αυτές συνδέονται με την επιδίωξη της ΕΕ για στρατηγική αυτονομία, ο κ. Μισέλ υπενθύμισε ότι «τον μήνα του Δεκέμβρη, πήραμε την απόφαση για την Τουρκία σε συνέχεια του πλαισίου του Οκτωβρίου. Κάναμε ακριβώς αυτό που είχε προγραμματιστεί, αναλύσαμε την κατάσταση και λάβαμε αποφάσεις για την Τουρκία.

»Και επίσης θα επανέλθουμε στο θέμα της Τουρκίας τον Μάρτιο και ενθαρρύνουμε τις απευθείας συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και επίσης τις συζητήσεις για το Κυπριακό στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Και ήμασταν απολύτως ξεκάθαροι. Θέλουμε να δούμε τον σεβασμό απέναντι στην ΕΕ και τα κράτη μέλη».

Για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Eπιπλέον, σε ό,τι αφορά το ζήτημα της αντιμετώπισης της πανδημίας, ο πρόεδρος Μισέλ υπενθύμισε την οικονομική επένδυση που πραγματοποίησε η ΕΕ στην ανάπτυξη των εμβολίων και η οποία απέδωσε και σε 9 μήνες αναπτύχθηκε εμβόλιο «κάτι που πριν ένα έτος ήταν άγνωστο».

Σημείωσε ότι στο τέλος του Δεκέμβρη δόθηκε έγκριση και πρόσθεσε ότι «τις επόμενες ώρες αναμένουμε την έγκριση του 2ου εμβολίου».

«Η Κομισιόν με την υποστήριξη των κρατών μελών εργάζεται μέρα και νύχτα να αυξήσουμε τις δόσεις που θα είναι διαθέσιμες», τόνισε, αλλά υπενθύμισε ότι πρέπει να σεβόμαστε την ανεξαρτησία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) που αποτελεί και την εγγύηση για την ασφάλεια.

Παρέπεμψε δε στο χρονοδιάγραμμα της Κομισιόν, το οποίο όμως, όπως προειδοποίησε, μπορεί να αλλάξει ανάλογα με την παραγωγική ικανότητα.

Εκτακτη Σύνοδος Κορυφής

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα ξεκαθάρισε ότι οι εμβολιασμοί θα αυξηθούν σημαντικά το 2ο και το 3ο τρίμηνο του 2021, και πως το συνολικό πρόγραμμα φτάνει και στο 1ο εξάμηνο του 2022.

Ζήτησε δε από όλους να προχωρήσουν μεταξύ άλλων και σε διαχείριση του άγχους τους για το θέμα.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανακοίνωσε και έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των 27 πριν τα τέλη του Ιανουαρίου για τη διαχείριση της πανδημίας.

Πηγή: philenews/KYΠΕ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από