Το γερμανικό υπουργείο Υγείας εξετάζει το ενδεχόμενο να ακολουθήσει το παράδειγμα της Βρετανίας και να αναβάλλει τη δεύτερη δόση του εμβολίου κατά του κοροναϊού προκειμένου να προσφέρει την πρώτη δόση σε όσους γίνεται περισσότερους.

Σύμφωνα με κυβερνητικό έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή του Reuters, το υπουργείο ζητά τη γνώμη ανεξάρτητης επιτροπής για το κατά πόσο είναι σκόπιμο να αναβάλλει την αναμνηστική δόση του εμβολίου της Pfizer πέρα από τις 42 ημέρες που προβλέπει η φαρμακευτική εταιρεία.

Το έγγραφο, με ημερομηνία 3 Ιανουαρίου, συντάχθηκε μετά τις σφοδρές επικρίσεις που δέχτηκε ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν –ακόμα και από τους συντηρητικούς πολιτικούς συμμάχους του- για ανεπαρκείς προμήθειες εμβολίων και καθυστερήσεις στην εκστρατεία μαζικού εμβολιασμού.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ» που παρακολουθεί την πανδημία Covid-19, συνολικά 239.000 άτομα έχουν εμβολιαστεί από την αρχή της καμπάνιας στις 27 Δεκεμβρίου –αριθμός πολύ μικρότερος από τις 1,3 εκατ. δόσεις που παραδόθηκαν στη Γερμανία τον Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με το Reuters, αρκετοί Γερμανοί ειδικοί εγκρίνουν τη βρετανική απόφαση για αναβολή της δεύτερης δόσης, η οποία βασίστηκε στην εκτίμηση επιτροπής ειδικών ότι η πρώτη δόση παρέχει επαρκή προστασία.

Σύμφωνα με το ίδιο κυβερνητικό έγγραφο, με την έγκριση του εμβολίου της Moderna την Τετάρτη ανοίγει ο δρόμος για παραλαβή ακόμα 1,5 εκατ. δόσεων τις επόμενες εβδομάδες.

Συνολικά η Γερμανία προβλέπεται να λάβει φέτος 50 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Moderna, το οποίο αναμένεται να γίνει το δεύτερο εμβόλιο που λαμβάνει έκτακτη άδεια κυκλοφορίας στην Ευρώπη, μετά το εμβόλιο της Pfizer.

Και τα δύο εμβόλια βασίζονται στη νέα τεχνολογία του mRNA.