Το πιο δύσκολο σε εθνικό επίπεδο lockdown από τον Μάρτιο θα περάσει η Βρετανία, με τα σχολεία να παραμένουν κλειστά μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, καθώς ο Μπόρις Τζόνσον προειδοποίησε ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι «δυσκολότερες».

Καθώς τα νέα στοιχεία θέτουν το Ηνωμένο Βασίλειο σε πορεία για να ξεπεράσει τους 100.000 θανάτους που σχετίζονται με την Covid-19 πριν το τέλος του μήνα, ο βρετανός πρωθυπουργός απηύθυνε έκκληση -για ακόμη μια φορά- στους πολίτες να μείνουν στο σπίτι, με τη σωματική άσκηση να περιορίζεται, καθώς επιτρέπεται μία φορά την ημέρα.

Το lockdown θα διαρκέσει τουλάχιστον επτά εβδομάδες, ενώ τα μέτρα θα επανεξεταστούν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Οποιαδήποτε χαλάρωση πάντως, δεν αναμένεται να υπάρξει πριν από τις 22 Φεβρουαρίου.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται εν μέσω αύξησης των εισαγωγών στα νοσοκομεία με ιλιγγιώδεις ρυθμούς και προειδοποιήσεων για μεγάλο αριθμό θανάτων μέχρι το τέλος του μήνα.

Ο Μπόρις Τζόνσον είπε χαρακτηριστικά:

  • Στις 4 Ιανουαρίου, υπήρχαν 26.626 Covid ασθενείς σε νοσοκομεία της Αγγλίας, αύξηση 30% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
  • Ο ανώτατος αριθμός εισαγωγών στο πρώτο κύμα ήταν 18.374 στις 12 Απριλίου. Η χώρα είναι τώρα 40% πάνω από αυτό το επίπεδο.
  • Σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο καταγράφηκαν 80.664 κρούσματα κοροναϊού στις 29 Δεκεμβρίου, με το ποσοστό των μολύνσεων να είναι τρεις φορές υψηλότερο από ό,τι στις αρχές Δεκεμβρίου.

Τι λέει ο βρετανικός Τύπος

Όπως ήταν αναμενόμενο, το διάγγελμα του Μπόρις Τζόνσον βρίσκεται στις πρώτες σελίδες του βρετανικού Τύπου.

Ορισμένες εφημερίδες επικεντρώνονται στις ζοφερές εβδομάδες που ακολουθούν, ενώ άλλες εστιάζουν στις πρώτες δόσεις του εμβολίου της Οξφόρδης που χορηγούνται.

Ο τίτλος του Guardian είναι «Ο πρωθυπουργός επιβάλλει νέο lockdown και προειδοποιεί ότι δεν έχει έρθει ακόμη το χειρότερο». Δίνει, δε, έμφαση στα σχολεία τα οποία κλείνουν μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου.

Οι Times του Λονδίνου έχουν τον τίτλο «Επιστροφή στο lockdown» και παρουσιάζουν μια φωτογραφία του Τζόνσον κατά τη διάρκεια της ομιλίας του που φαινόταν πιο ατημέλητος από ό,τι συνήθως.

Οι Financial Times παρουσιάζουν τον Τζόνσον «αναγκασμένο να προβεί σε lockdown», κάνοντας λόγο για «απότομη αλλαγή θέσης».