Κλειστές για τους πιστούς θα είναι τα Θεοφάνια, οι εκκλησίες στους δήμους Κοζάνης, Σερβίων και Βελβεντού, αν και η λειτουργία θα τελεστεί κανονικά.

Σύμφωνα με το kozanimedia, μετά από απόφαση του μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης Παύλου, την Τετάρτη, ανήμερα των Φώτων, θα πραγματοποιηθούν λειτουργίες σε κλειστές εκκλησίες στους Δήμους Κοζάνης-Σερβίων-Βελβεντού και έχουν ενημερωθεί σχετικά και οι ιερείς σε ολόκληρη τη Μητρόπολη.

Υπενθυμίζεται ότι η Ιερά Σύνοδος, δεν διατεθειμένη να υπακούσει στα μέτρα που ελήφθησαν από την κυβέρνηση για δεκαήμερο αυστηρό lockdown που, μεταξύ άλλων, προβλέπει κλειστούς ναούς στη Θεία Λειτουργία των Φώτων.

Τον προβληματισμό της κυβέρνησης για την απόφαση της Ιεράς Συνόδου, εξέφρασε ο Πρωθυπουργός,  στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, καλώντας την Εκκλησία να αναλάβει τις δικές της ευθύνες και να συνδράμει στη μεγάλη προσπάθεια να περιοριστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας, ώστε να επιστρέψουν τα παιδιά μας, το συντομότερο δυνατόν, στα σχολεία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε την ανάγκη αυστηρής τήρησης των μέτρων και των υγειονομικών κανόνων από όλους και επισήμανε ότι η Εκκλησία οφείλει, όπως έκανε μέχρι σήμερα, να δίνει το θετικό παράδειγμα και να είναι αρωγός στον κοινό αγώνα.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου, Αθηναγόρας Δικαιάκος, δήλωσε πως οι ναοί θα λειτουργήσουν κανονικά για τα Θεοφάνια.

Σημειώνεται πως με βάση την προηγούμενη ΚΥΑ, την οποία επικαλείται η Εκκλησία της Ελλάδος, προβλεπόταν ότι τα Θεοφάνια θα εορταστούν με ανοιχτούς ναούς και παρουσία πιστών. Αρχιερείς και κληρικοί ζητούν να γίνουν οι λειτουργίες, όπως έγιναν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, δηλαδή με 25 άτομα στις εκκλησίες ή 50 στους μητροπολιτικούς ναούς. Μάλιστα, τονίζουν πως τα μέτρα τηρήθηκαν κατά γράμμα από τους πιστούς κατά τη διάρκεια των γιορτινών ημερών.