Ένα σύμπλεγμα νησιών στον Ειρηνικό Ωκεανό, που είναι ένα από τα λίγα μέρη στη Γη εντελώς απαλλαγμένο από την Covid-19, θα μπορούσε να γίνει μια από τις πρώτες χώρες που θα εμβολιάσουν το σύνολο του πληθυσμού.

Η Δημοκρατία του Παλάου, ένα αρχιπέλαγος που φιλοξενεί περίπου 18.000 άτομα, έλαβε την πρώτη αποστολή του εμβολίου που αναπτύχθηκε από την αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Moderna, το Σάββατο. Οι εμβολιασμοί ξεκίνησαν την επόμενη μέρα, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του Παλάου στο Twitter.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN, η πρώτη αποστολή περιλάμβανε 2.800 παρτίδες του εμβολίου, οι οποίες θα χορηγηθούν σε δύο δόσεις, με διαφορά 28 ημερών. Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και οι ευάλωτες ομάδες θα είναι μεταξύ των πρώτων που θα λάβουν το εμβόλιο, σύμφωνα με δήλωση του υπουργείου.

Μέχρι σήμερα, το Παλάου δεν έχει καταγράψει ούτε ένα κρούσμα κοροναϊού, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Τα μέτρα που κράτησαν μακριά τον κοροναϊό

Τον Ιανουάριο, καθώς ο ιός άρχισε να εξαπλώνεται σε όλη την Ασία και τον Ειρηνικό, το Παλάου ήταν από τις πρώτες χώρες που εφάρμοσαν αυστηρότερους ελέγχους στα σύνορα. Τα σύνορά του είχαν κλείσει πλήρως τον Μάρτιο, ενώ ξεκίνησαν τεστ στους πολίτες για τον ιό μέχρι τον Απρίλιο. Αυτά τα μέτρα ήταν καθοριστικής σημασίας για την αποφυγή της Covid-19.

Πρόκειται για ανεξάρτητο έθνος, το οποίο έχει πρόσβαση στο μαζικό πρόγραμμα εμβολιασμού Covid-19 των Ηνωμένων Πολιτειών, γνωστό ως Operation Warp Speed ​​(OWS).

Το αρχιπέλαγος καλύπτει μια έκταση μόλις 177 τετραγωνικών μιλίων (459 τετραγωνικά χιλιόμετρα) – περίπου το ένα έκτο του μεγέθους του Ρόουντ Άιλαντ, το μικρότερο κράτος των ΗΠΑ.

Αυτό θέτει τη Δημοκρατία του Παλάου σε προνομιακή θέση για να είναι μεταξύ των πρώτων χωρών που εμβολιάστηκαν εναντίον της Covid-19, σύμφωνα με τον επικεφαλής του υπουργείου Υγείας, Ritter Udui.

«Είμαστε τυχεροί που βρισκόμαστε σε θέση όπου έχουμε πρόσβαση σε εμβόλια μέσω του OWS και το μικρό μας μέγεθος καθιστά ευκολότερο για εμάς να αναπτύξουμε το πρόγραμμα» δήλωσε ο Udui.

«Δεν είναι υποχρεωτική η λήψη του εμβολίου, ωστόσο στόχος μας είναι να εμβολιάσουμε περίπου το 80% του πληθυσμού. Ελπίζουμε να επιτύχουμε την ανοσία της αγέλης» πρόσθεσε.

Το Παλάου αρχικά σχεδίαζε να ολοκληρώσει τους εμβολιασμούς μέχρι τον Μάιο, αλλά ο αρμόδιος υπουργός είπε ότι αυτή η προθεσμία «πιθανότατα θα παραταθεί» λόγω επιβράδυνσης της διανομής από τις ΗΠΑ.