«Έκρηξη» κρουσμάτων φοβούνται οι ειδικοί μετά τη μερική χαλάρωση των μέτρων τις μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Την ίδια ώρα ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα στοιχεία από τα λύματα της Αττικής όσον αφορά στην πορεία των κρουσμάτων κοροναϊού, καθώς σύμφωνα με τον καθηγητή αναλυτικής χημείας στο ΕΚΠΑ, Νίκο Θωμαΐδη, την επόμενη βδομάδα θα δούμε αύξηση στα κρούσματα.

Αντιθέτως η εικόνα από τα λύματα της Θεσσαλονίκης δεν δείχνει κάτι τέτοιο, καθώς πτωτική εξακολουθεί να υπολογίζεται η συγκέντρωση του γονιδιώματος του SARS-CoV-2 στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, στην έρευνα που διεξάγει διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ.

Παρόμοιο αποτέλεσμα προκύπτει και από την σύγκριση των ημερήσιων στοιχείων του ΕΟΔΥ, καθώς συνεχώς αυξητική είναι η πορεία των κρουσμάτων στην Αττική, η οποία σήμερα κατέγραψε 363 από τα συνολικά 816 κρούσματα. Αντιθέτως η Θεσσαλονίκη δίνει σταθερά κάτω από 100 κρούσματα, ενώ σήμερα οι ημερήσιες διαγνώσεις ήταν 95.

Φυσικά, ο αντίκτυπος του ρεβεγιόν και της κίνησης που σημειώθηκε την περίοδο Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς θα φανεί και τις επόμενες μέρες στις ημερήσιες εκθέσεις κρουσμάτων κοροναϊού του ΕΟΔΥ.

Τριπλασιασμός ιικού φορτίου και κρούσματα λόγω γιορτών

«Το τελευταίο 10ημερο κατά μέσο όρο ήταν μειωμένο το ιικό φορτίο στα λύματα και αυτό ήταν απόρροια των προηγούμενων μέτρων και της συμπεριφοράς μας. Ωστόσο, σε αυτό το εορταστικό 10ήμερο παρατηρήθηκαν δύο αυξήσεις» δήλωσε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, την Τρίτη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δύο αυξήσεις ήταν: Μία τα Χριστούγεννα 26-27/12/2020 και μία στις 31/12/2020 – 1/1/2021. Η πρώτη αύξηση ήταν σχεδόν διπλασιασμός του ιικού φορτιού και η δεύτερη σχεδόν τριπλασιασμός.

Ο ίδιος εκτίμησε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ότι η αύξηση που παρατηρήθηκε οφείλεται στην κινητικότητα λόγω ρεβεγιόν από σπίτι σε σπίτι και σε συναθροίσεις.

«Η αύξηση που βλέπουμε τώρα είναι από τα κρούσματα των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς θα είναι περισσότερα» εκτίμησε και η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας και Πειραιά Ματίνα Παγώνη.

Τόνισε, μάλιστα, πως η συνεχής αύξηση των κρουσμάτων θα δυσκολέψει την κατάσταση.

Αναφορικά με την απαγόρευση κυκλοφορίας, η κ. Παγώνη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε:

«Δεν είναι lockdown αυτό, ο κόσμος είναι έξω».

Αυξητικές τάσεις μετά τις γιορτές δείχνουν τα μέχρι στιγμής στοιχεία του ΕΟΔΥ

Η πρώτη ανησυχητική αύξηση στα κρούσματα φάνηκε την Τρίτη, όταν ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 928 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κοροναϊού (COVID-19).

Ο μεγαλύτερος αριθμός μολύνσεων καταγράφηκε στην Αττική (324):

· Ανατολική Αττική: 53

· Βόρειος Τομέας Αθηνών: 46

·Δυτική Αττική: 33

·Δυτικός Τομέας Αθηνών: 57

·Κεντρικός Τομέας Αθηνών: 75

· Νότιος Τομέας Αθηνών: 33

Σήμερα τα κρούσματα είναι ελαφρώς λιγότερα, χωρίς ωστόσο η διαφορά να είναι δραματική.

Τι έδειξε η σημερινή ενημέρωση

Την ίδια ώρα για ακόμη μία μέρα τα περισσότερα κρούσματα καταγράφηκαν στην Αττική, τα οποία μάλιστα ήταν και περισσότερα από χτες (363).

  • 50 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής
  • 39 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών
  • 35 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών
  • 78 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής
  • 87 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών
  • 28 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών

Ωστόσο τόσο οι θάνατοι, όσο και οι διασωληνωμένοι δεν λένε να πέσουν, με τους συμπολίτες μας που έχασαν τη ζωή τους να έχουν σπάσει από την Δευτέρα το «φράγμα» των 5.000.

Θετικό θεωρείται πάντως το γεγονός πως οι διασωληνωμένοι για πρώτη φορά στη χώρα μας μετά από πολύ καιρό είναι κάτω από 400.

Πάντως η διαφορά παραμένει πολύ μικρή σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, καθώς ο αριθμός τους είναι 399.

Ανησυχία για τις επόμενες, κρίσιμες, μέρες

«Αν κρατάμε τις μάσκες και τα μέτρα, τα πράγματα θα είναι καλά για όλους μας»: το μήνυμα αυτό έστειλε η καθηγήτρια πνευμονολογίας Μίνα Γκάγκα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και αναφερόμενη στον εορτασμό των Θεοφανίων και τα μέτρα έξω από τους ναούς, η κ. Γκάγκα σχολίασε πως «τους νόμους και τον σχεδιασμό πρέπει να τους σεβόμαστε».

Αναφερόμενη στην αύξηση των κρουσμάτων, είπε πως όλοι χαλαρώσαμε λίγο στις γιορτές –κάτι που χαρακτήρισε φυσιολογικό.

Ωστόσο, παραδέχτηκε πως «το φοβόμαστε το επόμενο 15ήμερο».

Εξήγησε δε, πως υπάρχουν συγκεκριμένες περιοχές που ανησυχούν τους ειδικούς.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ερωτηθείς για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο και το πώς θα κυλήσουν με την πανδημία του κοροναϊού στη χώρα μας εκτίμησε ότι θα βγουν πολύ δύσκολα γιατί θα υπάρξει κάποια στιγμή κρύο.

«Το κρύο είναι κακός σύμβουλος για τον κοροναϊό θα αυξήσει τη μεταδοτικότητα και με το που η κυβέρνηση ενδώσει στις λογικές πιέσεις της κοινωνίας για άνοιγμα με μαθητική βεβαιότητα αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση των κρουσμάτων».

«Ιδίως αν ανοίξουν πολλές δραστηριότητες και είμαστε βαθιά στο χειμώνα» πρόσθεσε ο ίδιος.